用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖道迦南書院家長或同學請入
go

聖道迦南書院家長或同學請入

請問有冇聖道迦南書院家長或同學, 請講吓這間學校的校風及成績, 在網上找到的資料都是負面消息多一啲, 如果在這間學就讀的同學, 請指教

該學校從2007/08年改EMI 英文教學, 并自行收生, 希望可以收到成績好的學生, 以往的評語不太好, 請問有沒有現在讀的學生, 家長可以比的意見。

我有個同事個女原本係藍田聖保祿讀,但會考成績得17分原校唔收,聖道迦南收咗讀中六,讀完上學期之後就俾阿媽迫去澳洲讀,因為讀咗果道無耐之後,成日都夜歸,仲染到個頭金色,佢話學校個個都係咁

早幾年聖道迦南是有收統一派位的, 會唔會因為收生冇得揀, 所以........

在面試當天校長很認真問了幾條問題都是環繞家長對子女的了解, 家長關唔關心子女的功課等, 相信這都是他們正在努力, 但, 非常多謝你, 我希望有多啲家長和同學可以給我多一些對這間學校的評論

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-2-25 19:47 發表
我有個同事個女原本係藍田聖保祿讀,但會考成績得17分原校唔收,聖道迦南收咗讀中六,讀完上學期之後就俾阿媽迫去澳洲讀,因為讀咗果道無耐之後,成日都夜歸,仲染到個頭金色,佢話學校個個都係咁 ...

今日去咗聖道迦南門口等放學, 呢個係朋友說的最好方法看看學生的情況和校風一二, 好彩又無比我見到D頭染金色的學生和擔住枝煙出門口之類。 個別有D一兩個好似WET WET地, 不過總體好似都OK。

不過出門口就用手機的情況頗多。

其實我都問過有個教友, 她兒子在讀中一, 原本都唔係好中意, 不過讀讀下都OK。 平心而論, $900/月的學費讀到直資英文中學, 比少少學費, 好過讀津貼中中, 個人認為。 起碼是英文教學同埋用普通話教中文課。

我都覺得比少少錢中d 入英中, 比多d 機會小朋友接觸英文係好事

至於用手機, 時下年青人講電話好平常, 或者佢地一放學要同家長報到呢 ?!
依家好多學校都比小朋友帶手機, 但全部都要交比校務處保管, 放學至可以拎返...至少上堂唔可以 sms

金毛...我估校規唔會比呀...

原帖由 bkman 於 09-2-26 03:05 發表
其實我都問過有個教友, 她兒子在讀中一, 原本都唔係好中意, 不過讀讀下都OK。 平心而論, $900/月的學費讀到直資英文中學, 比少少學費, 好過讀津貼中中, 個人認為。 起碼是英文教學同埋用普通話教中文課。 ...

是的。 如果學校問你, 校規唔準帶手機返學, 你會點答?

原帖由 bkqueen 於 09-2-26 09:48 發表
我都覺得比少少錢中d 入英中, 比多d 機會小朋友接觸英文係好事

至於用手機, 時下年青人講電話好平常, 或者佢地一放學要同家長報到呢 ?!
依家好多學校都比小朋友帶手機, 但全部都要交比校務處保管, 放學至可以拎返.. ...

聽到多些對這間學校好的評論, 安慰少少, 因為我個仔勁鍾意呢間學校, 仲催我去留位, 但我想等埋其他兩間, 佢話其他收都唔讀, 只讀這間, 你地話激唔激死

原帖由 bkqueen 於 09-2-26 09:48 發表

依家好多學校都比小朋友帶手機, 但全部都要交比校務處保管, 放學至可以拎返.. ...

通常小朋友好中意果間, 多數都係有同學去讀, 有伴。 你要幾時注冊?

原帖由 cecwun 於 09-2-26 13:13 發表
聽到多些對這間學校好的評論, 安慰少少, 因為我個仔勁鍾意呢間學校, 仲催我去留位, 但我想等埋其他兩間, 佢話其他收都唔讀, 只讀這間, 你地話激唔激死

...

最遲3月7日, 不過可能星期六帶埋佢去

原帖由 bkman 於 09-2-26 19:09 發表
通常小朋友好中意果間, 多數都係有同學去讀, 有伴。 你要幾時注冊?

我會教他答, 媽媽驚我俾人KIDNAP, 帶手機安全啲

原帖由 bkman 於 09-2-26 13:11 發表
是的。 如果學校問你, 校規唔準帶手機返學, 你會點答?

注冊咗未?

原帖由 cecwun 於 09-2-26 20:41 發表
我會教他答, 媽媽驚我俾人KIDNAP, 帶手機安全啲

今日去咗註冊, 宜家仲見緊人

原帖由 bkman 於 09-2-28 22:05 發表
注冊咗未?

Hi, bkman

你註冊咗未? 決定咗邊間未?

Cecilia

我覺得好難決定, 聖道迦南也合乎條件, 英中+普通話教中文科, 學費又相宜, 而且全部自行收生以后, 收生質素估計一定好過以前。 不過我女兒喜歡LKP。 所以注冊咗LKP, 如無意外都係呢間了。
不過如果有好機會, 始終想近翻TKO囖。 唔想用太多時間在上學途中, 怕女兒唔夠訓。

原帖由 cecwun 於 09-2-28 23:12 發表
Hi, bkman

你註冊咗未? 決定咗邊間未?

Cecilia

bad school
Josephine

請問 how bad?  閣下是指以前, 還是現在?能不能給予多點描述?

原帖由 jongwy904 於 09-3-4 02:31 發表
bad school

聖道迦南仲有一樣野好, 我問過一個家長, 就係中一入學, 保證中一至中三不加學費, 這樣比較有預算。

原帖由 cecwun 於 09-2-28 22:56 發表
今日去咗註冊, 宜家仲見緊人
多一點努力 多一點回憶!