用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港中國婦女會丘佐榮學校 請問有無小朋友係只得15分, 但1st round已入到丘佐榮? ...
go

請問有無小朋友係只得15分, 但1st round已入到丘佐榮? [複製鏈接]

我而家開始做定research, 想睇吓勝數有幾大呀.
   0    0    0    0
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

Rachel,

Thanks for your reply.
sorry, 我有小小亂, 1st round係指自行分配學位, 定係統一派位?
係呢, 你仔仔讀得開心嗎? 多唔多功課呀? 聽聞依間學校老師好有愛心, 所以佢係我考慮之列.  可否分享吓?

原帖由 rachel 於 09-2-28 12:42 發表

我個囝依家讀P.1, 佢係 1st Round 15 分入的
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

Rachel,

Thanks for your sharing.
係呢, 你小朋友以前讀邊間幼稚園架? 我仔而家讀緊明我, 本身都深, 所以希望可以容易d涵接上小學.  係咪成日要默書? 你有無feel到學校/老師都谷谷地d學生呀?  唔好意思, 太多問題......hehe~, 你知啦, 一到選校就好緊張!!

原帖由 rachel 於 09-3-2 22:31 發表

1st round 是自行分配學位 佢初期都係唔適應, 因為由幼稚園升上P.1有好大分別, 好簡單如上厠所, 以前有老師/姐姐照顧 , 小學就無啦 功課大約每天5-7樣, 都唔算太多, 每年有4次考試, 小朋友都會幾忙 ...

我女兒今年已是六年級,當年亦是在明我幼稚園畢業,在統一派位第一志願入丘佐榮。放心啦!一般在明我畢業到丘佐榮就讀的學生,成績都名列前予,而丘佐榮已成東區內小學學生最多的大學校,與中國婦女會中學的關係亦好
‹ 上一主題|下一主題