用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報左幾多間直資?
go

報左幾多間直資?

Hi,
你哋總共報左幾多間直資?我對直資唔熟,以下8間邊幾間唔得(校風/成績),可以out? (p.s.我囝囝今年P.5)
1.播道書院(TKO)
2.優才(楊殷有娣)書院(TKO)
3.真道書院(TKO)
4.保良局羅氏基金中學(TKO)
5.保良局顏寶玲書院(土瓜灣)
6.培基書院(沙田)
7.青年協會李兆基書院(天水圍)
8.匯基書院東九龍(官塘)
thanks.

醒目開學勳章

hi,

我覺得找學校,第一我先睇自己屋企有冇車到,如要轉車就睇轉車麻唔麻煩及搭車會唔會用好多時間!第二我就睇學費自己負唔負擔到!但最最緊要就睇自己仔女係band幾,如係band one,我會選擇大抽獎,唔得先叩門!

yuk hei mum

原帖由 poorbelly 於 09-3-3 09:58 發表

Hi,
你哋總共報左幾多間直資?我對直資唔熟,以下8間邊幾間唔得(校風/成績),可以out? (p.s.我囝囝今年P.5)
1.播道書院(TKO) 幾好
2.優才(楊殷有娣)書院
(TKO) 聽講課程到幾深
3.
真道書院
(TKO) 唔清楚
4.
保良局羅氏基金中學
(TKO) 唔清楚
5.
保良局顏寶玲書院(土瓜灣
) 幾好,聽講好多課外活動
6.
培基書院(沙田
) 幾好
7.
崇真中學(深水埗
) 唔清楚
8.
匯基書院東九龍(官塘) 幾好

還有以上學校我都是打聽返嚟,好壞請再分辨!

如果唔係band one, 我會先報直資, 收咗之後起碼可以有着落, 唔洗讀中中, 但係如果最後一次呈分試有進步追返上band one, 可以在派位後去英中叩門, 如果叩門唔成功, 都可以有後備, 個人認為

1.播道書院(TKO) 聽講幾好
2.優才(楊殷有娣)書院
(TKO) 課程幾深但教學方法很另類
3.
真道書院
(TKO) 唔清楚
4.
保良局羅氏基金中學
(TKO) 幾難入
5.
保良局顏寶玲書院(土瓜灣
) 幾好,聽講好多課外活動
6.
培基書院(沙田
) 好多人都讚
7.
崇真中學(深水埗
) 好嚴, 宗教唔合格可能會留班, 曾經有差不多一班人留班
8.
匯基書院東九龍(官塘) 口碑好好, 中一生要住記宿幾個月

原帖由 poorbelly 於 09-3-3 09:58 發表

Hi,
1.播道書院(TKO)
3.真道書院(TKO)
5.保良局顏寶玲書 ...

原來可以在派位後(6月-7月左右)去叩門架,我以為報左直資就要放棄所有添。 Thanks a lot.

原帖由 cecwun 於 09-3-4 10:44 發表
如果唔係band one, 我會先報直資, 收咗之後起碼可以有着落, 唔洗讀中中, 但係如果最後一次呈分試有進步追返上band one, 可以在派位後去英中叩門, 如果叩門唔成功, 都可以有後備, 個人認為

1.播道書院(TKO) 聽講幾好 ...
****未經本人許可, 不得轉載****

Hi,
1.播道書院(TKO)
3.真道書院(TKO)
5.保良局顏寶玲書 ...

匯基書院東九龍個人認為頗多功課,如要選讀請有心理準備