用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有學卷d幼稚園教學是否好d?????
go

沒有學卷d幼稚園教學是否好d?????

終於到了選擇的時候了, 如果要用學卷就現在要申請......

when to apply? should it be apply before you apply the kinder? pls share, thanks!

原帖由 小豆豬 於 09-2-13 11:59 發表
終於到了選擇的時候了, 如果要用學卷就現在要申請......

有關係咩? 甘國際學校係咪好過津校?

醒目開學勳章

我會覺得~ 因為無學卷, 唔駛俾教署管咁多嘢.. 用錢自由d, 另外因為收足學費, 資源可能會多d~
但係一間學校好唔好, 唔係用錢去measure嘅~
另一個睇法~ 就係好學校因為學生好~ 會唔會私校多d中產, 佢地屋企嘅support都會好d呢?

我覺得係揀冇學卷既人經濟上比較好, 咁學生質素有一定保障.

哈哈哈~~~~~~~

原帖由 Pertra 於 09-3-3 00:04 發表
我覺得好多有名的私校都無學卷,學校收到家長高的學費,自然多money spend 在改善學校的設備及湏資源。

咁又唔一定,九龍塘有唔少私校係牟利,經營者只係當一盤生意咁去做,有多D錢只會去左佢地個荷包,唔一定好似你咁覺得會spend more money在改善學校的設備同資源。另一方面,唔少收學卷的辦學團體如教會等,由於有其他收入來源,學費收得唔貴但一樣投放唔少資源改善學校的設備。

建議樓主一係開名佢心目中係邊2間幼稚園,等各方媽咪比d意見,一係自己去睇清楚究竟邊間幼稚園適合自己的小朋友多d,單憑係咪有學卷去決定讀唔讀一間幼稚園,得罪講句,未免太兒戲。

原帖由 Lilo 於 09-3-3 16:15 發表

咁又唔一定,九龍塘有唔少私校係牟利,經營者只係當一盤生意咁去做,有多D錢只會去左佢地個荷包,唔一定好似你咁覺得會spend more money在改善學校的設備同資源。另一方面,唔少收學卷的辦學團體如教會等,由於有其他收入來源, ...

Agreed