用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 英華書院的學生生活
go

英華書院的學生生活

不好意思,我想借小學部的小小位置來聯絡一些
剛上中學部的家長,大家一起來討論仔仔升中後
的轉變,因我的仔仔在升中後變得較為沆默,
因從前他会主動告訴他的學校生活,但現在卻
很少說,不知其他家長有否此狀況。

醒目開學勳章

DARDAR
唔使唔好意思嫁.
相信好多小學家長都好想知道多d書院哥哥的生活嫁.
期待大家的分享!

我想知書院的功課多嗎?

小學的功課很多, 我希望"捱"埋這幾個月,大人和細佬都會有d好日子過下啦!

原帖由 010 於 09-2-18 17:22 發表
DARDAR
唔使唔好意思嫁.
相信好多小學家長都好想知道多d書院哥哥的生活嫁.
期待大家的分享!

我同事個仔今年讀中一,佢話學校好多活動,有一日個仔無端端打來話學校老師同佢地去美孚打保齡,佢話真的有好多活動

原帖由 mayc 於 09-3-1 22:33 發表
我想知書院的功課多嗎?

小學的功課很多, 我希望"捱"埋這幾個月,大人和細佬都會有d好日子過下啦!

傑西:
小學活動都好多,不過功課也很多,唔知中學活動多,功課多唔多?

原帖由 傑西 於 09-3-2 09:33 發表
我同事個仔今年讀中一,佢話學校好多活動,有一日個仔無端端打來話學校老師同佢地去美孚打保齡,佢話真的有好多活動

英華書院的學生

我兒說功課不多,而且功課不像小學般要即刻交,壓力會較小學小,但坦心他會變得較懶散。
因此各位小學家長不要担心仔仔會不適應中學的
生活,在課程函接上都沒有多大問題,可能小學
時老師己經做了一番工夫。

DARDAR:
Thank you for your sharing.

請問你囝囝有沒有參加學校的課外活動?有沒有規定要參加?

原帖由 DARDAR 於 09-3-3 16:27 發表
我兒說功課不多,而且功課不像小學般要即刻交,壓力會較小學小,但坦心他會變得較懶散。
因此各位小學家長不要担心仔仔會不適應中學的
生活,在課程函接上都沒有多大問題,可能小學
時老師己經做了一番工夫。 ...

因我們住在新界区,離校較遠,因此我兒只參加一項課外活動,就是單簧管,(因 書院規定每位學生皆要學習一
項管絃樂器,)但書院其实有很多課外活動供學生學習
的,而且收費也不算很貴。

學中樂可以嗎?

原帖由 DARDAR 於 09-3-4 17:03 發表
因我們住在新界区,離校較遠,因此我兒只參加一項課外活動,就是單簧管,(因 書院規定每位學生皆要學習一
項管絃樂器,)但書院其实有很多課外活動供學生學習
的,而且收費也不算很貴。 ...

对不起我不清楚所有中樂樂器是否合手規定,
我只知道鋼琴不是管絃樂器的一種,因此不能
作為規定,必須加學其他管絃樂器。
但如果學生被選為他運動的隊員 (如:手球、
足球......)就可豁免學習其他樂器。

我知是可以的,我個仔以前校車個friend(現中二),上到書院開始學二胡!

原帖由 傑西 於 09-3-4 18:46 發表
學中樂可以嗎?

傑西,

學中樂可以嗎?當然可以啦。 書院有中樂團,而且第2009年音樂節Group Events 二胡小組是第三名。  樂團資料可click入以下網頁參考。

http://music.yingwa.edu.hk/page.php?action=chinese

如小朋友9月升中一又想在書院裡學習中樂,學校會在暑假有有安排。但要留意,鋼琴~~不包括在書院樂器list內。

以上資料希望能幫到妳。

原帖由 傑西 於 09-3-4 18:46 發表
學中樂可以嗎?

小豬媽,

很久沒看到妳在這處出現了, 孩子上了書院, 開心嗎?
習慣嗎?

多謝妳提供有關資料, 讓我們多一點了解書院的情況! 有空的時候, 請多點上來分享

原帖由 小豬媽 於 09-5-7 13:12 發表
傑西,

學中樂可以嗎?當然可以啦。 書院有中樂團,而且第2009年音樂節Group Events 二胡小組是第三名。  樂團資料可click入以下網頁參考。

http://music.yingwa.edu.hk/page.php?action=chinese

如小朋友9月升中一又想 ...

KLLP,
又被發現到

唉!最近真係少咗上BK,事關亞仔唔肯“廣”學校發生的事給我知,所以無mug料爆。

原帖由 KLLP 於 09-5-7 14:30 發表
小豬媽,

很久沒看到妳在這處出現了, 孩子上了書院, 開心嗎?
習慣嗎?

多謝妳提供有關資料, 讓我們多一點了解書院的情況! 有空的時候, 請多點上來分享

...

係呀!好耐無見啦!
唉!d細佬升中後第一變就是"封嘴"
以前狗屎垃圾"mud"都講,進入少年期後,便唔鍾意講了! 係嗎?
小豬媽,我地班阿媽都有d升中抑鬱症, 妳知啦!玩開無得玩,真係有d失落的感覺, 唔知書院有什麼活動可以比我地班家長可以聚下呢?

書院係咪真係好嚴呀?

原帖由 小豬媽 於 09-5-7 20:15 發表
KLLP,
又被發現到

唉!最近真係少咗上BK,事關亞仔唔肯“廣”學校發生的事給我知,所以無mug料爆。

Hi Mayc,

Long time no see la!

回想我做細路嗰時都係一樣。 唔想比亞媽知今多嘢。

書院是否好嚴~指上堂? 我自已感覺,上堂有課室應有的規舉,仔仔應明白。

書院有安排給家長的活動,例如坐談會,氣氛很自由,同班家長及班主任或老師一齊傾一傾,可以了解上課的情況又可認識其他家長。  還有其他親子活動。

下次再談,要開工了。

原帖由 mayc 於 09-5-7 22:20 發表
係呀!好耐無見啦!
唉!d細佬升中後第一變就是"封嘴"
以前狗屎垃圾"mud"都講,進入少年期後,便唔鍾意講了! 係嗎?
小豬媽,我地班阿媽都有d升中抑鬱症,mouth:" /> 妳知啦!玩開無得玩 ...

小豬媽

好耐無見妳,其實阿囝上了高年級,我們也沒有甚麼可以講,而且性格大定了,細路唔肯聽我地支笛都無符

想問書院的透明度高唔高,如果家長有問題想知道,可不可以像小學經內聯網問老師?你覺得今年轉了直資,和以前有沒有分別?

Hi CSK

真係好耐無見。

書院沒有內聯網,但可以致電老師的直線電話,如他不在位置,可以留言他會回覆家長的。

轉了直資後,很明顯NET teacher team人數多了,多了英文活動(是自由參加)好像小學一樣有張咭蓋印仔。 聽亞仔說:每次是不同主題的遊戲,很好玩。其他暫不覺有分別。

原帖由 csk 於 09-5-8 12:33 發表
小豬媽

好耐無見妳,其實阿囝上了高年級,我們也沒有甚麼可以講,而且性格大定了,細路唔肯聽我地支笛都無符

想問書院的透明度高唔高,如果家長有問題想知道,可不可以像小學經內聯網問老師?你覺得今年轉了直資,和以前 ...

csk:
昨天我在教協買了一本文言文導讀(初中版),回家看看都幾好喎!有木蘭辭,夸父追日,塞翁失馬等文章!

原帖由 csk 於 09-5-8 12:33 發表
小豬媽

想問書院的透明度高唔高,如果家長有問題想知道,可不可以像小學經內聯網問老師?你覺得今年轉了直資,和以前 ...

原帖由 mayc 於 09-5-13 08:26 發表
csk:
昨天我在教協買了一本文言文導讀(初中版),回家看看都幾好喎!有木蘭,夸父追日等文章!

是不是洪波出版社?我覺得中文真係唔易讀,可惜普遍中學當學生是天材,唔駛教都識做!我也買了類似雞精書在家備用