用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於借地址報小學的問題 ???
go

關於借地址報小學的問題 ???

現在還有沒有人這樣做???風險有幾高????

我知仲有人甘做 but多數都係問自己直屬親人借地止 好小問d3唔識7既人借啦
原帖由 KOC 於 09-3-3 17:04 發表
現在還有沒有人這樣做???風險有幾高????

醒目開學勳章

或者咁講, 偷o野唔o岩同點解唔o岩我諗大家都知o家o勒, 咁仲有冇人偷o野呢? 當然有啦! 風險大唔大? 好大又唔敢講, 但點都有機會俾人捉到咁啦!

但問題唔係風險大唔大, 而係點解要唔守規則呢? 依家唔係冇學校你讀, 只係你覺得選擇唔夠"好", 所以先"借". 咁做o既人自然會有佢地自己o既道理, 但要記得食得咸魚就要抵得渴, 他日俾人舉報就唔好怨人o勒!

請三思!

仍有很多人借地址, 大多有直私校backup, 俾人捉到也只是被褫奪學位, 懲罰太輕了, 對當區學生不公平.
教署有責任改例和嚴懲, 但失職冇做.

有朋友教過一招, 就係去宣誓監護人. 咁就名正言順用監護人地址報學校. legal. 而且任何時候又可以宣誓解除.....勁..但唔知有冇人真係咁做.

醒目開學勳章 王國長老

駛咩問親戚借丫
我識人用自己細佬做監護人, 講真丫後生細仔唔駛做工湊細路咩?! 咪又係變相走法律喇借地址!

果時我女間幼稚園o係灣仔區, 一大堆灣仔學生抽唔到marymount, 反而一個住南區但用12網細佬做監護人既抽到, 你話諷唔諷刺!
原帖由 ShinTeresa 於 09-3-3 05:42 PM 發表
我知仲有人甘做 but多數都係問自己直屬親人借地止 好小問d3唔識7既人借啦  

俾人舉報就大仲事‧但想問吓點樣宣誓做監護人啊‧唔該

如果吾係出年都要搬、博个大抽獎

醒目開學勳章

原帖由 winchoy16888 於 09-3-5 19:42 發表
如果吾係出年都要搬、博个大抽獎

May I know when is the timing?  Is it before K2 summer holiday?

係啊我知k2要地址啊‧所以四圍睇吓、買租都好