用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荔枝角救世軍定基教雋匯好
go

荔枝角救世軍定基教雋匯好 [複製鏈接]

呢2間都收左我個女讀 2009年 N1, 都唔知CHOOSE邊間好, 各有各好, 救世軍出名多人報, 不過我覺得荔枝角果間地方細又舊.... 雋匯都多人報, 但响朗豪坊果面, 好新.... 我 LIKE雋匯, 老公 LIKE 救世軍, 點算?
   0    0    0    0

hi,我上年呢兩間都有報, 亦都收左, 我都覺得兩間各有各好~ 荔枝角救世軍雖然細, 但勝在學生較少, 老師很有愛心又照顧周到(因為朋友個女係舊生, 所以好清楚), 有延展,但因為我比印尼姐姐帶BABY返學, 要坐MTR, 然後經3個馬路口, 我唔放心最後無選, 而雋匯校舍新和較大, 但我先生覺得該校無救世軍咁樸實( 可能係推介會問題, 佢話有D SHOW -OFF喎),經過一番衡量, 最後兩間都無讀,讀左大坑東基教~
原帖由 fredmama 於 09-2-14 11:39 發表
呢2間都收左我個女讀 2009年 N1, 都唔知CHOOSE邊間好, 各有各好, 救世軍出名多人報, 不過我覺得荔枝角果間地方細又舊.... 雋匯都多人報, 但响朗豪坊果面, 好新.... 我 LIKE雋匯, 老公 LIKE 救世軍, 點算? ...

老公都係 like 救世軍, 大機構, 不過地方真係麻麻.... 因為小朋友會讀全日...如果係 half day 我都無咩所謂.... 我 like雋匯既環境, 真係好新, 不過老公响 interview 果時覺得d老師唔太有heart, 同埋佢地太 young, 經無咩經驗..... 我仲有間 choose 係深水埗寶血...., 其實我地住荔枝角, 呢幾間都要搭車返學, 不過無辦法, 我地要返工, 又無請工人, 係呢幾間有延展

我地大人咪覺得細囉...
其實小朋友學習已經足夠.....
我尋日都交左留位1150.....
http://hk.myblog.yahoo.com/wwwai_ngai

回覆 # 的文章

Hi ffeeii

我地小朋友會做同學啦
我今日都會去交留位費

其實我都交左留位費, 我諗多數都會讀救世軍, 比老公 choose 好過我 choose, 又另外聽人講基教d課程淺d, 驚升小一會辛苦d

我都係住荔枝角而仔仔現在讀緊荔枝角救世軍n1,其實她們真的好好不過地方真係細,現在我都考寶血如果收可能會轉如果唔收我都會在枝角救世軍讀.

我7/3去 interview 寶血, 我諗佢都會收, 咁你點解响荔枝角救世軍讀緊又要轉去寶血....

請問上面幾位媽媽是否在bb幾個月時已經報名? 我見人人都係咁做, 他們是否都會收張form? 我都想報卜凱賽琳,我bb現時11個月了, 但她是08年3月出世, 如果到2010年9月是2歲半, 是否可以讀n1?
thanks!

救世軍係要一有出世紙就要報, 我都有報卜凱賽琳, 不過仲未叫我去 in, 我果時都遲左報 (8 mth 果時報), 好彩救世軍都報左2間, 結果荔枝角果間收左... 基教都係要好早報, 未夠1 yr 報....

原帖由 fredmama 於 09-3-1 19:51 發表
救世軍係要一有出世紙就要報, 我都有報卜凱賽琳, 不過仲未叫我去 in, 我果時都遲左報 (8 mth 果時報), 好彩救世軍都報左2間, 結果荔枝角果間收左... 基教都係要好早報, 未夠1 yr 報.... ...

謝謝!! 不過剛剛問過屋企人, 佢地唔想bb去全日制....只可考慮最近的迦南了..

原帖由 fredmama 於 09-3-1 03:12 發表
我7/3去 interview 寶血, 我諗佢都會收, 咁你點解响荔枝角救世軍讀緊又要轉去寶血....

今日剛剛收到寶血信收啦!因荔枝角地方細活動空間好像好小,不過我未決定唔知好

我聽人講寶血一般, 所以想問你都讀緊荔枝角救世軍, 又 why 要 change..... so far, 聽既 comment about 荔枝角救世軍都係好既, 只不過係地方細....

其實你個問題都係我既問題, 依家雋匯, 荔枝角救世軍 & 寶血, 真係唔知點 choose

雋匯, 海富救世軍都收我女, 但因早比咗留位費比雋匯, 咪唔去救世軍囉...會不會好似好笨...咁多人都想去救世軍...
呀女是k1才有位in, 本來想讀n1但無位...
k1我同個女四處in (所謂名校), 但除了金巴倫(無學卷)收外..全都是waiting....

Hello,
I also live at Lai Chi Kok, my daught already 15months, want 讀 2009 n1, 請問可讀邊间. thank you

原帖由 fredmama 於 09-3-5 11:18 發表
我聽人講寶血一般, 所以想問你都讀緊荔枝角救世軍, 又 why 要 change..... so far, 聽既 comment about 荔枝角救世軍都係好既, 只不過係地方細....

其實你個問題都係我既問題, 依家雋匯, 荔枝角救世軍 & 寶血, 真係 ...

我現在都諗緊真的不知怎樣好

in完寶血, 再同老公傾, 佢真係唔太 like 雋匯 (感覺唔好), 我諗依家都係得荔枝角救世軍同寶血 choose...

有d人講既然救世軍都收左, 不如 try 左先, in case 唔好, 可以轉去寶血, 因為佢地收得多d人, 如果 choose 左寶血先, in case 唔好, 想讀返救世軍全日班, 又無機會

寶血 n1都收 3x 人, 但救世軍收 1x人.... 其實再諗寶血收 3x人, 地方一定大d, 只係寶血有 outdoor facilities, 有時可以用埋德貞既 playground... 對小朋友黎講, 讀全日多d伸展空間.....

至於教學方面, 真係唔知, 呢2間都唔係太多人講....

原帖由 fredmama 於 09-3-9 02:30 發表
in完寶血, 再同老公傾, 佢真係唔太 like 雋匯 (感覺唔好), 我諗依家都係得荔枝角救世軍同寶血 choose...

有d人講既然救世軍都收左, 不如 try 左先, in case 唔好, 可以轉去寶血, 因為佢地收得多d人, 如果 choose 左 ...

救世軍n1收 2x人 因我仔仔讀緊

我都係交留位費果時問佢收幾多人, 佢話係睇全校 total 學生人數, 佢話total 100人, 無話一定 n1收 1x 個, 不過我問佢2009 n1大約有幾多人, 佢話 1x 個, 我咪諗 law, total 100 個小朋友, 响 total area around 3800 ft, 呢 3800 ft 包括 toilet, kitchen, 不同種類既活動室, 仲有老師, assistant.... 只係 wonder 小朋友活動空間夠唔夠.... 我都唔係唔 like 荔枝角救世軍, 不過始終覺得佢地方細
‹ 上一主題|下一主題