用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們心目中40區的band1學校是?
go

你們心目中40區的band1學校是?

如果你對40校網區(深水埗區)有些少認識, 不坊給予該校的band, 由最好的band1至唔好的band3, 謝謝

荔枝角天主教小學
英華小學
啟基學校
保良局蔡繼有學校
聖公會基福小學
聖公會聖紀文小學
聖瑪加利男女英文中小學
德雅小學
聖方濟各英文小學
九龍禮賢學校
崇真小學暨幼稚園
聖公會聖安德烈小學
旅港開平商會學校
瑪利諾神父教會學校(上午 / 下午)
聖方濟愛德小學

最好是荔天嗎?
因為有朋友住Tuen Mun ,小朋友都報荔天。

其實,樓主的list真的很難compare,因為有津校,直資和私校,直資和私校是可以自己選學生,所以在學生質素方面已經佔優,這樣學生的成績也較有保證,如果這樣比較,對津校實在太不公平。

原帖由 MariaTsui 於 09-1-31 10:07 發表
其實,樓主的list真的很難compare,因為有津校,直資和私校,直資和私校是可以自己選學生,所以在學生質素方面已經佔優,這樣學生的成績也較有保證,如果這樣比較,對津校實在太不公平。 ...

不好意思, 問題過於膚淺
咁若果分私校同直資一類, 津校一類, 咁個band又會係點分呢

我覺得至top係聖芳濟各英文小學, 其次英華, 最後我會揀瑪莉諾神父.

原帖由 123!@# 於 09-2-27 12:41 發表
我覺得至top係聖芳濟各英文小學, 其次英華, 最後我會揀瑪莉諾神父.

我都覺得係聖芳濟各英文小學係至top, 其次英華, 而瑪莉諾神父都唔知咩'水'

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 14:45 發表

我都覺得係聖芳濟各英文小學係至top, 其次英華, 而瑪莉諾神父都唔知咩'水'

SFA(私校)係好呀, 不過校舍比較細, 我對呢間學校印象麻麻。但升中派位真係幾好。

英華(直資)都好呀, 校舍大, 如果小朋友可以達到佢地直通車標準, 仲可以唔洗煩多次升中。

瑪莉諾神父(津校)同荔天(津校)都係好多人選既天主教學校。佢地都好似係有BAND1中學有聯繫(如有錯請指正, 因為我冇咩睇過天主教學校)

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 14:51 發表

SFA(私校)係好呀, 不過校舍比較細, 我對呢間學校印象麻麻。但升中派位真係幾好。

英華(直資)都好呀, 校舍大, 如果小朋友可以達到佢地直通車標準, 仲可以唔洗煩多次升中。

瑪莉諾神父(津校)同荔天(津校)都係好多 ...

咁瑪莉諾神父(津校)同荔天(津校)係咪個區band1學校呢, 仲有無其他呢

你無選天主教學校係因為咩原因呢?我都唔想選有宗教既學校

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 15:14 發表

咁瑪莉諾神父(津校)同荔天(津校)係咪個區band1學校呢, 仲有無其他呢

你無選天主教學校係因為咩原因呢?我都唔想選有宗教既學校

其實學校冇BAND 1之分架, 只係學校入面有幾多可以升BAND 1中學既學生。所以先識下升中既方法, 再選小學會多少少幫助架。你小朋友係咪今年9月升小一? 如果唔係, 仲有時間睇下呀!

冇選天主教係因為我偏好基督教(我而家都學習緊當中既智慧, 不過仍需努力, 呵呵), 天主教好似嚴肅D, 我D細路都幾頑皮, 怕D SISTER頂佢地唔順, LABEL左佢係百厭仔百厭女就死囉。有宗教都好既, 宗教教佢地乖JE, 不過考試要考多科囉

咁40區仲有邊間比較好既小學推介呢

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 17:59 發表
咁40區仲有邊間比較好既小學推介呢

好唔好唔敢講, 大家觀點與角度唔一樣, 不過可以話少少你知比較熱門既學校(津校咋, 直資&私校果D要你自己睇, 同埋唔一定係要深水步既):

荔天
瑪莉諾神父
基福
聖紀文
旅港開平

其他熱門我就唔係太清楚啦。另有新貴"協和", 都係今年好多人選。

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 18:42 發表

好唔好唔敢講, 大家觀點與角度唔一樣, 不過可以話少少你知比較熱門既學校(津校咋, 直資&私校果D要你自己睇, 同埋唔一定係要深水步既):

荔天
瑪莉諾神父
基福
聖紀文
旅港開平

其他熱門我就唔係太清楚啦。另有新 ...

咁40區熱門, 但與全港學校水平比較, 係咪麻麻地呢?(因為我將會搬這區, 好擔心,請指點)

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 18:42 發表

荔天
瑪莉諾神父
基福
聖紀文
旅港開平

其他熱門我就唔係太清楚啦。另有新 ...

如果以上呢幾間, 再細分呢, 最好至最差排位係點呢(不用負責, 只講自己心水)

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 18:56 發表

咁40區熱門, 但與全港學校水平比較, 係咪麻麻地呢?(因為我將會搬這區, 好擔心,請指點)

其實我又覺得呢區幾平均喎....如果41網果d可能只得一兩間多人提, 其餘唔知好唔好。

水平就唔識講啦, d小學黎黎去去都係用果幾間出版社既書啦。但自己小朋友係點樣, 都要睇你自己配合架。

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 18:59 發表

如果以上呢幾間, 再細分呢, 最好至最差排位係點呢(不用負責, 只講自己心水)

如果排位都應該係咁
荔天 - 升中幾好

瑪莉諾神父 - 升中幾好

聖紀文 - 升中幾好, 但好得辛苦, 要自己同小朋友都頂得順6次考試先得。

基福 - 學生好多, 競爭激烈。但因為係新校, 未有升中派位可跟。(此校係前聖紀文下午校分支出黎變全日制, 佢地未有自己教既p1-p6學生)

旅港開平 - 有聯繫band 1英中, 但入得到既人唔多。上年聽佢地講位就有15個, 但最後只有12個學生入去讀。因為最top果d又未必選佢地既英中, 但考得後過15既中學果邊佢地又唔考慮收。校舍細。

原帖由 silvia_ng 於 09-2-28 00:13 發表

如果排位都應該係咁
荔天 - 升中幾好

瑪莉諾神父 - 升中幾好

聖紀文 - 升中幾好, 但好得辛苦, 要自己同小朋友都頂得順6次考試先得。

基福 - 學生好多, 競爭激烈。但因為係新校, 未有升中派位可跟。(此校係前聖 ...

好以瑪莉諾神父係英中(好似), 咁其餘2間荔天,聖紀文呢
同埋我見bk家家普遍仲意荔天多d(好似), 唔知佢地分別升中情況係點呢

原帖由 babytowe18 於 09-2-28 11:29 發表

好以瑪莉諾神父係英中(好似), 咁其餘2間荔天,聖紀文呢
同埋我見bk家家普遍仲意荔天多d(好似), 唔知佢地分別升中情況係點呢

你可以上佢地校網睇, 佢地都有post出黎架。

荔天的確不錯,最重要囝囝讀得開心。

比你地講到我心思思,我而家唔係住深水步區啦!但我以前讀善導下午校,簡荔天有20分,真係唔知誇唔誇區好,不過我而家輪緊公屋,如果等深水步區的樓真係要等3,5,7年都唔知派唔派到,唔係每日小朋友就要好早起身坐校巴返學
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!