用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血 v.s. 聖嘉勒
go

寶血 v.s. 聖嘉勒

血及聖嘉勒都收了我的女兒返下午班K1. 所有朋友都說應揀聖嘉勒, 因為一條龍. 不過, 我有以下concern, 可否分析一下:
1. 校舍設施
寶血比較大及新, 聖嘉勒很舊, 女兒說喜歡寶血, 不喜歡聖嘉勒.
2. 校車問題
我住小西灣, 血肯定有校車往返.
至於聖嘉勒, 因我miss 了二月頭的orientation, 未知有冇校車往返, 今天打電話問學校, 職員告訴我6月份才知校車安排, 不確定有冇校車下午往返小西灣.

我已經交了註冊費給聖嘉勒, 血這一兩天要交註冊費及校車費, 一共千多元! (這麼早交校車費?!) 唔知交唔交好!

的而且確, 讀聖嘉勒比讀寶血前途一定好, 聖嘉勒係英文小學而且中學係114間英中之一, 都算係精英。

本人覺得校舍唔係太細都無咩問題。

女女喜歡寶血, 但她不至於討厭聖嘉勒掛!

我女女都係聖嘉勒收左下午班呀!

Agree.  As parents, out utmost concern on school is "前途".  We can't believe in a kid's current feeling.

聖嘉勒 is so good that I also struggled a lot when SH accepted my girl.

原帖由 060905 於 09-2-27 01:46 發表
的而且確, 讀聖嘉勒比讀寶血前途一定好, 聖嘉勒係英文小學而且中學係114間英中之一, 都算係精英。

本人覺得校舍唔係太細都無咩問題。

女女喜歡寶血, 但她不至於討厭聖嘉勒掛!

我女女都係聖嘉勒收左下午班呀! ...

Not sure if this could help:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1699081&extra=page%3D1

你最後揀左聖心定聖嘉勒呀??
原帖由 mansumbb 於 09-2-27 10:24 發表
Agree.  As parents, out utmost concern on school is "前途".  We can't believe in a kid's current feeling.

聖嘉勒 is so good that I also struggled a lot when SH accepted my girl.

聖心.  Indeed the strict discipline and English Primary school of St. Clare's is very attractive to me.

However, I find my daughter is too active which St. Clare's may consider her as a problem child.  Besides, the transportation time from our home to SH is shorter when compare to SC.  A really hard decision indeed.
原帖由 060905 於 09-2-27 12:40 發表
你最後揀左聖心定聖嘉勒呀??

原帖由 tungchuchu 於 09-2-27 01:21 發表
血及聖嘉勒都收了我的女兒返下午班K1. 所有朋友都說應揀聖嘉勒, 因為一條龍. 不過, 我有以下concern, 可否分析一下:
1. 校舍設施
寶血比較大及新, 聖嘉勒很舊, 女兒說喜歡寶血, 不喜歡聖嘉勒.
2. 校車問題
我住小 ...

就近就讀也是愛女理性的決擇。

未聽過有人用"頑劣"去形容 St Clare's 的學生,當然無人可以排除有個別情况,但以我所認識的舊生及在讀生,這個形容詞不能一般性地放在這學校身上。否則,會有好多學校唔掂。

比 St Clare's 學術成績好的學校不在少數, 但校風好、學生出名乖卻是這間學校的賣點。

原帖由 decision 於 09-2-28 09:18 發表

其實很多St Clare's幼園家長都不是一心一意上其小學,
心態是買保險般。大多會試申請其它出名小學,比錢的例如St Paul Co-ed, DGJS..津校例如Marymount...等。
唔得先讀回自己小學。如果是如此想法,當然St Clare's。
否 ...

原帖由 mansumbb 於 09-2-28 09:40 發表
未聽過有人用"頑劣"去形容 St Clare's 的學生,當然無人可以排除有個別情况,但以我所認識的舊生及在讀生,這個形容詞不能一般性地放在這學校身上。否則,會有好多學校唔掂。

比 St Clare's 學術成績好的學校不在少數, 但校 ...

Sorry,已edit #7。我當然同意St Clare's小學生普遍是乖的。

It's ok, nevermind.
原帖由 decision 於 09-2-28 11:49 發表

Sorry,已edit #7。我當然同意St Clare's小學生普遍是乖的。