用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問九龍靈糧堂幼稚園同香港靈糧幼稚園有什麼分別?? ...
go

請問九龍靈糧堂幼稚園同香港靈糧幼稚園有什麼分別??

請問九龍靈糧堂幼稚園(在九龍城那間) 同香港靈糧幼稚園 (有香港正校、馬鞍山分校、藍田分校、鑽石山分校) -- 有什麼分別??
佢地好似係唔同機構, 但教學有無話邊個好d呀???

BBB2006:
九龍靈糧堂幼稚園(在九龍城那間) 同香港靈糧幼稚園 (有香港正校、馬鞍山分校、藍田分校、鑽石山分校)
屬於唔同辦學團體,校長都唔同...

教學無話好唔好,視乎你比較鍾意邊一套,同覺得邊套適合你小朋友,同埋你想佢呢三年點過,
其實你可以上佢地兩間學校網站研究下,
我有小朋友讀緊同即將會讀鑽石山靈糧,如果你想知道裏面情況,或者可以幫到你...

原帖由 BBB2006 於 09-3-2 17:20 發表
請問九龍靈糧堂幼稚園(在九龍城那間) 同香港靈糧幼稚園 (有香港正校、馬鞍山分校、藍田分校、鑽石山分校) -- 有什麼分別??
佢地好似係唔同機構, 但教學有無話邊個好d呀??? ...
我家有三寶

原帖由 fostermak 於 09-3-3 10:39 發表
BBB2006:
九龍靈糧堂幼稚園(在九龍城那間) 同香港靈糧幼稚園 (有香港正校、馬鞍山分校、藍田分校、鑽石山分校)
屬於唔同辦學團體,校長都唔同...

教學無話好唔好,視乎你比較鍾意邊一套,同覺得邊套適合你小朋友,同埋 ...

我入過佢地既web site 同bk 留言 睇過, 覺得教學既模式都好相似, 都係活動教學, 唔係好多功課同無考試, 所以都分唔清應該報邊間好!!!

BBB2006:
我明咯,其實我細女今年都有考九龍城靈糧同鑽石山靈糧,兩間都有去面試,都收左佢,最後梗係俾讀鑽石山靈糧,可以同家姐一齊...

其實除左九龍城靈糧,仲有邊間靈糧收你囡囡?
講環境,我個人鍾意鑽石山靈糧,因為好有創意,可以刺激小朋友學習,鍾意返學,亦都好重視德育宗教,能夠培養小朋友自學+組織+表達能力+識感恩...

原帖由 BBB2006 於 09-3-3 14:25 發表

我入過佢地既web site 同bk 留言 睇過, 覺得教學既模式都好相似, 都係活動教學, 唔係好多功課同無考試, 所以都分唔清應該報邊間好!!!

我家有三寶

原帖由 fostermak 於 09-3-3 14:39 發表
BBB2006:
我明咯,其實我細女今年都有考九龍城靈糧同鑽石山靈糧,兩間都有去面試,都收左佢,最後梗係俾讀鑽石山靈糧,可以同家姐一齊...

其實除左九龍城靈糧,仲有邊間靈糧收你囡囡?
講環境,我個人鍾意鑽石山靈糧,因為好 ...

想近d去藍田囉! 因為有d人話klcc 同 hlcc 兩間係唔同, 但我又唔知有咩唔同! 口碑又好似差不多????

BBB2006 :
你係打算幫小朋友今年9月報讀k1,定係呢兩間已經收左你小朋友,你要揀其中一間?

如果係今年9月報讀k1,咁就兩間都報,趁住交表同面試果陣,參觀下校舍,由面試安排到面試過程攞下整體感覺...

原帖由 BBB2006 於 09-3-3 14:53 發表

想近d去藍田囉! 因為有d人話klcc 同 hlcc 兩間係唔同, 但我又唔知有咩唔同! 口碑又好似差不多????
我家有三寶

咁我想問下鑽石山靈糧幼稚園係咪冇全日架?

pangchaimami:
冇全日,只有半日

原帖由 pangchaimami 於 09-3-24 13:43 發表
咁我想問下鑽石山靈糧幼稚園係咪冇全日架?
我家有三寶