用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 哪位老師好?(violin)
go

哪位老師好?(violin)

A同學今年9歲,準備考8級,但未考5級樂理,未拉8級歌仔,她的老師是穩陣派,比賽要攞獎,所以降grade參加今年校際G3得第一,actually, 過往兩年參加G1 &G2也是得第一         
B同學今年8.5歲,準備考8級,已考5級樂理,拉緊8級歌仔,她的老師認為比賽攞獎固然好,但哪会有sure win這回事,如降grade參加,但冇獎就浪費了時間去重覆練一些已曉的知識,所以從不降grade參加校際,只會參加跟學生程度相約的賽事,就是冇獎攞,也能學到新知識,今年校際參加G5得第二,去年G3也得第二,前年G2比第三名少1分。
就攞獎來說,作為家長虛榮心是有的,對學生也有鼓勵作用,但時問咁寶貴,浪費時間去重覆練一些已曉的知識又好似唔係咁好,大家有何高見?
跟邊位好?

*****兩位老師的價錢、資歷、對小孩的耐性也不相伯仲......
而2位同學的資質也是差不多,同是5歲開始學小提琴。

可唔可以是但介紹一個比我?

原帖由 auroraszesze 於 09-2-26 21:15 發表
A同學今年9歲,準備考8級,但未考5級樂理,未拉8級歌仔,她的老師是穩陣派,比賽要攞獎,所以降grade參加今年校際G3得第一,actually, 過往兩年參加G1 &G2也是得第一         
B同學今年8.5歲,準備考8級,已考5級樂理,拉緊8級歌仔,她的 ...

Please check pm!

Don't worry, 唔係叫你介紹老師...

原帖由 auroraszesze 於 09-2-26 21:15 發表
B同學今年8.5歲,準備考8級,已考5級樂理,拉緊8級歌仔,她的 ...

A,因為a同學花係校際既時間一定比b小,a會學多d歌仔

以下係估既
a咁穩陣,但未拉考試歌,即係代表個小朋友應該唔係好辛苦咁應付考試

如果是我,我會揀B同學的老師。我覺得他才是穩陣派,考了樂理,然後準備8級。參加比賽時考慮自己的程度去挑選曲目,這樣才能知道個人的水平,而且校際G5亦不簡單,並非容易混過去的比賽,B同學只有8.5歲,已比一般參賽者年幼,還得到亞軍,實在難得。

至於A同學的老師,我覺得太功利。如果參賽只為求攞,已經準備考8級的程度而參加校際G3,好像太保守一點吧!就算拿第一,也不應該太高興。校際比賽越高級,水平便越平均,要拿名次更不容易,A同學降級比賽的優勢亦越來越少。他年年拿慣第一,越高級便越難保持有名次,要他接受拿第二、三名,甚至無名次的現實,亦是很難受的。再者,A同學連樂理也未考,為何急於準備8級,老師也是太急進了。

無論如何,A同學和B同學也很叻,至於那一位老師較好,亦要家長與小朋友見過老師才能決定,始終要看是否投緣和合拍的。

原帖由 Jackielee 於 09-2-26 22:51 發表
可唔可以是但介紹一個比我?

我不想替人賣廣告,但你可pm我你住那區,若同區可告訴你,我認為不應花太多travelling time 去學一樣野,長途跋涉、舟車勞頓,受苦的是小孩。

原帖由 Sindy 於 09-2-27 01:15 發表

A,因為a同學花係校際既時間一定比b小,a會學多d歌仔

以下係估既
a咁穩陣,但未拉考試歌,即係代表個小朋友應該唔係好辛苦咁應付考試

但a同學真的是"花"時間,即使只是用2堂學會首歌,那2堂是原地踏步.............但第一之旗仔又好吸引

原帖由 auroraszesze 於 09-2-27 14:08 發表

我不想替人賣廣告,但你可pm我你住那區,若同區可告訴你,我認為不應花太多travelling time 去學一樣野,長途跋涉、舟車勞頓,受苦的是小孩。

佢應該都唔會太遠

原帖由 auroraszesze 於 09-2-27 14:15 發表

但a同學真的是"花"時間,即使只是用2堂學會首歌,那2堂是原地踏步.............但第一之旗仔又好吸引  

有得八級程度,三級歌仔,sight reading都sight到出黎啦,如要'花'時間既話,相信無八級囉

p.s我女無八級呀,老師想練阿女隻三手指,用返校際本歌書,二級到啦,求其揀左一隻歌,一堂教(叫女sight左一次,跟手返屋企拉左佢),第二堂夾埋琴(前半段執小小女手勢,後半段夾琴),第三堂已經教新野囉又
阿女音統E1都未上完堂,把位都未學上呀....頂龍得三級(估多佢啦)

聞說今次有位10歲的小朋友拉Cello進力下列項目決賽
Hong Kong
Strings Scholarship Final(N828)
真的想去欣賞

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 csk 於 09-2-27 13:57 發表

如果是我,我會揀B同學的老師。我覺得他才是穩陣派,考了樂理,然後準備8級。參加比賽時考慮自己的程度去挑選曲目,這樣才能知道個人的水平,而且校際G5亦不簡單,並非容易混過去的比賽,B同學只有8.5歲,已比一般參賽者年幼,還得到亞軍,實在難得。 ... 校際比賽越高級,水平便越平均,要拿名次更不容易,A同學降級比賽的優勢亦越來越少。他年年拿慣第一,越高級便越難保持有名次

我也同意這點,以增加造詣來說,我也想揀B的老師。
但B同學的媽媽說,要幫B同學做心理輔導,因為B真是全情投入很努力的去練,但還是拿不到那支旗仔,反之A不費吹灰之力便連取3年.......B媽媽說她或多或少也有壓力....
旗仔對我們大人可嗤之以鼻,但小孩子可不是這樣呢!

不過,我可能想多了,自己孩子可能不能跟A & B相提並論ops:" />

原帖由 auroraszesze 於 09-2-27 14:31 發表

但B同學的媽媽說,要幫B同學做心理輔導,因為B真是全情投入很努力的去練,但還是拿不到那支旗仔,反之A不費吹灰之力便連取3年.......B媽媽說她或多或少也有壓力....
旗仔對我 ...

訓練自信心都好重要既,睇小朋友自己既性格啦

原帖由 auroraszesze 於 09-2-27 14:31 發表

旗仔對我 ...

auroraszesze

B同學能全情投入去練習,又這麼想得到冠軍,証明他很有鬥心和對自己要求高。有時比賽很講天時、地利、人和,相信沒有人在比賽前敢說自己一定會取得冠軍。希望B同學能學習放鬆自己,不要太在意得到名次這負擔,才能發揮得最好。其次是多觀摩比賽,他如有時間,可去今年校際六級的小提琴比賽,看看冠軍能做到甚麼水平,自己明年比賽便有預算。還有網友提供String和費明儀獎學金的比賽,亦很值得去看,這些都是冠軍級人馬,知道他們具備甚麼質素,自己從中偷師。

至於你的小朋友,如果那一位老師有位,便盡早安排上課,因為好的老師難求並且往往要等好耐才有位!

小朋友參加比賽,除了希望贏之外,仲要經歷下輸的滋味。贏慣咗,輸一次未跳樓!

auroraszesze,
哈哈!差D認唔到,囡囡幾好嗎!
升左定準備升呀?又要煩下,不過應該係開心既.
分別不大,再望遠D,有心LT先係開始.
好老師遠D都唔怕,上深圳學既都大有人在.

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 09-2-27 20:46 發表
哈哈!差D認唔到,囡囡幾好嗎!
升左定準備升呀?又要煩下,不過應該係開心既.
分別不大,再望遠D,有心LT先係開始.
好老師遠D都唔怕,上深圳學既都大有人在.

...

女兒今年有很大進步,不必媽媽担心,多謝關心。
現在是替兒子煩惱........

當真?
如果有好師,真係有興趣架。

auroraszesze,請check pm。

原帖由 Sindy 於 09-2-27 14:15 發表

佢應該都唔會太遠

請介紹老師給我仔仔...謝謝

hihi

i follow our teacher 3yr she is china teacher can specialspeak putongae english
if u interest i can pm to u

hilouey
原帖由 Daphne^^ 於 09-3-6 16:06 發表
請介紹老師給我仔仔...謝謝