用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria 同方方 playgroup, 有冇人番過呀, 邊間好d ar ...
go

Victoria 同方方 playgroup, 有冇人番過呀, 邊間好d ar

Victoria 同方方 playgroup, 有冇人番過呀, 邊間好d ar

原帖由 Little_cy 於 09-2-6 15:00 發表

我個仔番咗causeway bay victoria 既 playground 9 個月, 老實講, 佢地個playground真係好唔掂, 老師一d都唔care d小朋友, 除咗上堂必須要做的標準工作外, 佢地唔會做多一丁點功作, 唔會主動跟小朋友玩, 唔會個別同小朋友傾計, 小朋友在classroom玩時, 他們就坐埋一邊發呆, 到小朋友在playground玩時, 他們就企埋一邊跟家長chit-chat.  

初時我以為間間playground都會係咁, 直至我報多一間playgroup比仔仔玩時, 我先至發覺原來唔同的playgroup, 質素可以相差咁遠, 宜家我仔仔仍然有番victoria既playgroup,因為我希望會對報讀victoria nursery有幫助.

咁你小朋友番邊到playgroup ar
原帖由 Silverhawk 於 09-2-6 18:01 發表

我個仔番咗causeway bay victoria 既 playground 9 個月, 老實講, 佢地個playground真係好唔掂, 老師一d都唔care d小朋友, 除咗上堂必須要做的標準工作外, 佢地唔會做多一丁點功作, 唔會主動跟小朋友玩, 唔會個別 ...

原帖由 Little_cy 於 09-2-6 21:24 發表
咁你小朋友番邊到playgroup ar

因為工作關係, 我由天后搬咗去大埔住, 星期六仔仔仍然番victoria playground, 星期二, 四就番Zebedee International Kindergarten 既playgroup, Zebedee係大埔一間新辨的學校, 全英文教學, 老師都係外籍人士, 雖然沒有名氣, 但老師好有愛心, 而且學費仲好平, $110/2 小時.

我個囡囡由一歲開始就返方方playgroup,返了差唔多5個月啦,我覺得唔錯,係貴O左D,但係我個女係好怕人的,而家好好多同埋開始肯跟老師講野(中文同英文都OK),加上佢有茶點時間同有自由玩玩具時間,你可以觀察到自己個女同其他小朋友自理能力同相處點。

希望可以幫到你啦

方方係米得九龍有Playgroup架咋
原帖由 貓咪館 於 09-2-7 11:18 發表
我個囡囡由一歲開始就返方方playgroup,返了差唔多5個月啦,我覺得唔錯,係貴O左D,但係我個女係好怕人的,而家好好多同埋開始肯跟老師講野(中文同英文都OK),加上佢有茶點時間同有自由玩玩具時間,你可以觀察到自己個女同其他小朋 ...

Funful accepted my son for N1.  I would like to ask how they will teach your daughter 自理能力?  My son is quite ok now, he is willing for toilet training at home.  But he still cannot accept to use water bottle to drink water so i can use only milk bottle to drink water.  He is now 1-1/2 years old.   Kindly share with me your experience as I will also go for other interview for N1.

elbb

原帖由 貓咪館 於 09-2-7 11:18 發表
我個囡囡由一歲開始就返方方playgroup,返了差唔多5個月啦,我覺得唔錯,係貴O左D,但係我個女係好怕人的,而家好好多同埋開始肯跟老師講野(中文同英文都OK),加上佢有茶點時間同有自由玩玩具時間,你可以觀察到自己個女同其他小朋 ...

想問下維記PN 班, 係米有3日班, 或者2日班架, 咁學費如何呢

分2個小組, 2歲以上 (或識講野),2歲以下, 人數時多時少, 唔係好穩定, 2歲以上果組5-7人, 2歲以下唔係好sure, 好似over10人, local學生為主, 另有小量mix and 外藉小朋友.

Then how much is the Fong Fong Playgroup?
as my daughter is 11  months now, I want her to join some playgroup not only learn English, but also train up her 自理能力.
Thanks!

荃灣愉景新城間方方有playgroup嗎?

好奇一問, 如果你覺得 victoria 咁唔掂, 何解你仍想小朋友上佢地既 n1 ?  n1 同 playgroup 既老師唔同人做?

原帖由 Silverhawk 於 09-2-6 18:01 發表

我個仔番咗causeway bay victoria 既 playground 9 個月, 老實講, 佢地個playground真係好唔掂, 老師一d都唔care d小朋友, 除咗上堂必須要做的標準工作外, 佢地唔會做多一丁點功作, 唔會主動跟小朋友玩, 唔會個別 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

或者好多人(包括我)都覺得v記名氣大d,有助升名小學or外幼稚園(e.g.cckg),呢個或者係一個現實問題,正如傳統名校師資可能一般,but名氣大,出去搵暑期工都容易d啦........

我個仔上緊太子道方方既playgroup,我又覺得幾好!都幾systematic &老師有愛心! 佢返左2個月,由開始時周圍走死唔肯坐到自己開始坐定定等老師講野(雖然好呆滯),都叫做有好大既進步呀!

原帖由 Eclipse_2006 於 09-2-28 22:33 發表
好奇一問, 如果你覺得 victoria 咁唔掂, 何解你仍想小朋友上佢地既 n1 ?  n1 同 playgroup 既老師唔同人做?

方方我仔都返過, 係細d, 舊d, 老師唔錯, 學校都算ok.  我仔唔再返時, 我地都有d唔捨得.

Victoria 既 playgroup 形式, 自由活動佔左好多時間, 唔係咁多媽咪接受得到.  我個人覺得ok, 可能係仔仔好彩, 班中兩位老師都唔錯.  又可能我覺得咁細個小朋友, 唔需要太密集既上課形式, 我需要既係一個良好的學校環境, 比小朋友發展佢既性格同能力.  例如, 我仔仔好喜歡係課室內周圍探索.  佢本身好喜歡火車, 佢堂堂都只係玩火車. 今日發現佢玩既層次高左, 由以往只係放架車係路軌上行, 到今日係集中精神去接駁路軌.  無人去特別教佢點做, 自學精神同勇於嘗試的性格係要慢慢培養.

對我來說, 維記唯一令我覺得擔心之處, 反而是她大部份的學生都升上維記小學, 考入傳統名校比例唔多.   我雖然都有意讀維小, 但世事難料, 若到時覺得學費太貴, 唔想讀, 就唔知點算好.

不過呢d都係好遙遠, 今日 in 完維記 n1, 阿仔表現唔太理想, 都唔知有無得讀.

原帖由 sara 於 09-2-28 23:04 發表
或者好多人(包括我)都覺得v記名氣大d,有助升名小學or外幼稚園(e.g.cckg),呢個或者係一個現實問題,正如傳統名校師資可能一般,but名氣大,出去搵暑期工都容易d啦........

我個仔上緊太子道方方既playgroup,我又覺得幾 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.