用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2007年出世係咪要報N1--請報炓
go

2007年出世係咪要報N1--請報炓

藍田/觀塘仲有邊間幼兒園可報N1請報炓

小朋友於2007年5月出世,係咪要現在報N1呀?? 有無心知邊間有位,請請教,謝謝!!

我個B都係2007年出世,不過佢係10月,我依家都沙田幫佢揾緊,我都唔知點好!

上年2008年八九月時應該要開始報名啦, 如果依家先搵係水尾呢....即係剩返o的未收夠人或者要等其他人唔去註冊放返o的位出o黎o個o的幼兒園 ...

另外有o的幼兒園係要足兩歲先可以報名插班的, 你可以留意下或打電話問 ...

我個女係07年6月的, 上年10月已經in咗一間 (仲收咗添), 另一間正準備in. :)

bb 咁細, 可以問到what?

我個小朋友係07年11月出世的, 德褔幼兒園已收咗做N1插班生,你可以打去問問.

My so born in AUG 2007, he will study N1 in Telford KG coming SEP.  You can try to ask Lam Tin Kai Sze.

唔好意思,想請問一下我個bb係0808,,咁係咪即係今年8/9月就要去報名?

原帖由 dailings 於 09-2-25 17:55 發表
唔好意思,想請問一下我個bb係0808,,咁係咪即係今年8/9月就要去報名?
係丫! 咁梗係要配合返幼兒園的報名日期啦~

醒目開學勳章

原帖由 catlam1314 於 09-2-23 17:50 發表

康傑interview時問:
老師攞住ball ball: 呢個係咩嚟架?
老師: 俾媽媽呀~
老師攞住車仔: 咩嚟架?
然後叫推車車~
仲有玩積木

咁樣已經知道好多嘢架喇!

原帖由 kerkermui 於 09-2-26 09:24 發表

康傑interview時問:
老師攞住ball ball: 呢個係咩嚟架?
老師: 俾媽媽呀~
老師攞住車仔: 咩嚟架?
然後叫推車車~
仲有玩積木

咁樣已經知道好多嘢架喇! ...

你阿仔當時幾多個月大呀? 識講o野對答咁叻啦!

我阿女對上一次 in. N1 時只得17個月大多少少, 當時阿女一個字都冇講過....

寶珠interview時老師只係叫 "才羅"(任何一件玩具生果)比媽媽, "才羅"(任何一件玩具生果)比爸爸, "才羅"(任何一件玩具生果)比老師, 跟住比一o的類似卡通的木板陷入式砌圖叫阿女將個卡通木板放返落去木板上原有的凹陷位置, 咁阿女當時o的手指都唔係好靈活, 論論盡盡咁"才羅"都"才羅"唔穩塊卡通木板, 因為卡通木板上有粒紅色 "的" 可以用手指粘起塊卡通木板, 咁我地做一次比阿女睇之後阿女就跟住照做, 但仍然未能準確地放入原本凹陷位置內 ...
之後同老師傾計, 佢話阿女好留心聽我地講又能依照指示去做, 雖然依然未能做到但已經好好呢, 我地問老師點, 佢當時話都 ok o既, 之後等了個零星期就收到取錄信...

*我覺得 intervier 時的重點並唔係要求小朋友做唔做到某樣o野或者正確回答問題, 而係睇你小朋友的專注力同埋聽唔聽教, 咁當然做到老師的要求就更好啦! 不過我諗 interview 時老師都會因應小朋友當時的年齡去作出適當的安排, 若果要一個細b同一個大b去做同一件事情我相信大b的表現普遍會較佳, 但細b也能做到的話咁反而更著數呢!

我囝囝係0707的,藍田幼兒園有兩間N1已面試咗同交咗留位費,我相信樓主要打電話去問下心儀學校有無位俾你呀,因為依家好似in 緊07年8-10月BB喎

原帖由 catlam1314 於 09-2-23 17:50 發表

用玩玩具型式/flash card問
e.g. 疊高積木/配對顏色/配對圖型/指出which is apple on flash card ...etc
問父母小朋友日常生活
e.g. 識自己食飯未?識得講屙ng ng 未?邊個揍小朋友?有無返Playgroup?有無瞓午覺?咩性格?識講啲乜?(主要識講媽咪爸爸)..等等

因為我bb interview 咗3間,3間考既野都有少少分別

What is your comment on Telford KG, it seems quite popular.

原帖由 karen55407 於 09-2-23 20:16 發表
My so born in AUG 2007, he will study N1 in Telford KG coming SEP.  You can try to ask Lam Tin Kai Sze.

我倨仔0701出世, TG都收左讀N1, 不過我地放棄左, 因為LAMTIN啟思收左佢讀N1