用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有冇媽媽當年楝between根德園, 培正, 宣幼. 可否分享吓! ...
go

有冇媽媽當年楝between根德園, 培正, 宣幼. 可否分享吓!

Please advice!   Many many thanks!

上年培正及根德園都收了我囝囝,以下是我個人的意見:

正如培幼的家長講,讀培幼就預咗上培小及培中 (中中),期間唔好望轉校,因為培幼課程比較淺 [學校預咗幼稚園+小學9年教你],所以想考其他好D的小一就機會差D;另外讀到小四小五開始要面對分Band的三次大考,考到頭120名先可升上培中,真係好大壓力。 讀根德園就好似可以打好個底  + 比多三年時間自己觀察將來適合讀那類型的小學,讀培幼就好似讀咗就15年 (3年幼稚園+6年小學+6年中學) 無得返轉頭咁

最後我囝囝入咗根德園,到今日為止,我認為是正確的決定。但選幼稚園要睇小朋友個性為先。

原帖由 Scarlet 於 09-3-4 02:30 發表
Please advice!   Many many thanks!

Thanks for your reply.
Any comment about 宣幼?

原帖由 於 09-3-4 09:03 發表
上年培正及根德園都收了我囝囝,以下是我個人的意見:

正如培幼的家長講,讀培幼就預咗上培小及培中 (中中),期間唔好望轉校,因為培幼課程比較淺 [學校預咗幼稚園+小學9年教你],所以想考其他好D的小一就機會差D;另外讀到小四小 ...

Total Agree Keroro_him suggestion