用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會曾肇添中學的家長
go

聖公會曾肇添中學的家長

我小朋友的成績在全級頭5名, 想請問曾肇添是否很"谷"學生, 因為聽小學老師的評語係這間中學只重視學生成績, 所以課外活動不多. 之前新聞亦有一名該校學生因為學業成績而自殺, 所以想知是否校內氣氛都係只顧讀書, 令學生很大壓力.

Not much tests in F1 to F3.
A lot of tests in F4.
There are quite a lot of school activities . There are only a few inter-school activities , that is why it is not a well-known school .

The suicide event is an individual event , may not be  related to the school.

My daughter said that the relationship between the students & most of the teachers are good.

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 summer01 於 09-2-25 17:23 發表
我小朋友的成績在全級頭5名, 想請問曾肇添是否很"谷"學生, 因為聽小學老師的評語係這間中學只重視學生成績, 所以課外活動不多. 之前新聞亦有一名該校學生因為學業成績而自殺, 所以想知是否校內氣氛都係只顧讀書, 令 ...

不覺特別谷成績,但學生質素很高,成績很好,很多是頭幾名入來的,所以要努力D才keep得住,不過吾覺只顧讀書,校內亦很多活動,在乎你比吾比佢參加!如全級頭5名應無太大壓力,如屬band1尾真的吾好選呀!

原帖由 summer01 於 09-2-25 17:23 發表
我小朋友的成績在全級頭5名, 想請問曾肇添是否很"谷"學生, 因為聽小學老師的評語係這間中學只重視學生成績, 所以課外活動不多. 之前新聞亦有一名該校學生因為學業成績而自殺, 所以想知是否校內氣氛都係只顧讀書, 令 ...

說真的不覺得谷學生,反而覺得好放鬆。而課外活動很充足,只是校內學生質數真的好強(比我想像中高好多),而測驗考試出卷也較深。(同區的學校比較,在補習社有很多不同的學校(都是band頭)比較,補習老師說呢間出得最深)

原帖由 cell 於 09-2-25 23:43 發表

說真的不覺得谷學生,反而覺得好放鬆。而課外活動很充足,只是校內學生質數真的好強(比我想像中高好多),而測驗考試出卷也較深。(同區的學校比較,在補習社有很多不同的學校(都是band頭)比較,補習老師說呢間出得最深) ...

很感激大家的寶貴意見, 因為小朋友現在是五年級, 實在為選擇合適的學校很煩惱 !!!! 如大家有任何沙田區好中學, 何否介紹給我. 多謝先 !!

我朋友個仔係九龍塘私小(出名程度深) 全級考十幾二, 佢亞媽想報曾, 但學校老師叫佢唔好, 因曾係只interview全級十名之內, 唔會睇邊間小學, 所以不要size左個自行interview機會, 佢最終自行去考喇小同皇仁.另外我街坊個仔前2年就係一間普通小學讀, 有機會入去interview, 最後入埋去讀.佢話小功課多測驗, 讀書風氣很好,個仔測驗每科都有6十幾7十分.我唔知中學測驗點計分,但朋友個女(f2)係間出名中學讀, 佢話6十幾分係包尾分數.

原來是 P.5.學生  其實第一個呈分試都未考呀.
有時 , 小朋友變數有時都好大上落.
家長現在鼓勵外
也要平常心.
也要試下問小朋友心儀中學是如何模式才好.

我朋友的女女是 BAND ONE,
現在成績不太好.
心裡總覺得搵錯給她.
但當年囡囡又沒有意見.

沙田區英中學大多都好好.
看家長要求是甚麼而已.

原帖由 catcatmom 於 09-2-26 10:53 發表
我朋友個仔係九龍塘私小(出名程度深) 全級考十幾二, 佢亞媽想報曾, 但學校老師叫佢唔好, 因曾係只interview全級十名之內, 唔會睇邊間小學, 所以不要size左個自行interview機會, 佢最終自行去考喇小同皇仁.另外我街坊 ...

我個女個班真係平均分六十幾已是包尾分數了。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 09-2-26 10:53 發表
我朋友個仔係九龍塘私小(出名程度深) 全級考十幾二, 佢亞媽想報曾, 但學校老師叫佢唔好, 因曾係只interview全級十名之內, 唔會睇邊間小學, 所以不要size左個自行interview機會, 佢最終自行去考喇小同皇仁.另外我街坊 ...

曾肇添會in教署排名頭200名左右學生,所以考1x照計有得in,不過同學間很多為10名內,據我所知平均分60都差吾多尾la!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-26 11:09 發表

我個女個班真係平均分六十幾已是包尾分數了。

cell,
咁你女女考得好吾好呀!
我囝囝今次比起小學差好多,下學期要急起直追了

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-26 11:36 發表

曾肇添會in教署排名頭200名左右學生,所以考1x照計有得in,不過同學間很多為10名內,據我所知平均分60都差吾多尾la!

是否指沙田區頭200名?  因如指全香港,九龍及新界的話, 我相信頭200名不會有太多去這間學校?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 王國國民 於 09-2-26 11:41 發表

是否指沙田區頭200名?  因如指全香港,九龍及新界的話, 我相信頭200名不會有太多去這間學校?

是指自行有入紙中教署全港排名之頭200名學生,當然沙田學生佔多,但外區亦不少!

私小個老師真係甘同我朋友講! 因佢地有以往經驗, 暗示曾中學5考慮佢地程度高過其他小學,都係一樣唔in考全級十幾2十名既學生,因佢全班第5名, 甘有數得計. 老師唔想佢無左自行機會,佢個仔有西樂8級,自行已去考了喇小同皇仁.

我都開始相信, 因街坊個仔間小學係沙田都好"使"吓, 但佢都有得in, 甘最後佢係自行被曾收了or 大抽獎入去, 就無人知, 但個亞媽話佢個仔既成績幾好, 所以老師叫佢報曾, 而入到去個小朋友測驗成績係abt六十幾7十分.

朋友個女係一間普通小學考第一, 甘佢亞媽就同佢轉了去深水步私小(sfa), 結果派成績表連一百名都入唔到. 但留番係原校係band頭, e+係band尾.

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-26 11:36 發表

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-26 11:40 發表

cell,
咁你女女考得好吾好呀!
我囝囝今次比起小學差好多,下學期要急起直追了

我個女平均分七十多少少,所有 科目均合格,看到分數時覺得好滿意的,點知名次一出竟然和我估計有點距離去到中間位置,小學係頭三而家只是中游位置。其實佢就中英科
都貼近十名,只是數學去到好後拖累吧!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 catcatmom 於 09-2-26 13:01 發表
私小個老師真係甘同我朋友講! 因佢地有以往經驗, 暗示曾中學5考慮佢地程度高過其他小學,都係一樣唔in考全級十幾2十名既學生,因佢全班第5名, 甘有數得計. 老師唔想佢無左自行機會,佢個仔有西樂8級,自行已去考了喇小同 ...

咁皇仁味仲難入?
不過囝囝話同學好多來自不同小學,有D普通小學全級第一入到黎都keep住好前,所以真係吾可以睇小!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-26 16:54 發表

我個女平均分七十多少少,所有 科目均合格,看到分數時覺得好滿意的,點知名次一出竟然和我估計有點距離去到中間位置,小學係頭三而家只是中游位置。其實佢就中英科
都貼近十名,只是數學去到好後拖累吧! ...

囝囝爭D先70,今次冇理佢,諗住叫佢自己讀,睇下成果點,點知 今次我會睇番,睇下會吾會好D!
不過囝囝就掉轉,中文好低,數學最高,聽聞中文輔導班份卷好淺,同學輔導班考頭10名,我地就...... 吾公平呀!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-26 18:59 發表

囝囝爭D先70,今次冇理佢,諗住叫佢自己讀,睇下成果點,點知 今次我會睇番,睇下會吾會好D!
不過囝囝就掉轉,中文好低,數學最高,聽聞中文輔導班份卷好淺,同學輔導班考頭10名,我地就...... 吾公平
呀! ...

咩考試係吾同我地架,我只知道佢輔導班測驗同我地吾同,
吾知連考試都淺d喎!咁咪即係有精英班囉!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-26 21:12 發表

咩考試係吾同我地架,我只知道佢輔導班測驗同我地吾同,
吾知連考試都淺d喎!咁咪即係有精英班囉!

但輔導班好似全級得2x-30人度,無理由其他百幾人都精英班wo!

媽咪既老師叫佢考皇仁同喇小, 真係in左佢個仔, 無點錯路, 即是這兩間會睇其他野, 唔係只睇成績,如: 課外活動, 同時間學校既學術水平. 唔係睇小d普通小學, 你講全級第一, 可能已係超班果隻, 實力估唔到.我都知道今年新蒲剛小學全級又係好top果個, 入了stmary全班第一.  

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-26 18:52 發表

咁皇仁味仲難入?
不過囝囝話同學好多來自不同小學,有D普通小學全級第一入到黎都keep住好前,所以真係吾可以睇小!

原帖由 HPChingchingma 於 09-2-26 10:59 發表

原來是 P.5.學生  其實第一個呈分試都未考呀.
有時 , 小朋友變數有時都好大上落.
家長現在鼓勵外
也要平常心.
也要試下問小朋友心儀中學是如何模式才好.

我朋友的女女是 BAND ONE,
現在成績不太好.
心裡總覺得搵 ...

我都擔心呢個問題, 因為我小朋友都係讀普通小學, 擔心佢去到大部份同學都咁top會好辛苦, 到時反而影響讀書興趣, 連佢自己聽完老師話曾中的要求咁高, 佢自己話入到去, 都驚只得十幾名.