用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀多一年N1班?
go

[聽/語障] 讀多一年N1班?

早排同幼兒院老師傾過細仔講野慢的問題,她說有家長曾經因為咁比小朋友讀多一年N1,怕他上N2難適應, 你地有無試過呀?

除了學劵問題外,小一派位沒有適齡學童的10.

醒目開學勳章

我都有諗過呢個問題, 我個仔依家k1, o岩o岩先confirm speech delay o左成年, 開始做緊training, 如果到年中情況都唔係咁理想的話, 我都打算同學校傾o下好唔好讀多年k1. 學卷每個小朋友最多有3年, 多o左o個年就唔會有o家o勒! 而小一自行係會冇o左適齡學童o個10分, 不過自行只佔一半o既學位, 到大抽獎就已經冇影響. 如果遲一年入學對佢有幫助的話, 我覺得值得.

話雖如此, 如果小朋友真係只有speech delay, 最好o既方法都係幫佢追番, 因為小朋友o既發展唔只係speech, 仲有好多其他方面要配合, 好似智力同大小肌肉發展咁, 如果佢智方冇問題, 要佢學d佢一早就識o既o野佢會覺得無聊, 覺得其他小朋友做o既o野唔好玩, 反而更加唔想同人溝通, 對言語發展不利.

還有時間呢...可以到七、八月先再諗,因為到時小朋友可能已經唔同哂....我囝亦有 speech delay 問題..原本一直打算俾佢黎緊9月 repeat K1,不過睇睇下佢既進展,又覺得佢未必一定要 repeat 喎...基本上依家未係時候決定,姑且唔去諗咁多先喇...把握時間多做訓練,寄望追得番仲有意義嘛...反正repeat也不是什麼大不了的事...到時追到既就升班囉,追唔到既就repeat 吧!

原帖由 kinheimom 於 09-2-25 09:40 發表
早排同幼兒院老師傾過細仔講野慢的問題,她說有家長曾經因為咁比小朋友讀多一年N1班,怕他上N2難適應, 你地有無試過呀?

除了學劵問題外,小一派位沒有適齡學童的10分. ...

家長緊係想到最後一刻先決定,問題係學校而家都要你confirm N1N2?因為佢地而家要開如confirm 9月入讀N1的家長。我的意向都係比佢上左N2先算

原帖由 gardenwoods 於 09-2-25 23:09 發表
還有時間呢...可以到七、八月先再諗,因為到時小朋友可能已經唔同哂....我囝亦有 speech delay 問題..原本一直打算俾佢黎緊9月 repeat K1,不過睇睇下佢既進展,又覺得佢未必一定要 repeat 喎...基本上依家未係時候決定,姑 ...

基本上N1班競爭會激烈點的,如果學校一定要你表態,我suggest你選N1先....到時再改都未遲....如果原校唔收,就搵過第二間囉,因為到時你決定得要升N2既話,小朋友都一定已經有好大進步,亦即係話唔一定要原校先會收佢嘛....出面海闊天空呢...再者如果原校一點也不為你&小朋友著想,只是為方便行政的話,間學校好極有限...

我囝依家間學校,由我07年報讀了N1班,後黎因為小朋友發展問題無法去讀...再到08年報K1班,又因為想再打好基礎而無去讀...當然我一直有同學校溝通好...到今年1月我囝okay喇,學校即時有位俾我囝插班K1...當年已交的一個月學費亦可延至今年才用....我真係好感激學校咁體諒我地呢!

原帖由 kinheimom 於 09-2-26 09:47 發表
家長緊係想到最後一刻先決定,問題係學校而家都要你confirm N1定N2?因為佢地而家要開如confirm 9月入讀N1的家長。我的意向都係比佢上左N2先算mouth:" />mouth:" />

...

我的考慮是如果而家決定細仔讀多一年N1,點佢3年後報小一就沒有適齡個10,對佢小一派位未必有利.(因為他另有哥哥的畢業生10, 所以適齡個10分對佢比較重要) 所以我想看多一年先,上到N2如果確實追不到再讀多一年N2,或者到時其他幼稚園有i位呢!

原帖由 gardenwoods 於 09-2-26 10:23 發表
基本上N1班競爭會激烈點的,如果學校一定要你表態,我suggest你選N1先....到時再改都未遲....如果原校唔收,就搵過第二間囉,因為到時你決定得要升N2既話,小朋友都一定已經有好大進步,亦即係話唔一定要原校先會收佢嘛....出面 ...

咁你要努力把握時間,好好訓練囝囝喇...讀多點故事書吧,加油!

原帖由 kinheimom 於 09-2-26 13:55 發表
我的考慮是如果而家決定細仔讀多一年N1,點佢3年後報小一就沒有適齡個10分,對佢小一派位未必有利.(因為他另有哥哥的畢業生10分, 所以適齡個10分對佢比較重要) 所以我想看多一年先,上到N2如果確實追不到再讀多一年N2, ...

都可以一試,因為你個仔可能在這一年有好大的進步啦..

原帖由 kinheimom 於 09-2-26 13:55 發表
我的考慮是如果而家決定細仔讀多一年N1,點佢3年後報小一就沒有適齡個10分,對佢小一派位未必有利.(因為他另有哥哥的畢業生10分, 所以適齡個10分對佢比較重要) 所以我想看多一年先,上到N2如果確實追不到再讀多一年N2, ...

我都希望係呀!

雖然上週六去完葵興心橋做完評估令我very upset, 同埋打擊我小朋友的自信, 但係我會繼續keep up,多謝你的支持.

昨天帶細仔去政府醫院覆診,順便同個兒科醫生講個仔有言語遲緩,他一聽到我講已在下葵涌排緊期已經話醫院個邊沒有野好做,但又話我個仔都不是太慢, 有時都唔知聽邊個講好,

原帖由 大鴨媽 於 09-3-2 21:19 發表
都可以一試,因為你個仔可能在這一年有好大的進步啦..

政府醫院的st要排好耐,你都唔好等啦...

不過你會不會去兒童評估中心做下assessment啦

你個仔會不會排i位..他除了language之外,有沒有其他問題?

我個仔之前有弱聽加上language,所以讀i位..好好多

現在小學學校d st 就很少...真係唔係好夠..不過都唔會有好多時間去做ex同training,因為其他野都好busy啦

仔細時真係唔用理功課,可以多好多時間去在家中做ex

以前我成日都有同阿仔返屋企做st的ex

連st都覺得阿仔真係有進步,我試過有一星期沒有時間做..st即刻覺得阿仔有唔同..

加油啦!!!

原帖由 kinheimom 於 09-3-3 10:14 發表
我都希望係呀!

雖然上週六去完葵興心橋做完評估令我very upset, 同埋打擊我小朋友的自信, 但係我會繼續keep up,多謝你的支持.

昨天帶細仔去政府醫院覆診,順便同個兒科醫生講個仔有言語遲緩,他一聽到我講已在下葵 ...

我個仔下週四去協康上堂, 緊係不等政府啦,我諗要排政府服務最少要等多半年(我已經等了3個月).

兒童評估中心的assessment將於今年6月做

我覺得我個仔除了言語遲緩, 理解可以的,認知我不太肯定,因為有些認知跟言語好難分開看。所以我不知道他是否qualified 去排i.

我地現時有跟handout同個仔做ex., 咁見佢都有進步,起碼肯試下講,而且他的音都算準,只要我在各方面加強一點, 相信會見成績的.

咁你個仔而家幾歲呀?
係米入讀主流學校呀???

原帖由 大鴨媽 於 09-3-5 19:29 發表
政府醫院的st要排好耐,你都唔好等啦...

不過你會不會去兒童評估中心做下assessment啦

你個仔會不會排i位..他除了language之外,有沒有其他問題?

我個仔之前有弱聽加上language,所以讀i位..好好多

現在小學學校d s ...

你去兒童評估中心時可以問下醫生你個仔要不要排i位,如要早d排啦

我個仔8歲,讀主流小學...

原帖由 kinheimom 於 09-3-6 09:58 發表
我個仔下週四去協康上堂, 緊係不等政府啦,我諗要排政府服務最少要等多半年(我已經等了3個月).

兒童評估中心的assessment將於今年6月做

我覺得我個仔除了言語遲緩, 理解可以的,認知我不太肯定,因為有些認知跟言 ...

昨天同老師講番細仔來年讀書問題, 老師仍然覺得細仔讀多一年N1較好, 因為:

1) 說話能力較慢 (已有進步, 但不夠快)
2) 小機肉較弱 (例如撕紙, 串飲管, 用臘筆畫畫不夠力)
3) 理解能力較差 (未能辨別顏色 - , , ; 圖形 - 圓形, 四方形, 三角形)

1 & 2 我自問可以在家努力幫他追, 但第3, 不知有何方法可以讓他們較易理解呢?`

醒目開學勳章

關於理解能力訓練, 我o係step 出o個份兒童發展資料度搵到以下o既建議活動, 你睇o下有冇幫助:

1. 顏色概念活動
a. 顏色對對碰
運用uno咭作對對碰,每人手上有5張咭,與成人每次所出的咭作配對(成人出紅色,兒童從自己手上找紅色作配對),最快配完手上的咭就勝出。

b. 顏色大聲公
請一位小朋友作領袖,地上放滿20-30張不同顏色地墊,當領袖叫如黃色,其他小朋友要盡快找黃色地墊站著。若未能找到的小朋友請到黃色角落或黃色櫈上休息。

2. 形狀概念活動
a. 魔術手找形狀
先預備一個尋寶箱及各種形狀的玩具或物件每款兩個,成人先伸手進箱內拿出一個形狀,然後請小朋友找出與成人相同的形狀。

b. 百變形狀
運用不同形狀,正方形、三角形、長方形、六角形 - 組合出不同的圖案,亦可鼓勵兒童創作不同組合的圖案。

原帖由 kinheimom 於 09-4-2 10:31 發表
昨天同老師講番細仔來年讀書問題, 老師仍然覺得細仔讀多一年N1較好, 因為:

2) 小機肉較弱 (例如撕紙, 串飲管, 用臘筆畫畫不夠力)
3) 理解能力較差 (未能辨別顏色 - 紅, 黃,  ...

原帖由 kinheimom 於 09-4-2 10:31 發表

3) 理解能力較差 (未能辨別顏色 - 紅, 黃,  ...

同我仔仔一樣,我仔仔係十二月大仔,我比佢讀多左一年N1,佢而家接受緊i位,同出面協康的st,協康會而家訓練會透過遊戲去提升佢一些概念,例如,上,下,顏色等,同埋同佢做下口肌訓練,因佢話我呀仔面部肌肉緊鬆等,但仔仔穩定性唔夠,時識時唔識,但佢講野係呢幾個月係見進步,半年前,佢真係講到有限單字,而家都係好慢,但可以講到好簡單的"我要食肉"等,見他有進步,個人都好開心

但係上個星期,我見學校的st,佢就話,呀仔而家言語遲緩左人地成年幾兩年(聽到個人好down),根本未有必要去學上下等概念,又話佢口肌沒有問題,只係佢個人的字典好少字,叫我地講多些比佢聽等,增加返佢的詞彙仲有用等

兩個人講的完全不同,但我都會keep住協康,都會係家中教佢有關概念,我個人又覺得教左佢又冇妨,我又唔係迫佢一定要識,其實佢吸收到幾多我都唔知,只係盡力去比佢,希望幫到呀仔

好多謝你的分享!! 我最近在特殊教育topic找資料, 因為我現在分不清究竟我個仔你言語遲緩定學習遲緩,因為兩者好似互相影響, 我已經放工返屋企日日教, 但總覺得他識, 拿得arm 但不太穩陣即有時會錯 (例如圓形, 三角形, 正方形), 而家學校又教新野, 舊野未清又在新 , 真係想die!

我個仔認自已鍾意的玩具Thomas & Friends 的車人物好得, 自己講到超過10個名 – percy, james, Harold, clarabal …….., 但對於一些煮飯仔的物件() , 用具(fork)就要提囉!!

同埋他好鍾意講一大堆外星話, 好似想講野比我聽, 我但不明白, 有時都幾無引!!

你比佢多讀一年n1, 都無影響佢小一時適齡的10, 但有好有影響, 早兩日打去教統局, 他們回覆說不會就個別情況考慮

原帖由 kinheimom 於 09-4-9 18:49 發表
好多謝你的分享!! 我最近在特殊教育topic找資料, 因為我現在分不清究竟我個仔你言語遲緩定學習遲緩,因為兩者好似互相影響, 我已經放工返屋企日日教, 但總覺得他識, 拿得arm 但不太穩陣 – 即有時會錯 (例如圓形, 三 ...

同呀仔情況好似呀,都係唔穩陣果款,時啱時錯,都唔知佢識唔識,好懊惱
至於選擇讀多年n1,就係因為唔想佢同同學仔相距咁遠,所以我都覺得讀多年係啱的

同協康治療師傾過,他說如果二歲半至三歲的小朋友(無言語遲緩那些)都是在初學形狀和顏色, 所以主流的小朋友都有不穩陣, 建議我不用急於教這些抽象的東西住

他說先強化他日常物件的概念,例如:

生果名
家具名
食物名
餐具名媽
五官

再由以上物件去帶出動詞,例如:

擺個

比條香蕉 媽媽

一步一步去

原帖由 kinheimom 於 09-4-30 12:47 發表
同協康治療師傾過,他說如果二歲半至三歲的小朋友(無言語遲緩那些)都是在初學形狀和顏色, 所以主流的小朋友都有不穩陣, 建議我不用急於教這些抽象的東西住

他說先強化他日常物件的概念,例如:

生果名
家具名
食物名
...

而家我仔仔訓練的內容一樣,又或是要多問佢一些問題
例如,用咩用來食飯呀,用咩來抺枱呀.........等

你個小朋友最近點嗎?  我個仔9月返i 位, i 位老師評估過他, 因為他的專注力不好(平均只有5分鐘左右)而且小肌不好, 拿筆無力, 所以都係讀多一年n1班, 他現時3y3M, 9月會是3Y4M.