用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 小兒不是讀培幼, 想入培小是否好好好渺茫.... ...
go

小兒不是讀培幼, 想入培小是否好好好渺茫....

坦白說,真的有點兒。若識得人介紹, 可能尚有一線機會。

原帖由 surewin 於 09-2-27 23:42 發表

醒目開學勳章

試下又無妨! 我仔都係小一考入既.

以前培幼一班30人,升上p.1一班會有34人,起碼多咗30幾個位出黎,但而家升p.1都係得30個人一班,所以除非有人走如果唔係都好難有位的。

原帖由 kc 於 09-3-5 20:50 發表
以前培幼一班30人,升上p.1一班會有34人,起碼多咗30幾個位出黎,但而家升p.1都係得30個人一班,所以除非有人走如果唔係都好難有位的。

吓! 咁即是培小完全不對培幼的學生再作"西"選就全部收哂架?! 咁咪即是真的好渺茫.....

原帖由 clarentrendy 於 09-3-4 23:09 發表
試下又無妨! 我仔都係小一考入既.

我都會試下架, 機會是自己爭取既, 唔試就冇機會架喇!

培小承諾一定會優先全部收回培正幼稚園畢業生。唯一條件是不能參加統一派位。

saiyeest

原帖由 surewin 於 09-3-6 00:05 發表

吓! 咁即是培小完全不對培幼的學生再作"西"選就全部收哂架?! 咁咪即是真的好渺茫.....

醒目開學勳章

08-09' 小一新生收左14個.

其實就算考唔到都未必係個小明友唔夠叻, 係d老師睇漏眼. 培幼升上去個d程度都好參次, 有d連2+6都唔識......
我個仔考培幼都考唔到架, 小一再考過羅......

原帖由 saiyeest 於 09-3-6 17:22 發表
培小承諾一定會優先全部收回培正幼稚園畢業生。唯一條件是不能參加統一派位。

saiyeest

唯一條件是不能參加統一派位。-> 可唔可以講多的....唔可以揀其他學校?

原帖由 LITTLESPICY 於 09-7-5 12:55 發表

唯一條件是不能參加統一派位。-> 可唔可以講多的....唔可以揀其他學校?

如果參加統一派位, 學校一定知道, 不會再預留學位, 除非是自行考直資學校.....

My son was studying at Heep Wo and I get into PC during the P.1 summer.  He has to take 3 test paper from 9-12 in the same morning!  I think it was a crazy arrangement, he told me because he was very tired, he did the Eng paper badly and I console him that it's OK.  I told myself to forgot about PC, but he got admitted.  So why not have a try.

原帖由 mky9842 於 09-8-10 22:20 發表
My son was studying at Heep Wo and I get into PC during the P.1 summer.  He has to take 3 test paper from 9-12 in the same morning!  I think it was a crazy arrangement, he told me because he was very  ...

請問大家 ;

如想報 2010-2011 小一入學的話 ,  報名日10/28,  
而考試日為11/7 , 另一方面的條件是不能參加大抽獎派位 . 對嗎 ?  因為這段期間 , 正是1st round 收生大抽獎的開始報名入表 .