用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急求播道書院中一面試問題
go

急求播道書院中一面試問題

有無人响播道書院巳經面咗試?有咩會問家長同小朋友?我個仔7/3/2009去面試,唔該各位有經驗嘅媽媽幫吓忙!
:weapon:

原帖由 fionmama 於 09-3-3 00:47 發表
有無人响播道書院巳經面咗試?有咩會問家長同小朋友?我個仔7/3/2009去面試,唔該各位有經驗嘅媽媽幫吓忙!

我都係個日面試,心情好緊張, 事關呢間都唔得的話, 都唔知點算, 我花了很多時間說服呀仔去面試,佢話好辛苦,準備一大輪,結果又唔收佢, 佢已經無晒自信心.

希望有家長可分享過往播道的面試內容及題目啦, thank you.

我仔面試了二間直資學校,二間都收佢。第一間去面試之前我才讓他看了一下網上收集的幾道題目,結果也用不上。之後第二間(因第一間巳收咗)﹐一點準備也沒有,很輕鬆。後來校長和我說,他聽得出有的是有備而來的。所以以我的例子來看,輕身上陣放鬆自己即可。

我之前也報了播道,和你們一樣7日下午面試,我在考慮去還是不去?因兒子覺得巳有學校收他,不太想再去面試。

原帖由 wq 於 09-3-3 16:40 發表
我仔面試了二間直資學校,二間都收佢。第一間去面試之前我才讓他看了一下網上收集的幾道題目,結果也用不上。之後第二間(因第一間巳收咗)﹐一點準備也沒有,很輕鬆。後來校長和我說,他聽得出有的是有備而來的。所以以我的例子 ...

我都好想輕鬆d,但亞仔d成績好差,只希望佢有多少心理準備,知道面試題目,答問題時可以流暢d, 唔洗慌失失,佢之前考了幾間直資都REJECTED左,呢間係最後一間啦.你話擔唔擔心呀.

wq,
which schools you got the seat?

播道面試題:
1.要自己填application form
2. 用口答10題數
3.讀一篇中文兼找出10個錯別字
4.讀一堆英文字兼用英文解釋這些字意思

這是第一round interview的情況,不知道這次是不是一模一樣!!?? only for reference. 平常心面對吧!沒有得温的。

小女也曾參與第一輪面試,item.1&2都同你一樣,3&4有少少唔同,中文就比一段剪報佢睇,然後回答問題,(即場老師講明用普通話答會高分d);英文就比段文章佢睇,又係答問題,其中包括問一些生字點解。

原帖由 volley 於 09-3-3 17:34 發表
播道面試題:
2. 用口答10題數

這是第一round interview的情況,不知道這次 ...

一間在南區,一間是直資行IB.你應該明了.
原帖由 volley 於 09-3-3 17:34 發表
wq,
which schools you got the seat?

播道面試題:
2. 用口答10題數

這是第一round interview的情況,不知道這次 ...

又真係幾擔心,不過睇了以上的面試TIPS又真的沒的温,所以還是放鬆心情,希望你仔這次成功啦!!!
原帖由 babyron 於 09-3-3 17:10 發表

我都好想輕鬆d,但亞仔d成績好差,只希望佢有多少心理準備,知道面試題目,答問題時可以流暢d, 唔洗慌失失,佢之前考了幾間直資都REJECTED左,呢間係最後一間啦.你話擔唔擔心呀. ...

原帖由 wq 於 09-3-4 01:26 發表
又真係幾擔心,不過睇了以上的面試TIPS又真的沒的温,所以還是放鬆心情,希望你仔這次成功啦!!!

咁就慘啦, 第1-3都無問題,最困難係第4,因為阿仔最弱係英文,唔知d生字深唔深呢?

呢個係第一 round interview, 咁即係有第二 second interview?

原帖由 fionmama 於 09-3-3 00:47 發表

去年的經驗, 未知有否幫助?

不知今年還要否 家長面試? 我發覺家長面試的問題都是差不多: 如對子女有什麼期望, 覺得他/她有何優/缺點, 閒暇時會跟他/她幹什麼, 他/她如在中學遇到問題會怎樣幫助他/她 ... 等等.

小朋友方面, 基本上不可能準備什麼的--或者可以說 之前兩, 三年皆在預備中. 記得好像是著其就"書包" 一詞即席作一篇短文--給一(兩?)分鐘時間, 之後以中文說出; 英文方面 讀一文章跟著問有關的東西. 當然還有數學題--有一條很深的, 小朋友出來後忙不迭的辯說 聽到其他學生也說不懂.

最後, 跟很多中學一般, 操行B或以上, 否則不作考慮.

我不知播道需要second interview,有沒必要二次這麼嚴重,我考其他直資都係一次校長親自面試。再加上這排小朋友考緊試,真係好不得閑,所以我傾向放棄多點。
原帖由 babyron 於 09-3-4 09:28 發表

咁就慘啦, 第1-3都無問題,最困難係第4,因為阿仔最弱係英文,唔知d生字深唔深呢?

呢個係第一 round interview, 咁即係有第二 second interview?

原帖由 EChing 於 09-3-4 12:51 發表

去年的經驗, 未知有否幫助?

不知今年還要否 家長面試? 我發覺家長面試的問題都是差不多: 如對子女有什麼期望, 覺得他/她有何優/缺點, 閒暇時會跟他/她幹什麼, 他/她如在中學遇到問題會怎樣幫助他/她 ... 等等.

...

睇來都係要順其自然, 一切由小朋友自己發揮, 不過還是多謝各位的幫忙。

不是有2 nd interview,而是有兩輪interview,1st Round 已經註冊了!今次是2nd Round interview.According 校長所說,上次收90 prs, 今次再收餘下學額,

wq,
咁你有冇註冊?兩間學校距離咁遠嘅,你住邊?咁你心儀邊間學校呀?

因為先考南區的直資,所以註冊了南區那間。不過直資沒關係,喜歡哪間到時問佢攞返派位証向心儀學校報名即可。我現在就要在二者之間選一,很是予盾。我住東區,二間交通南區方便的,不過另一間行IB,所以不知點選擇。你是否有好的提議和建議可供參考呢?
原帖由 volley 於 09-3-4 21:29 發表
wq,
咁你有冇註冊?兩間學校距離咁遠嘅,你住邊?咁你心儀邊間學校呀?