用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 SPK PM offer letter
go

SPK PM offer letter

Anyone receive pm offer letter?

報喜 :收到

今天收到入讀下午班信!

good news!

Any parent received the AM offer letter????

It seems that we still have to wait until March 18!
Good luck to all!

我仔仔噚日都受到 pm offer letter. 但係我真係好十五十六, 因為真係好怕一班得咁少男仔. 担心會對阿仔會有唔好既影响.

有冇人可以俾啲 advice 呢?

回覆 # 的文章

St Paul Convent (Primary) is a girls' school, there is no advantage for boys studying at SPK if future primary school is your concern as you finally has to apply other primary schools after 3 years... however, SPK is a good kindergarten with average academic standard and caring teacher..

至於一班得幾個男仔的問題, 我又覺得問題不大..因為除左學校以外, 佢都會有其他同性朋友架ma..no worry la...

congratulations aeropybb!

其實一班大約3個男仔我覺得ok,
應該對成長影響不大。
既然spk程度同品德教育都好,
我覺得值得比囝囝讀,
除非已經有一條龍幼稚園offer,
如果唔係, 讀邊間幼稚園都一樣唔係直升小學。

想問下妳囝囝幾月出世? 有冇姐姐讀緊spk?
我囝囝係9月尾細仔, 冇姐姐讀spk,
所以都知成功機會極微。
如果奇蹟地收左我個仔,
反而我會唸我個仔super active,
同一班spk乖乖定定嘅女同學格格不入,
怕佢會比同學同老師投訴﹗

原帖由 aeropybb 於 09-3-4 15:41 發表
我仔仔噚日都受到 pm offer letter. 但係我真係好十五十六, 因為真係好怕一班得咁少男仔. 担心會對阿仔會有唔好既影响.

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

hi, i think you may be accept, because k2 you can
apply st. joseph's kinger.  because st. joseph's kinger is like st. paul's kinger (boy).

原帖由 aeropybb 於 09-3-4 15:41 發表

that's truth...if your son study in SPK the chance is bigger for him to be accepted by St. Joseph's Kindergarten in K2.  

i heard from some parent that the principal will write recommendation letter to boys for primary application.

so you may consider SPK, even your child is a boy.

原帖由 ECHAN369 於 09-3-4 16:43 發表
hi, i think you may be accept, because k2 you can
apply st. joseph's kinger.  because st. joseph's kinger is like st. paul's kinger (boy).

八掛問下

我只有一個囡囡, 對男校不熟悉

St. Joseph's 沒有學劵, 但小學是津小, 若不是住在灣仔區, 直升的機會是多少?

它的網站透明度好低或不公開, 資訊提供有限, 是否上下午共只有4班? 英語教學? 入讀的機會高不高?

我朋友和親戚的兒子現就讀st. jo小學,佢地都唔係住灣仔區,兩人的兒子都係由幼稚園升上小學,過程係點升我無問,但佢地都話大多數幼稚園學生都可以上返st. jo小學.不過,佢地呢d係四五年前的事,日新月異,我唔知而家重有無呢支歌仔唱.

原帖由 lafayette 於 09-3-5 11:33 發表
八掛問下

我只有一個囡囡, 對男校不熟悉

St. Joseph's 沒有學劵, 但小學是津小, 若不是住在灣仔區, 直升的機會是多少?

它的網站透明度好低或不公開, 資訊提供有限, 是否上下午共只有4班? 英語教學? 入讀的機會高 ...

多謝各位既 advice.

EChan369, 你意思係我囝囝係spk 讀一年 k1, 跟住 k2 轉去 st joseph? 咁如果唔計一條龍呢個問題, 其實, spk 定 st. jo好啲呢?

babyhilary, 希望你仔仔都入埋, 咁我地可以一齊返學啦. 我囝囝係獨仔, 6 月出世, 唔太又唔細咁. 我冇識人, 今次入到, 我諗係好彩咋.

我噚日同我小學既老師傾計, 想問佢意見. 因為佢係一個好資深既小學教師. 佢話佢覺得係幼稚園少男仔唔會係大問題, 因為佢地年紀仲細, 玩埋係男定女, 佢地唔係太介懷. 反而佢地近多咗女仔, 個人會定啲 tim.

唔知呢, 聽完 miss 咁講, 我又 easy 咗啲. 囝囝而家讀緊衞理堂, 係一條龍. 所以又令我多咗煩惱. 入 spk 就要放棄一條龍. 但係 spk 又好似好過衞理堂喎. 所以煩緊 take 唔 take 呢個 risk 囉.

大家有咩意見呢?

男女真係唔係一個重要因素, 因實在太細

呢間係中文幼園, 同其他辦得好的幼園唔會有咩唔同, 如果唔考慮一條龍因素, 實在唔相信三年幼園根基是否就能改變一個人的一生

如果呢間係維多利, 咁會多一d point

不過情意結黎的, 讀佢三年再轉又何妨, 到時考返或派返入衛理

invitation,

而家真係冇呢支歌仔唱,
我都有留意st jo kinder同小學,
sars年及之前, st jo小學係會in哂所有kinder學生,
冇特別問題都會收哂佢地上小學,
但近年出生率高, 小學轉埋小班,
上小學就冇保證, 只可以話優先考慮。

原帖由 invitation 於 09-3-5 14:35 發表
我朋友和親戚的兒子現就讀st. jo小學,佢地都唔係住灣仔區,兩人的兒子都係由幼稚園升上小學,過程係點升我無問,但佢地都話大多數幼稚園學生都可以上返st. jo小學.不過,佢地呢d係四五年前的事,日新月異,我唔知而家重有無呢支歌 ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

aeropybb,

多謝妳祝福, 我都希望我個仔有幸同你囝囝做同學。
祝你囝囝有個開心幼稚園生活﹗

我心情已經反覆左好多次,
面試前冇期望, 只係想見識下,
但面試後好鍾意間學校,
什至之前憂慮女校男生問題都唸通左,
好希望spk會收我個仔,
心唸, 考spk男生唔多, 會唔會有機會呢?

不過唸唸下又覺得機會好微,
女仔都prefer大女, 因為定d同埋自理能力高d,
何況係本身較頑皮嘅男仔?
我個冇讀pre nursery嘅"細仔"點會有機會﹗
但最近見到開始有人收到信,
個心又開始忐忑, anyway真係好希望有奇蹟﹗

原帖由 aeropybb 於 09-3-5 17:04 發表
babyhilary, 希望你仔仔都入埋, 咁我地可以一齊返學啦. 我囝囝係獨仔, 6 月出世, 唔太又唔細咁. 我冇識人, 今次入到, 我諗係好彩咋...

我都明既.

其實係咪如果讀天主教幼稚園就考唔到基督教小學呢 ? 請指教.

layfayette, 又想問, 點解維多利亞你會加分俾佢呢? 因為係雙語?

原帖由 lafayette 於 09-3-5 18:11 發表
男女真係唔係一個重要因素, 因實在太細

呢間係中文幼園, 同其他辦得好的幼園唔會有咩唔同, 如果唔考慮一條龍因素, 實在唔相信三年幼園根基是否就能改變一個人的一生

如果呢間係維多利, 咁會多一d point

不過情意 ...

如果你講的係衛理小學, 佢係一間津貼小學, 學生本身相同宗教一定有分加, 同幼稚園都冇咩關係

對呀, 維多利的教學模式同教學語言都唔一樣

Hi, Babyhilary,

我都係呀,以前比個女讀係貪佢有小學,個女讀咗之後,真係好鍾意間學校,同你一樣,連女校男生個關都唸通埋,就算個仔無小學直上,都好希望個仔可以入去讀.

祝大家好運,希望我個仔有機會同你個仔做同學啦.

原帖由 BabyHilary 於 09-3-6 11:46 發表
aeropybb,

多謝妳祝福, 我都希望我個仔有幸同你囝囝做同學。
祝你囝囝有個開心幼稚園生活﹗

我心情已經反覆左好多次,
面試前冇期望, 只係想見識下,
但面試後好鍾意間學校,
什至之前憂慮女校男生問題都唸通左,
好希望 ...