用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點解國畫好似好易拎獎?
go

點解國畫好似好易拎獎?

我朋友個女係學國畫 ,佢屋企有大大少少的獎盃 ,全部都係國畫比賽拎 , 仲要次次都係一等/二等 .

點解國畫好似好易拎獎?

或者不是易. 可能那小朋友真的有天份及畫得好.

原帖由 lopoto 於 09-3-5 23:40 發表
我朋友個女係學國畫 ,佢屋企有大大少少的獎盃 ,全部都係國畫比賽拎 , 仲要次次都係一等/二等 .

點解國畫好似好易拎獎?

點解國畫好似好易拎獎?

參賽洗唔洗比錢?如果要就一定有獎。

同意.  祖國一些繪畫比賽, 你參加可能俾幾十元參賽行政費/甚至唔駛錢, 賽果 設有 幾百個所謂 "金獎", "銀獎" '銅獎", "一等獎", "二等獎", "三等獎" "XXX獎"..........等等

"星星河"  出晒名凡報名都有獎   
http://www.yotmlwfps.edu.hk/schoolmovement/active630/index.htm

原帖由 deandut 於 09-3-9 13:22 發表
參賽洗唔洗比錢?如果要就一定有獎。

點解國畫好似好易拎獎?

My daughter also got 一等獎, 10 out of 100 candidates got 一等獎, so it is very easy.

原帖由 ferrariwo 於 09-3-10 07:47 發表
"星星河"  就好啦,徐悲鴻盃就唔係啦,只有唔足十份一人入圍"口乍",十份一人中 "口既"600人先至話有獎。

徐悲鴻盃~係啦, 我後來先知道, 原來咁多參賽者
我都好想亞囝(上次)可以勝出