用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一仔一女, 你地會點樣選小學 ??
go

一仔一女, 你地會點樣選小學 ??

一仔一女, 你地會點樣選小學, 大既係女呀
其實阿女依加岩岩小一, 學校男女校, 好既地方係細佬可以直入.  不過始終想佢入女校同埋一條龍, 同佢轉番出去讀 (學校係愉景灣) or….. 我應該會繼續比女係到讀, 方便細佬入讀 or ..........

anyone can advise me??

原帖由 Little_cy 於 09-3-5 13:48 發表
一仔一女, 你地會點樣選小學, 大既係女呀
其實阿女依加岩岩小一, 學校男女校, 好既地方係細佬可以直入.  不過始終想佢入女校同埋一條龍, 同佢轉番出去讀 (學校係愉景灣) or….. 我應該會繼續比女係到讀, 方便細佬入 ...

細佬幾時升小一?
等埋細佬升左小一先轉得唔得?

以我個人黎講, 我會獨立咁處理.
學寫blog, 學影相, 學做體貼的爸爸.
----------------------------------------
http://hk.myblog.yahoo.com/hknl32
http://www.flickr.com/photos/hknl32
----------------------------------------

我都係獨立處理
點解要將甘大的責任擺在身為長子or 長女的身上`

原帖由 no32 於 09-3-5 17:32 發表

多謝大家既意見.  兩子弟相差4年幾呀.

原帖由 no32 於 09-3-5 17:32 發表

咁男仔有咩學校好選呀 (香港區), 如果st joseph, 小學係米可以直上中學架

我已經選擇個別處理了,大仔細女爭4年。

聽d st.jo old boys講,競爭激烈,只得大約一半人上到中學。

你小朋友讀邊到呀......
原帖由 亞水 於 09-3-6 00:40 發表
我已經選擇個別處理了,大仔細女爭4年。

聽d st.jo old boys講,競爭激烈,只得大約一半人上到中學。

我都係個別來處理既,始終兩個性格唔同,能力亦有差別,好難咁理想有間學校可以fit晒兩個.
http://era-central.blogspot.com/

DGPS and DBPS

how about hk island
原帖由 ericby 於 09-3-6 14:41 發表
DGPS and DBPS

我大女和二仔相差五年, 我當年都系為男女校, 女校, 左諗右諗, 最後我都比大女讀女校, 因為他們性格不同, 沒有理由因為要就細佬而要家姐放棄一間不錯的學校, 唯有到細佬考小一時再努力過(系亞媽), 結果細佬都入左一間很適合他的男校. 每個小孩都有自己要行的路, 先處理大先拉. 細的自有自己的路.

大仔: LS
細女:搞緊,又諗緊點搞…

island side呀?大熱門緊係軒小啦…最近有老友話我聽,自已華仁舊生,生個大仔,諗住十拿九隱,點知都係達Q…唯有歸究太多舊人爭,SPCC就…得罪講句,先秤下自已副身家好了,交通都係問題,事關搬左去黃竹坑,點返學?

原帖由 Little_cy 於 09-3-6 08:54 發表
你小朋友讀邊到呀......

re girl, st francis, marymount and maryknoll, 你地點睇

如果男仔津校有咩選擇

男仔津校 on Hong Kong island side, St Joseph & Wah Yan are regarded by most to be the top boys' school. 軒小 (a co-educational school) is probably regarded as the next best choice.

If you consider DSS / private schools, SPCC is most parents' top choice, followed by St Paul Boys, St Stephen's Stanley, Ramondi, HKUGA & ISF (not in any particular order!).

原帖由 Little_cy 於 09-3-7 21:17 發表
如果男仔津校有咩選擇

Btw, for girls school, Maryknoll, Marymount, St Francis and Scared Heart, 你地點睇??以上呢幾間, 係米真係讀得好辛苦

醒目開學勳章 王國長老

我又覺得睇返小朋友本身啦, 有d真係好上進既, 唔好side左佢, 踢都唔郁既, 迫到佢上, 你自己都辛苦
講返2個小朋友, 我女小3, 我都會考慮俾細佬考佢果間, 當然"適唔適合"會係優先考慮, 尢其細佬唔似家姐咁醒, 我要更加小心揀
心水學校仲有一間要過海, 不過加埋校車錢都要成$3000, 仲唸梗.........都會考既, 考到至算啦

原帖由 Little_cy 於 09-3-10 11:03 AM 發表
Btw, for girls school, Maryknoll, Marymount, St Francis and Scared Heart, 你地點睇??以上呢幾間, 係米真係讀得好辛苦

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 11:50 發表
我又覺得睇返小朋友本身啦, 有d真係好上進既, 唔好side左佢, 踢都唔郁既, 迫到佢上, 你自己都辛苦
講返2個小朋友, 我女小3, 我都會考慮俾細佬考佢果間, 當然"適唔適合"會係優先考慮, 尢其細佬唔似家姐咁醒, 我要更加 ...

點解可以咁厲害, 過海都考到, 係直資還是津校呢

Charlotte mom
你兩個小朋友係邊間學校呀
原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-10 11:50 發表
講返2個小朋友, 我女小3, 我都會考慮俾細佬考佢果間, 當然"適唔適合"會係優先考慮, 尢其細佬唔似家姐咁醒, 我要更加 ...