用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 仔,好煩阿!
go

band 3 仔,好煩阿!

好快就要填大抽獎啦,唔知點揀
大家都知band3學校真係好難間!尤其近排咁多新聞,真係好擔心
仔仔個人貪玩又口多,好易得罪人,大人知佢係肥田料,但如果唔好彩,派到間"好好"嘅中學,得罪D同學仔,就真係好麻煩
仔仔係九龍城網,原本諗住間鄧境波第一,諗住佢位多,男校,機會大D,但有好多人都叫我唔好間男校,D仔真係曳D,加上阿仔性格,好易出事,因為唔係講緊band 1男校,而係講緊band 3 男校!!
咁,請問各位媽咪知唔知這區band3校風好的男女校呢,2尾同3頭又有無分別呢?他區(九龍區)有無好介紹??
幫幫忙提供寶貴意見,我一定要填得好穩陣,否則一跌落去就大獲啦!

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-2-28 11:39 發表
大家都知band3學校真係好難間!尤其近排咁多新聞,真係好擔心
仔仔個人貪玩又口多,好易得罪人,大人知佢係肥田料,但如果唔好彩,派到間"好好"嘅中學,得罪D同學仔,就真係好麻煩
仔 ...

鄧鏡波不是你想像中的差, 朋友的兒子今年讀這校(中一), 校風不錯, 學生也不是壞. 在九龍城網算是多學位的一間男校. 其他的band 3學校, 真是一般........

可研究下培敦中學,黃大先 或
沙田BAND 2 中學

我亦覺得鄧鏡波不太差,它是一間天主教修會學校,其教學理念比較自由。我經常在學校附近流連,見學生不太壞。男仔根本就是這樣。比其他band 3學校好好多。

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-2-28 11:39 發表
仔仔係九龍城網,原本諗住間鄧境波第一,諗住佢位多,男校,機會大D,但有好多人都叫我唔好間男校,D仔真係曳D,加上阿仔性格,好易出事,因為唔係講緊band 1男校,而係講緊band 3 男校!!

男校D仔係曳,但唔等於壞。
鄧境波、伍華、德信等都是band2男校,聽聞校風唔錯。

原帖由 cow 於 09-2-28 14:18 發表

男校D仔係曳,但唔等於壞。
鄧境波、伍華、德信等都是band2男校,聽聞校風唔錯。

如果鄧境波係band2,而我仔仔係band 3,咁又會唔會好危險呢?

Band3入鄧鏡波機會都幾大
有冇考慮九龍塘學校(中學部)?
校風都唔算差!

我都建議你選九龍塘學校(中學部)。這是男女校,我見學校D學生都好純,個個都整整齊齊,唔會扮到鬼五馬六,亦唔見男女仔攬頭攬頸,講粗口等場面。每年會考放榜,電視台訪問中中,都會搵這間學校。學校成績縱使還雖提升,但校風的確純樸。

純粹個人意見。

Me too.
我女女有d同學早年入鄧記,我見佢地ok呀!冇學壞.Band 2尾至band 3. 我都有同佢地問資料,佢地話基本上唔差架,老師幾好人,不過如果想讀書,最好入精英班,真係教得好d.d人冇玩得咁勵害.樹大有枯枝,難免有d唔好架,只好教仔仔自我保護,避開受到影啦!!!!
鄧記都會係我首3志願.
~共免之~
仔 ...

原帖由 lk362 於 09-2-28 20:54 發表
Band3入鄧鏡波機會都幾大
有冇考慮九龍塘學校(中學部)?
校風都唔算差!

之前都有聽這裡的媽咪講九龍塘中學,咁早排中學巡禮時,我都好留意這校,但無論學生,老師,甚至校長嘅presentation都認真麻麻,當時我就同自己講, band 3即係band 3,係真係求其D,但同樣都係band3嘅聖三一同余振強嘅presentation又好過佢好多.
請問有無媽咪有同感??

有人說九龍塘中學的校長會退休,而新的不太好.

仔 ...

其實鄧鏡波都唔係太差架,我細佬都係個度畢業,佢話而家應該係屬於bank2囉

不少家長評論鄧鏡波不好,是因為
從band 1,2學生的角度來看。
老實一句,band 3生入到2尾的
鄧鏡波,其實應該偷笑喇!

另一推介,禮賢會,校風較同區
band 3 好一些。
如果有問題可以問問那學校學生的家長
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

九龍塘學校(中學部)其實以band 3
來說算可以了,但
如果九龍塘學校(中學部)轉校長,
真的要小心觀察學校情況。

余振強就不好選了,校風好差。

原帖由 amysnlee 於 09-3-1 20:34 發表

其實鄧鏡波都唔係太差架,我細佬都係個度畢業,佢話而家應該係屬於bank2囉

Thanks. 其實如果派到鄧境波我都好開心,畢境阿仔讀書認真麻麻. 幫我問下你細佬,學校傳唔傳統? 阿仔比較座唔定, 遇到古板老師就好頭痕

原帖由 nywing 於 09-3-1 22:40 發表
不少家長評論鄧鏡波不好,是因為
從band 1,2學生的角度來看。
老實一句,band 3生入到2尾的
鄧鏡波,其實應該偷笑喇!

另一推介,禮賢會,校風較同區
band 3 好一些。
如果有問題可以問問那學校學生的家長
http://forum.edu-ki ...

你所講的禮賢會是不是彭學高? 我姐姐都有介紹,佢阿仔當年band1尾,因為太進取,結果派到這校,以佢阿仔嘅level,當然唔高興啦,結果考了入顏寶玲.
請問知唔知聖三一又如何呢?
有朋友個仔嘅補習社老師叫佢自選時考余振強,咁佢係唔係大整古

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-2 17:01 發表

你所講的禮賢會是不是彭學高? 我姐姐都有介紹,佢阿仔當年band1尾,因為太進取,結果派到這校,以佢阿仔嘅level,當然唔高興啦,結果考了入顏寶玲.
請問知唔知聖三一又如何呢?
有朋友個仔嘅補習社老師叫佢自選時考余振強 ...

禮賢會是不是彭學高? 是呀!
band1尾 => 3頭,當然不能接受,
但對band 3學生來說,已經叫OK喇......

聖三一都不算太建議,前一排愛民村學生集體
打架事件,這學校的學生最被懷疑有份參與其中......

至於那個補習社老師....是否同你朋友個仔有牙齒印.....

原帖由 nywing 於 09-3-3 00:24 發表

至於那個補習社老師... ...

How about 新亞?Any comments about this school ?

原帖由 nywing 於 09-3-3 00:24 發表

至於那個補習社老師... ...

其實如果屬於2尾嘅學校,會係邊幾間?? 我都係諗住排2尾3頭學校,當然先行2尾,但其實又有無分得咁仔細呢??!!請指教.

新亞:近年校風好左,但成績依然積弱。

鄧鏡波:睇校風,唔覺得係band 3,不過,聽講會「勸」走成績唔達標學生。

余振強:如果仲係分5個banding,呢間應該係band 5。

鄧鏡波:睇校風,唔覺得係band 3,不過,聽講會「勸」走成績唔達標學生  -- 是, 朋友教新界BAND 3中學,收了鄧鏡玻 一個很差學生.

余振強 : 我個朋友個仔中五畢業,十幾分,成績不錯.他媽沒有聽說校風太壞,但網上的意見總是很負面,一定有原因.我有時放學見他們的學生也OK! 有朋友住窩山,他說會在吃飯時看一看那些學生