用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有人找神父寫推薦信?
go

有沒有人找神父寫推薦信?

聽人講以前很多人會找神父寫推薦信, 唔知現在有沒有用呢?

原帖由 happymother88 於 09-3-3 17:00 發表

唔好講有無用先啦...
如果你同神父根本唔熟,自己又唔係"投入"o既教友,你搵神父幫手,神父唔會唔幫o既,但封信可能係官樣文章....咁封信有無用真係幾成問題lor!
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

多謝你回應, 但, 我的問題很簡單, 淨係想知有冇用

你太多假設了 ...

原帖由 webjen 於 09-3-3 17:30 發表

唔好講有無用先啦...
如果你同神父根本唔熟,自己又唔係"投入"o既教友,你搵神父幫手,神父唔會唔幫o既,但封信可能係官樣文章....咁封信有無用真係幾成問題lor! ...

原帖由 happymother88 於 09-3-4 11:36 發表
多謝你回應, 但, 我的問題很簡單, 淨係想知有冇用

你太多假設了 ...

冇!

原帖由 happymother88 於 09-3-4 11:36 發表
.....淨係想知有冇用 ...你太多假設了 ...

我都試過攞封信去揾學校,但學校冇收我小朋友,不過估唔到收信當晚個校長打電話比我,話我知點解唔收,同點樣可以做好 d 再去「應戰」,但後來小朋友讀得開心,我都冇諗轉校既嘢......

原帖由 happymother88 於 09-3-3 17:00 發表

我神父主動話幫我寫推薦信,但我無用到。我話叩門先揾你,好彩唔洗。神父知我想入邊間小學,又同學校有D交情所以先話幫我。如果神父同學校無交情,or 唔係成日見到我仔,我諗推薦信無乜用。