用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃浸PM和York AM你們會点選擇呢?
go

荃浸PM和York AM你們會点選擇呢?

原帖由 funfuncook 於 09-3-5 13:23 發表

你個case我會揀荃浸, 因老師真係好有愛心, 小朋友讀得好开心只是校舍稍細, York我自已覺得麻麻比較pushing on 劍橋英文試, 雜費多較hard sell, 其實我自己都煩緊荃浸AM or St. Cat PM, 如選St. Cat 表面上好像較好, 例如語文能力, 學校比較出名, 將來考私立直資可能較優, 但荃浸我又覺得唔錯, 可否比啲意見

我係荃浸家長, 囡囡今年k3, 9月佢就要上小一啦, 我可以分享, 我對考小一感受.

我唔否認某d小學會較喜歡收出名幼稚園學生/小朋友出自名幼稚園, 對考直資/私小條路好行D....

但現今好多熱門直資/私小都好睇重小朋友 interview 表現, 語文能力...... 如果父母有同小朋友好好準備, 又真係唔太關邊間幼稚園學生, 但相反只是有名, 而小朋友表現唔得, 結果都係

每間學校都有長/短, 好睇小朋友合適邊類教育 & 家長要求係什麼 ??? 加油

以上只是本人愚見...

原帖由 jt0606 於 09-3-6 19:49 發表

你個case我會揀荃浸, 因老師真係好有愛心, 小朋友讀得好开心只是校舍稍細, York我自已覺得麻麻比較pushing on 劍橋英文試, 雜費多較hard sell, 其實我自己都煩緊荃浸AM or St. Cat PM, 如選St. Cat 表面上好像較好 ...

回覆 # 的文章

好多謝你的意見,你真的好難揀喎,你就好啦,兩個選擇都好好.我只是怕女女在PM上堂無得睡覺,會經常發疲氣.

原帖由 funfuncook 於 09-3-7 22:59 發表
好多謝你的意見,你真的好難揀喎,你就好啦,兩個選擇都好好.我只是怕女女在PM上堂無得睡覺,會經常發疲氣.

其實我都係較喜歡上午班, 因時間好用,可安排課外興趣班之餘BB又可午睡, 對他的發展較好, 如選St. Cat是下午班所以十五十六.

Tramtram,

好多謝你的意見, 係呢囡囡小一會讀邊間呢? 荃浸派位大致上好嗎? 可否分亨吓? 我囝囝是活潑外向兼好動型,有時真係會座唔定, 以你於荃浸的寶貴经驗, 荃浸會否適合他呢? 麻煩請指教, 謝謝

我囡囡小一會係馬灣基灣....我都有同佢考過直資唔成功, 有部份同學考直資/私小成功, 有D有幾間係手....

我聽舊生家長分享多數都派到心儀小學, 試過有派到第二,三志願, 之後, 去叩門成功機會都好大.  值得一提, 幼稚園校長好好人, 佢會親身講解小一自行/派位程序, 又會有安排觀校, 佢好樂意同我地分享小朋友合適咩小學, 對我地一班新手家長幫助好大 (同朋友傾開出面好多幼稚園都唔會有咁全面資訊)....

我囡囡都係活潑外向兼好動型+埋唔定, 我覺得學校課程好合適佢, 有探索, 創作, 戶外活動, 一D都唔悶.

而老師好細心, 對D類活潑同學係好包容 (我覺得D方面好重要, 好多人都會用負面去睇, 覺得佢地係唔乖唔合作學生) 但囡囡老師會用正面去睇, 又會教我多D 鼓勵方法/又提點我囡囡都有優點, 有時同佢地傾計, 對教導小朋友都好有得著.

原帖由 jt0606 於 09-3-8 01:16 發表

Tramtram,

好多謝你的意見, 係呢囡囡小一會讀邊間呢? 荃浸派位大致上好嗎? 可否分亨吓? 我囝囝是活潑外向兼好動型,有時真係會座唔定, 以你於荃浸的寶貴经驗, 荃浸會否適合他呢? 麻煩請指教, 謝謝

我囡囡都係下午班, 佢都有午睡習慣, 但入學後都問題, 小朋友適應得好快.

但時間好似無咁好用, 可能, 我囡囡晏起身, 晒左個上午, 比大家嘆多幾個月.
原帖由 funfuncook 於 09-3-7 22:59 發表

荃灣浸會好好多,撰擇學校不是撰上午 or 下午,是搵一間好學校才對。

原帖由 tramtram 於 09-3-8 13:52 發表
我囡囡都係下午班, 佢都有午睡習慣, 但入學後都問題, 小朋友適應得好快.

但時間好似無咁好用, 可能, 我囡囡晏起身, 晒左個上午, 比大家嘆多幾個月.
...

it really depends on what primary school u want your child get into.If u want to apply good school in tsuen wan, i suggest u pick荃浸. But u want to pick good school outside tsuen wan, e,g: marynoll, St.paul, DGS,DBS..etc.,It better for your child to have good english level. I suggest u pick York kindergarten for your child.

噤請問如果迦南同York比較呢? 哪一間較好? 你會選擇邊間?

miffy你好,我個大女家吓向york讀緊k2, 成績都唔錯,都考到前個幾名. 我都好同意你的講法, york的英文真係教得好好,但外面好多家長都誤解, 以為york一定要迫d家長幫小朋友報讀cambridge,而且費用又貴. 我都問過出面的學cambridge課程, 真係一d都唔平囉, 而且又唔知得唔得. 我個大女係細B,佢會參加今年3月28日starter的考試, 佢家吓得4歲3個月咋.

另外, 我想請教一下你, 有邊D津校或官校可以去叩門呀?

miffy好多謝你啲意見. 你個仔仔係咪讀油蔴地天主教小學海泓道), 聽聞間學校好難入架喎. 咁你上年叩門馬頭涌, 九龍塘官立係咪都ok呀. 我真係好担心呀. k1的時候已經幫囡囡選左一次幼稚園,好彩k1下學期轉到入york, 我得個15分,我個區又無我心儀的小學, 只可以考直資, 私校或叩門咋.

我有d朋友都話york唔好, 樣樣都係錢, 我都想問吓d家長, 向出面學嘢, 有邊間係唔洗比錢架. 但真係只有有小朋友讀緊york啲家長先知道, york真係有佢哋啲一套. 今年有幾個k3的小朋友考到男拔, 女拔...... 証明讀york啲小朋友有一定啲水準.

totally agree with chincco. My daughter is going to study york K.1 this coming august. I pick that one because i like york's english environment and i;m interested in Cambridge.
At least i know i don't have to search the cambridge course for her outside school.

pluto_yuen,你個囡囡今年8月入york呀 ? 我細女都係喎, 你係上午定下午呀 ? 因為我大女K1下學期插班讀york,所有只有下午班, 妹妹今年入york, 我都係比佢讀下午班. 我細女係細B, 佢12月出世, 你個囡囡呢 ? 唔知有無機會同一班呢 ?

我比我大女d考試卷比我d朋友睇, 嚇到佢哋死,再比佢哋d小朋友睇, 多數都係話唔識, 但我大女所有英文試卷都係100分. 佢家下仲向出面學緊英文話劇, 我問佢個外籍導師佢跟唔跟到, 因為佢只返左2堂, 佢導師都話佢勁, 半張A4 紙的英文一陣就背識晒, 仲有好多生字都識,但佢只係得4歲3個月咋 (係仲差4日先夠).

我唔係想話比大家知我個女有幾叻, 係想話比對york有誤解的家長知道, york真係ok架 !

chinnco: my girl too is going to admitted to PM class this august and she is too born on 12/06. Maybe we really could be classmate:
I hope my daughter would be as smarter as your elder girl .

chinnco: where do u live??? i live in tsuen wan , just want to know if we;ll take the school bus together.
By the way, which primary school u're going to apply for your elder daughter??

回覆 # 的文章

pluto_yuen 你好!

我也是住荃灣,請問座校巴要幾多時間?
還有校巴是否有安全帶?
校巴要幾多錢?
你每月Total學費加雜費要幾多錢呢?

Thanks!

大家好, 我都係住向荃灣, 我大女家下返下午班,但佢啲上車地點係海灣花園,落車地點係千色店, 12:15pm上校車, 返1:30pm, 放學大約4:45pm到千色店, 因為佢放學後仲有參加其他課外活動.

校車費用係$860.00/month, 要帶安全帶架. 由於我大女向k1已入讀, 當時可以用學劵, 但加埋其他約$1,700 (未包校車),另外加茶點, 但茶點你可以自己準備, 不過我懶, 所以都係比錢york安排. 但上年開始佢哋唔參加學劵, 就要成$3,000學費啦.

pluto_yuen,原本我都係比細女返york,點知咁好彩比佢考到協恩幼稚園(剛剛上星期五收到通知書), 成千幾人考, 收得個60人, 仲係上午班, 經過詳細考慮, 同各方的意見, 我哋決定比細女返協恩幼稚園, 最多依舊比佢返英文playgroup,因為只有協恩幼稚園啲小朋友先有機會叩協恩小學啲門, 無法啦 ! 佢係妹妹, 到抽小學的時候佢連15分都無.

至於大女, 荃灣區我真係無心儀的小學, 只有考慮直資, 同試下叩門, 我會考慮陳守仁, 聖瑪加利, 德望, 聖芳濟各等.....

我大女3月28日就要返大陸考劍橋啲starter,我真係有d担心, 佢得個4歲3個月, 如果考得唔好, 就要到12月夠5歲先可以向香港考, 但12月考就太遲啦. 好多直資學校8-9就接受申請啦.