用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

李兆基

請問有冇家長
今年會報李兆基?

我會報.唔知多唔多人報呢?
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

hi! 我是李兆基的家長, 如對這所中學有問題, 我希望可以幫到你

原帖由 fftmama 於 09-1-9 11:13 發表
請問有冇家長
今年會報李兆基?

LLMUMMY,
多謝您的回應. 請問你對這所學校的意見如何?
例如學生是否喜歡返學?
老師是否對教學充滿熱誠?
學校對學生於學習的支援是否足多?
學校是否有好的學習氣份呢?
對不起,問題太多.
請盡量提供您所知的資料.
謝謝!
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

joejoelam,

你的問題我尚試回答:-
1) 這所學校給我的印象十分好, 學校著重學生品德(但須家長協助, 家校合作, 才能教出好孩子), 本年學校要求2位學生退學, 不是學業有問題, 而是學生品行出現問題, 為免影響其他學生, 學校會採用"寧缺勿濫"的態度,我十分欣賞,相信每位家長都希望孩子在一所好環境的學生中成長  

2)這條問題, 應由小兒作答 "超喜歡返學, 最怕放長假"

3)老師較年輕,但對教學充滿熱誠, 也因為年輕, 與學生比較融洽

4)學校設有"自學區" 學生放學可留下做功課, 不明白的地方, 可立即找老師,  對於一些成績較遜色的同學(中,英,數), 學校會把他們分成小組(約15-20人)上課, 以便老師容易照顧, 所以"李"中, 雖然班數不多, 但老師數目不少, 考試前夕, 老師會為學生補課

5)學習氣氛, 我問囝囝, 他答案 : 充滿愉快學習氣氛

6)學校教學手法比較新穎, 沒有舊式學習死板, 根據小兒所說, 老師與同學上課時有互動, 所以很開心, 故成績好與不好的學生, 對上學都不會拒絕

囝囝已f.2了, 他的成績只是一般, 但十分喜歡學校, 我相信自己沒有選錯學校, 只要喜歡, 便有動機學習

希望我能夠幫到你

原帖由 -joejoelam 於 09-1-15 14:55 發表
LLMUMMY,
(1)多謝您的回應. 請問你對這所學校的意見如何?
(2)例如學生是否喜歡返學?
(3)老師是否對教學充滿熱誠?
(4)學校對學生於學習的支援是否足多?
(5)學校是否有好的學習氣份呢?
(6)對不起,問題太多.
請盡量提供您所知的資料.
謝 ...

LLMUMMY,
多謝你的回應.
其實最緊要是學生不怕返學及校園學習氣氛良好,好似我囡個校長話齋家長費盡氣力只可以將小朋友推前3吋,但小朋友自己發力就好似支火箭咁"標".所以我認為學習氣份十分重要.
希望我個囡入到呢間學校.

joejoelam,

你係唔係1/3interview? 我有朋友比學校reject 左, 冇得interview.

原帖由 -joejoelam 於 09-1-18 00:23 發表
LLMUMMY,
多謝你的回應.
其實最緊要是學生不怕返學及校園學習氣氛良好,好似我囡個校長話齋家長費盡氣力只可以將小朋友推前3吋,但小朋友自己發力就好似支火箭咁"標".所以我認為學習氣份十分重要.
希望我個囡入到呢間 ...

係呀!我個囡今日interview,佢話佢果班全部都有得interview噃!

恭喜! 朋友的兒子可能成績差d, 學校出信話未能達要求, 希望他能於下次考試努力以赴

原帖由 -joejoelam 於 09-3-1 09:57 發表
係呀!我個囡今日interview,佢話佢果班全部都有得interview噃!

joejoelam,

收到註冊通知信未?

原帖由 -joejoelam 於 09-3-1 09:57 發表

已收到!

原帖由 LLMUMMY 於 09-3-27 09:58 發表
joejoelam,

收到註冊通知信未?

恭喜! 小朋友喜歡學校嗎?

原帖由 -joejoelam 於 09-3-30 11:35 發表
已收到!

多謝!
佢好鍾意,不過佢最開心就會見到好多師兄師姐同同學(因為佢有幾個要好同學都入到)

原帖由 LLMUMMY 於 09-3-30 12:03 發表
恭喜! 小朋友喜歡學校嗎?

請問妳的朋友兒子是不是讀李宗德的? 因上星期六見朋友, 她們的子女都是今年升中一, 她們對李兆基的態度是有錢就可以入讀的, 但我聽收生都有一定的要求的, 所以好奇問一下, 我囡囡只係李宗德小二, 但都希望了解這校, 因暫時都是我心儀的中學.

原帖由 LLMUMMY 於 09-3-2 09:55 發表
恭喜! 朋友的兒子可能成績差d, 學校出信話未能達要求, 希望他能於下次考試努力以赴
[

學校對收生有一定要求, 不是有錢就可以入讀, 學校比較喜歡"李"小學生, 是因為大家教學型式差不多,
如果成績不達標, 學校都不會收, 我有朋友今年報考李兆基,1800學費, 父母比得起有餘,因成績未能達到學校要求, 連interview機會都冇, 如果有錢就可以讀, 學生就不只這個人數

原帖由 amychoi 於 09-4-1 16:39 發表
請問妳的朋友兒子是不是讀李宗德的? 因上星期六見朋友, 她們的子女都是今年升中一, 她們對李兆基的態度是有錢就可以入讀的, 但我聽收生都有一定的要求的, 所以好奇問一下, 我囡囡只係李宗德小二, 但都希望了解這校,  ...

請問李兆基最低要求成績才可以有interview機會呀?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

謝謝妳的回覆!
原帖由 LLMUMMY 於 09-4-1 17:11 發表
學校對收生有一定要求, 不是有錢就可以入讀, 學校比較喜歡"李"小學生, 是因為大家教學型式差不多,
如果成績不達標, 學校都不會收, 我有朋友今年報考李兆基,1800學費, 父母比得起有餘,因成績未能達到學校要求, 連int ...
[

李兆基係一間直資學校,學費係其中一個收入來源,佢地都設有獎學金,令成績好但負擔唔起學費嘅同學都可以入讀.
另一方面如果收咗D唔達標學生,影響學校成績,令家長卻步都同樣令學費收入大減.
學校網頁話收生準則係中英數同操行要B或以上同精通英語同普通話.
依我個囡話,佢地有約半班同學申請,全部人有得INTERVIEW,但就唔係個個都收,其中有個唔收嘅同學仔操行只得B-.
其實有冇錢係好主觀,沒有一條線,申請表又冇要填資產,薪金之類,面試時又冇問我同個囡楂乜嘢車,有幾多個工人,放長假有冇去外地旅遊等等......
我校又冇叫我地認購學校債券....
我個人認為揀學校要睇好多嘢,例如學校設備,理念同教學方式,學校對學生支援同校風等等....

amychoi,
如果有機會可參觀吓學校,得閒又可以去學校門口睇吓放學情況.
我個細囡都係讀緊李小二年級!!!

我可能之前寫得唔係好好, 我朋友意思係有錢交學費就可以入讀這校, 不是指家底好有錢, 係我表達得唔好, 對不起.

不過, 小女一年班時, 眼見有位是李小六年班的大姐姐, 她同樣是入讀李兆基, 仲有獎學金, 我都相信學校是會挑選成績好的學生的.
原帖由 -joejoelam 於 09-4-2 12:30 發表
李兆基係一間直資學校,學費係其中一個收入來源,佢地都設有獎學金,令成績好但負擔唔起學費嘅同學都可以入讀.
另一方面如果收咗D唔達標學生,影響學校成績,令家長卻步都同樣令學費收入大減.
學校網頁話收生準則係中英數 ...
[

只有"李宗德"才是所有學生教有得interview, 其他學校如果操行B-, 相信連interview機會都冇
原帖由 -joejoelam 於 09-4-2 12:30 發表
學校網頁話收生準則係中英數 ...