用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 賽馬會體藝中學good or not?
go

賽馬會體藝中學good or not?

Ask 賽馬會體藝中學 good or not? pls give comments, especially those parents who have kids studying now...........Many thanks!

Mandy

What is your defination of good or not??everyone has their own opinion

總括來講,體藝都教得深,考試卷都深,
拍得住其它芵中,
學生活潑些,無其它傳統芵中咁木獨,
唔多功課做,
小朋友要比較自覺,自己讀書溫書,
先得,但有些學校就好多功課,好谷,
睇你小朋友谷唔谷得,同埋鐘唔鐘意咁谷法,

總之就係每個小朋友都唔同,
搵間啱自己小朋友的就可以了,

要讀芵中,一定要小六巳經會睇/聴芵書及戲,
先明先生講咩,
如果小學個芵文底只係可以應付小學的芵文書,無聴/睇其它芵文節目的話,
要追好難,小朋友只會讀得唔開心

希望幫到你

thank you so much

賽馬會體藝中學good or not?Band 1 or band 2

Ask 賽馬會體藝中學 good or not? pls give comments, especially those parents who have kids studying now...........Many thanks!

Mandy

回覆 # 的文章

你們收到賽馬會體藝中學的面試信未?

好像是14/3才公布入選名單?

原帖由 牛耕田 於 09-2-24 12:39 發表

原帖由 bkman 於 09-2-24 15:25 發表
好像是14/3才公布入選名單?

是7月派位時才知道入唔入 !!

多謝你的回覆.另請問不是報名的小朋友都有機會面試的嗎

佢地會OUT人, 合適就會做體能或美術(畫畫)同面試, 跟著再OUT人, 大約選百幾人入, 因為要留位比留班生。

thx!!!競爭好激烈,希望可以入選.
原帖由 BB200200 於 09-2-25 15:29 發表
佢地會OUT人, 合適就會做體能或美術(畫畫)同面試, 跟著再OUT人, 大約選百幾人入, 因為要留位比留班生。

thx!!!
競爭好激烈,希望可以入選
原帖由 BB200200 於 09-2-25 15:29 發表

體藝學生成績如何

有冇人知道體藝學生多唔多入讀大學, 因為睇到網上評語話學生成績平平.

小兒現讀體藝F2.精英班(art)
體藝前幾年無咁注重學業,所以現時入U成績平平。最近學業執緊左,又會收多些成績佳的學生。
我最初都以為體藝學生唔係咁大競爭。小兒因英文底好,中一成績勁好。就以為可以keep到前幾名。
點知,中二已經俾其他同學追番晒(適應到,就博命追)。家長日見到,其他家長,甚至學生都好緊張學業。就知道,原來la間學校的學生水平不弱。

阿仔話讀書最叻會係sport team,因為有競爭既心態,上進心,又捱得。So, 我都放心。

我猜...一個人有門手藝,都唔會咁多時間學壞,也會較有自信。

原帖由 chanms 於 09-2-28 19:08 發表
小兒現讀體藝F2.精英班(art)
體藝前幾年無咁注重學業,所以現時入U成績平平。最近學業執緊左,又會收多些成績佳的學生。
我最初都以為體藝學生唔係咁大競爭。小兒因英文底好,中一成績勁好。就以為可以keep到前幾名。
點知 ...

我想信只要小朋友有心學, F2一保持住基本成績就可以, 因為未來最後1, 2年, 才是關鍵, 所以你也不用太擔心.

想請問art這科目會否很費時學習, 因為我小朋友的畫畫老師指有很多功課, 很多她教的學生都會拿來問她如何做, 有些擔心小朋友會否很難兼顧到其他學科.

另外, 學校的讀書風氣如何 ? 會否偏向玩樂呢 ?

我的兒子很少問關於art的功課。他比較有主見,就算畫畫老師建議的方法,他也未必會用。
他注重設計/創意,很少練畫功,非常得閒。

我覺得讀書風氣唔錯(可能最近學校注重學業,又可能阿仔讀精英班),d同學都會彼此競爭成績。

sport team,我識有些學生一星期練三晚,邊度有時間玩?

art team,好似得閒些。我見阿仔都唔洗做野。不過,讀藝術既人思想比較主觀/偏激,做家長要小心。

玩樂?個個學生都想玩架拉。

原帖由 chanms 於 09-3-2 17:38 發表
我的兒子很少問關於art的功課。他比較有主見,就算畫畫老師建議的方法,他也未必會用。
他注重設計/創意,很少練畫功,非常得閒。

我覺得讀書風氣唔錯(可能最近學校注重學業,又可能阿仔讀精英班),d同學都會彼此競爭成績。

sp ...

謝謝你的回覆 !! Thank you so much :

請問有無人收到賽馬會體藝中學的面試信?