用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tom Lee vs Yip's vs Parsons
go

Tom Lee vs Yip's vs Parsons

通利, 葉氏, 柏斯都有一些音樂啓蒙班 比大概3歲的小朋友上, 邊間好呢?

I want to know too

原帖由 Kpang 於 09-2-24 11:38 發表
通利, 葉氏, 柏斯都有一些音樂啓蒙班 比大概3歲的小朋友上, 邊間好呢?

我囡囡參加左葉氏就快一年 見到小朋友上每一堂都好開心 不過有個問題係 請假無得補堂

聽其他媽媽講過通利 的yamaha 教法, 令仔仔學完後好難搵適合的老師, 因為未必個個老師識yamaha 教法..(因為係有別於正常讀譜的方法)
呢個係麻煩問題..
都有聽過柏斯都ok.
葉氏係好在上完啟蒙班後選擇多,好細個已經可以學好多唔同款的樂器, 好似3歲已經可以學小提琴, 出面d老師未必教到

其實呢個問題已經討論過好多次,真係各有心頭好。
tomlee 用suzuki theory, 教小朋友用耳仔彈返歌仔出黎,唔使學睇五線譜,用drm 取代 CDE。好處小朋友由細細個已用耳仔聽野,aural 會好, musicianship  也較好。壞處係當小朋友學左music wonderland ,再上jmc, jxc, 都係3年以上既時間,再轉一對一學睇譜彈琴,要改3年既習慣唔係咁易,慣左聽,就唔用眼睛,要pick up返視譜能力要一段時間,亦有小朋友因此放棄及冇心機學琴。
parson 兒童鋼琴班係教五線譜,佢果套書係用alfred, 有齊聆聽,技巧,樂理,各方面都訓練到。親子班係再細個d,唔教彈琴,訓練musicianship為主。
yips 唔多清楚,聽聞係會俾小朋友試唔同樂器。

Tom Lee's Yamaha course also 請假無得補堂, no make up due to typhoon. Make up is available if the lesson is being cancelled if the teacher is sick. I've just registered my daughter for the Music Wonderland course.

原帖由 paggie88 於 09-2-24 15:53 發表

我囡囡參加左葉氏就快一年 見到小朋友上每一堂都好開心 不過有個問題係 請假無得補堂

paggie88,

Could you tell me more about 葉氏's music course? Is your daughter registered in the 幼兒音樂啟蒙班 OR
幼兒音樂及藝術智能發展課程 ?

原帖由 paggie88 於 09-2-24 15:53 發表

i just joined Yips, 幼兒音樂及藝術智能發展課程
they 2 hours class
not start lesson yet~

but they not encourage kid to start learning instrustment (e.g. 1 to 1 piano, violin) before 5 years old.

原帖由 jellomama 於 09-2-25 09:56 發表
paggie88,

Could you tell me more about 葉氏's music course? Is your daughter registered in the 幼兒音樂啟蒙班 OR
幼兒音樂及藝術智能發展課程 ?

囡囡返緊幼兒音樂啟蒙班 因為係小朋友自己上堂 我睇到既佢地開始既時間 (我見D老師會同佢點名 根住會教葉氏手勢 等小朋友慢慢學習 其實班裡面有唔同年齡既小朋友 如果有小朋友喊D老師都好識得照顧佢地 唔會令其他小朋友上唔到堂) 我聽亞女講佢有有玩三角鈴既小樂器 亦都會睇電腦
至於學小提琴/鋼琴~我上網見就話要5歲先收

原帖由 jellomama 於 09-2-25 09:49 發表
Tom Lee's Yamaha course also 請假無得補堂, no make up due to typhoon. Make up is available if the lesson is being cancelled if the teacher is sick. I've just registered my daughter for the Music Wonde ...

葉氏都一樣架 不過佢地好少會係老師病 因為佢地係3個老師上堂架 一班大約有15-20人左右

Please tell me where is Yip's?  Thanks

我個女由去年7月起開始返Yip's...暑期班都喺Yip's...我覺得佢其實係Saturday開開心心去"hea" 2個鐘...唱歌, 學樂理+做勞作...not too intensive and 進步得唔快..但佢好開心and there's a piano in every classroom..but好處係聽好多人講話喺Yip's讀過入香兒易好多...可能因為識睇五線譜and樂理掛...一班大概有十幾人...成日都有畫拍子符号的

原帖由 sumyee 於 09-2-26 17:14 發表
Please tell me where is Yip's?  Thanks

請問有無媽咪分享熊熊兒童合唱團的幼熊班呢?
葉氏一比要3個月,又多書同服飾費....
係咪葉氏真係無咩特別呀...??
Mqchris :>

原帖由 bobodog 於 09-2-26 23:35 發表
我個女由去年7月起開始返Yip's...暑期班都喺Yip's...我覺得佢其實係Saturday開開心心去"hea" 2個鐘...唱歌, 學樂理+做勞作...not too intensive and 進步得唔快..但佢好開心and there's a piano in every classroom. ...

係咪易入香兒我就唔知...不過有朋友讀緊tom lee就話唔好 我個女都算ok 老實講佢地教來教去都差唔多

原帖由 Mqchris 於 09-2-27 00:03 發表
請問有無媽咪分享熊熊兒童合唱團的幼熊班呢?
葉氏一比要3個月,又多書同服飾費....
係咪葉氏真係無咩特別呀...??

無錯葉氏係要比3個月 仲要autopay先有得平少少 至於書就無啦 係第一次要比衫 不過我地都蠢左 其實唔買都得 因為上堂D小朋友都唔著既

我諗邊間音樂班都會差唔多 但每間都會有人讚好同唔好 只係家長睇既選擇

原帖由 sumyee 於 09-2-26 17:14 發表

Pls see the website http://www.yipshk.com/b5_index.php

paggie88

Thanks. 有1week 2小時, 也有1week 1 小時. 有冇話邊個易入or邊個好?

sumyee

原帖由 paggie88 於 09-2-27 11:24 發表

Pls see the website http://www.yipshk.com/b5_index.php

原帖由 sumyee 於 09-2-27 14:10 發表
paggie88

Thanks. 有1week 2小時, 也有1week 1 小時. 有冇話邊個易入or邊個好?

sumyee

1week 1 小時同1week 2小時學既野有唔同 2小時會學埋畫/做手功 1小時只係學豆豉
2小時多數都係星期日 1小時就星期六
亦都要配合小朋友有無學其他野
你interview完之後就會幫你偏班(唔難入)
不過請假/打風 係無得補堂
一個course返唔足10堂都無得考試
考試費需要比$50(一個course一次)
學費最好自動轉帳 咁樣會平DD

Thanks paggie88
原帖由 paggie88 於 09-2-27 15:34 發表

1week 1 小時同1week 2小時學既野有唔同 2小時會學埋畫/做手功 1小時只係學豆豉
2小時多數都係星期日 1小時就星期六
亦都要配合小朋友有無學其他野
你interview完之後就會幫你偏班(唔難入)
不過請假/打風 係無得補 ...

原帖由 sumyee 於 09-2-27 16:18 發表
Thanks paggie88

welcome