用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解有D家長講6月會有小一位放出來?
go

點解有D家長講6月會有小一位放出來? [複製鏈接]

點解有D家長講6月會有小一位放出來?

I don‘t understand.  Some K.3 students had already got a place in DSS so they are ineligible for 'lucky draw'.  Why some parents say there may have vacant places in June?  Where is these vacanies come from?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

因為...

1) 有d人手上會有幾間dss/私校, 諗住遲d先confirm讀邊間
2) 有d人只有私校o係手, 可以照樣參加大抽獎, 睇埋6月個result先confirm

當上述人士confirm讀邊間之後, 佢地放棄o既位就會放番出來俾後補或叩門o既人爭.

醒目開學勳章 王國長老

亦有可能
本身識人(津校), 有信心可以叩到門, 但現階段真係唔收得, 所以家長唯有報私校做後備
到6月津校叩門時, 學校就可以直式收佢個小朋友, 咁佢之前考到既私校位, 自然會放返出黎
原帖由 Geni 於 09-2-26 12:59 AM 發表
因為...

1) 有d人手上會有幾間dss/私校, 諗住遲d先confirm讀邊間
2) 有d人只有私校o係手, 可以照樣參加大抽獎, 睇埋6月個result先confirm

當上述人士confirm讀邊間之後, 佢地放棄o既位就會放番出來俾後補或叩門o ...

我想請教一下:
1. 係唔係私校收咗仲可以參加政府派位?
2. 係唔係直資學校收咗就唔可以參加政府派位?
3. 一D受歡迎津校如Maryknoll係唔係都如外界所講會留有少量位比人叩門呢?
4. 如果係的話, 又應該幾時去叩? 又或者幾時提前交定資料去等叩門呢?
Thanks...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-26 14:02 發表
亦有可能
本身識人(津校), 有信心可以叩到門, 但現階段真係唔收得, 所以家長唯有報私校做後備
到6月津校叩門時, 學校就可以直式收佢個小朋友, 咁佢之前考到既私校位, 自然會放返出黎
...

醒目開學勳章 王國長老

1. 大部分係, 有d私校唔俾大抽獎, 會out個位出黎(佢地真係知道學生有無抽獎的, edb會通知學校)
2. 正確d講(雖然咁講有d無聊) , 直資收左, 學生仲可以選擇唔去註冊, 如果唔註冊就可以繼續政府派位, 一註冊就要放棄喇

3. 其實每一間學校都有叩門位, 因為仲有d留班quota果d, 不過係咪open for all就另一件事喇

4. 當然家長可以選擇一早寄出以表誠意, 不過如果名到好似maryknoll果d, 就算有叩門位都一早有晒安排(第一round好多舊生女女都入唔到! 仲有其他人有後台呢) 如果一般外來生, 除非真係超勁, 否則都係陪跑架喇

原帖由 beautiful_mama 於 09-3-1 01:56 AM 發表
我想請教一下:
1. 係唔係私校收咗仲可以參加政府派位?
2. 係唔係直資學校收咗就唔可以參加政府派位?
3. 一D受歡迎津校如Maryknoll係唔係都如外界所講會留有少量位比人叩門呢?
4. 如果係的話, 又應該幾時去叩? 又或者 ...
‹ 上一主題|下一主題