用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好易通 vs 快譯通
go

好易通 vs 快譯通

想買一個給小女用,那款好呢?

好易通 (Model 9900mini) 用牛津高階

快譯通 (Model ED1200C) 用當代

請問有冇人用過,可否俾些意見,感激。

我以前是用好易通的, 但個型號已經好舊, 發音始終不理想, 買部新的又覺得好貴, 又擔心囡囡遺失, 去年暑假出了牛津字典 7.0 版本, 附有 VCD, 內容與字典一模一樣, 亦有真人發聲, 好好用, 字典連 VCD 不超過 $400, 超值.

原帖由 LifeSharing 於 09-2-25 14:57 發表

請問有冇人用過,可否俾些意見,感激。 ...

原帖由 LifeSharing 於 09-2-25 14:57 發表

請問有冇人用過,可否俾些意見,感激。 ...

我用快譯通
但我個人覺得始終啞老師係最好用

電子始終係電子, 有不足之處

講漏左一句, 雖然知道啞老師係最好, 但阿女出街會帶書看, 遇上吾識的字即刻查字典就係電子詞典方便, 同埋, 小朋友都係懶, 用電子野係快過查啞老師

但我會叫佢, 遇上有疑問既時侯, 就要搵啞老師幫手, 吾好信晒電子詞典

hi hinhinmummy,

想問下你係用 "快譯通" 邊隻 model 呢? 知唔知邊隻model  for 小學生用會好d呢?

原帖由 262806 於 09-2-25 19:06 發表
hi hinhinmummy,

想問下你係用 "快譯通" 邊隻 model 呢? 知唔知邊隻model  for 小學生用會好d呢?

我吾識架, 係去到見到最新果隻model 就買果隻架咋, 有wi-fi 果架, 但我覺得, 如果吾駛拿出去上網既, 買隻次一級model 都應該夠用卦................

我女小五, 依家都ok, 但我有時拿黎查呢, 有d 深d 既字, d 解釋我覺得始終係普通字典優勝