用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見

如題,應該點選?請各家長給意見,謝謝!

超級版主

如果係官津校,男仔最熱門為陳瑞棋喇沙(因有直屬男校中學),其次為馬頭浦官小及農圃道官小;女仔就一定係協恩,另有聖羅撒(不過好似因重建要暫時搬校到另一區),跟住就如上面個幾間小學。

另外仲有一間新直資(保良局林文燦英文小學),不過要面試考入去,同埋要收學費(1000蚊/月)。

想入邊間,要考慮自己孩子性格是否配合學校教學方式,因為有d係傳統教學,有d係比較活動教學(兩間官校算係活動教學,不過未算100%)。

我都想知統一派位時, 第一志願填咗協恩, 第二志願如果填st. rose, 係咪即係浪費咗個option?
其實填完協恩, 第二志願真係唔知填咩好
你地有咩心水

原帖由 召藥師 於 09-3-3 01:35 發表
如果係官津校,男仔最熱門為陳瑞棋喇沙(因有直屬男校中學),其次為馬頭浦官小及農圃道官小;女仔就一定係協恩,另有聖羅撒(不過好似因重建要暫時搬校到另一區),跟住就如上面個幾間小學。

另外仲有一間新直資(保良局林文燦英 ...

1.) 請問如果陳瑞祺有 20 分, 而馬頭涌只有 15 分. 男仔該點選. 唔知點解自己較喜歡馬頭涌. 但又驚選錯.

2.) 而林文燦又是否較陳瑞祺及馬頭涌好.

超級版主

原帖由 Gar 於 09-3-3 11:20 PM 發表

1.) 請問如果陳瑞祺有 20 分, 而馬頭涌只有 15 分. 男仔該點選. 唔知點解自己較喜歡馬頭涌. 但又驚選錯.

2.) 而林文燦又是否較陳瑞祺及馬頭涌好.

1. 睇你點定位,你要考慮小朋友適合邊方面教學及埋將來升中問題。

2. 我都唔清楚,林文燦都唔係開左好多年(好似得三年),不過有保良局做後台,英文小學,中文用普通話教,小班教學,學費算平。

超級版主

原帖由 velma 於 09-3-3 01:55 AM 發表
我都想知統一派位時, 第一志願填咗協恩, 第二志願如果填st. rose, 係咪即係浪費咗個option?
其實填完協恩, 第二志願真係唔知填咩好
你地有咩心水

一定會浪費左。
搏協恩就要放棄其他熱門小學(即我以上提及的所有學校),之後只可以選次級學校,如獻主會、基道、牧愛、靈光等。

我都考慮緊幫唔幫個女搏協恩,因為唔跟阿哥入同一間學校就只好大抽獎,入唔到協恩就唔知會去到邊......,好怕要叩門呀。

原帖由 召藥師 於 09-3-3 01:35 發表

另外仲有一間新直資(保良局林文燦英 ...

陳瑞棋喇沙中學唔係直屬,係聯校。留15% for 自己小學。

原帖由 召藥師 於 09-3-4 00:56 發表

一定會浪費左。
搏協恩就要放棄其他熱門小學(即我以上提及的所有學校),之後只可以選次級學校,如獻主會、基道、牧愛、靈光等。

我都考慮緊幫唔幫個女搏協恩,因為唔跟阿哥入同一間學校就只好大抽獎,入唔到協恩就唔知會 ...

我都有妳這煩惱,自行收生時一定入不到協恩,1516想同囡囡在大抽獎時第一志願報協恩,雖然機會是好微但都想試,因不試完全是零機會. 但第二志願不知那間好,因想囡囡入基督教學校, 其實自己心目中打算入靈光,但又不知這決定是否好.

原帖由 bread 於 09-3-4 16:01 發表

我都有妳這煩惱,自行收生時一定入不到協恩,1516想同囡囡在大抽獎時第一志願報協恩,雖然機會是好微但都想試,因不試完全是零機會. 但第二志願不知那間好,因想囡囡入基督教學校, 其實自己心目中打算入靈光,但又不知這 ...

點解妳會選靈光, 以我所知呢間學校於 34 網內不是最 hit 個幾間.  應該唔會太多人選. 大家交流一下唔該.

超級版主

原帖由 wensi 於 09-3-4 02:38 PM 發表

陳瑞棋喇沙中學唔係直屬,係聯校。留15% for 自己小學。

多謝指正!

原帖由 Gar 於 09-3-4 18:07 發表

點解妳會選靈光, 以我所知呢間學校於 34 網內不是最 hit 個幾間.  應該唔會太多人選. 大家交流一下唔該.

因我在上年診所時認識一家長, 佢大囝讀官小, 照道理細囝都會入官小,但佢選擇了靈光, 近來遇見返這家長, 佢話細囝現在靈光讀緊小一,所以我才留意靈光.

原帖由 bread 於 09-3-5 10:20 發表

因我在上年診所時認識一家長, 佢大囝讀官小, 照道理細囝都會入官小,但佢選擇了靈光, 近來遇見返這家長, 佢話細囝現在靈光讀緊小一,所以我才留意靈光. ...

個位家長有無話點解 ?? 但係呢間學校真係無嘜人講. 當然可能就係因為唔出名. 佢地反而有另一套教法或長處, 只係我無留意. 如果妳有發現, 唔該報下料.

請問如果女仔讀 培道小學 好唔好啊?

thanks !

超級版主

原帖由 bread 於 09-3-5 10:20 AM 發表

因我在上年診所時認識一家長, 佢大囝讀官小, 照道理細囝都會入官小,但佢選擇了靈光, 近來遇見返這家長, 佢話細囝現在靈光讀緊小一,所以我才留意靈光. ...

會唔會係佢想入另一間(如csk),入唔到就派左去靈光?
我見bk好少有人提及靈光,都好想知佢好唔好。

原帖由 召藥師 於 09-3-5 14:32 發表

會唔會係佢想入另一間(如csk),入唔到就派左去靈光?
我見bk好少有人提及靈光,都好想知佢好唔好。

那位家長細囝讀埾三一幼稚園, 在自行收生時巳比靈光收了.佢選靈光其中原因是鄰居有小朋友讀緊, 口碑不差,加上靈光以往派中成績不差. 因我是在街遇見返那家長時問, 所以其他詳細我不太清楚.
我都發現不太多人講靈光這小學, 所以都1516是否比囡囡讀, 因我估在自行收生時選靈光,多數實入到. 但有少少想博大抽獎時選協恩. 因靈光是小班教學只得兩班, 在大抽獎時選第二志願又不知入不入到. 所以都好煩

原帖由 bread 於 09-3-5 16:20 發表

那位家長細囝讀埾三一幼稚園, 在自行收生時巳比靈光收了.佢選靈光其中原因是鄰居有小朋友讀緊, 口碑不差,加上靈光以往派中成績不差. 因我是在街遇見返那家長時問, 所以其他詳細我不太清楚.
我都發現不太多人講靈光 ...

如果係女仔, 就算入唔到協恩, 34 網都有好多學校可以選. 我諗靈光排第 2 都應該可以入到. 因實在唔多人提. 妳可以開個 Topic 講靈光, 睇下有咩回應. 可能又有新發現.

超級版主

原帖由 bread 於 09-3-5 04:20 PM 發表

我都發現不太多人講靈光 ...

如果入唔到協恩,靈光放第二都應該入到。
但我地仔女依一屇會行小班,好多野都係未知之數......。

我剛剛搬入黎,真係除了協恩同埋聖羅撒,我真係無咩頭緒了,大家有無好提議教我呀?thanks

協恩同埋聖羅撒‧重有馬頭涌呢

不過呢三間都係好多人爭,如果選左第一志願,跟手都唔知選邊間好