用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有無外籍英文教師????
go

有無外籍英文教師????

好似有1位, 聽聞佢唔係教英文, 好似係教GS

唔係嗎?
英文學校竟然無外藉老師教英文?

我現在有D失望。

阿仔話佢第一學期參加的星期四LWL Story Telling 有呢位外藉老師。

原帖由 心心 於 09-3-3 13:23 發表
好似有1位, 聽聞佢唔係教英文, 好似係教GS

我又覺得有冇外藉老師並唔係咁重要,我地細個讀小學都冇外藉老師架啦,咪又一樣咁讀,我又唔覺得差過人喎!如果有心機教,非外藉老師都一樣可以教得好好架!

原帖由 PaPa 於 09-3-5 00:38 發表
唔係嗎?
英文學校竟然無外藉老師教英文?

我現在有D失望。

我都覺得而家ok, 亞仔d英文口音都好好聽呀

「口音」好影響「聽」和「講」﹐本地人講英文始終唔同;就等同睇西片一樣﹐其實片中對白好多字都應該識﹐但加了外國口音之後﹐就係兩回事了。

我唔係話本地老師教得唔好﹐而係佢地未必講到外國人既口音。

我唔係想駁咀,不過唔同地方都有唔同口音,英國、美國、加拿大、澳洲的口音都好唔同,即使係同一個國家,口音都有差異,美國東部同西部,南部同北部,英國倫敦、利物浦同伯明翰都有唔同的口音,咁究竟邊個口音至係最正宗呢?如果學校請外藉老師,又點可以保證個個都操同一口音?如果d外藉老師係操唔同口音,咁d小朋友又點樣跟呢?

我覺得係香港長大的小朋友,佢的生活語言始終係中文(廣東話),英語帶有口音係必然的,要第二語言學到同母語一樣的程度,真係萬中無一。

原帖由 PaPa 於 09-3-5 11:17 發表
「口音」好影響「聽」和「講」﹐本地人講英文始終唔同;就等同睇西片一樣﹐其實片中對白好多字都應該識﹐但加了外國口音之後﹐就係兩回事了。

我唔係話本地老師教得唔好﹐而係佢地未必講到外國人既口音。 ...

講真的,如果請咗個外籍教師,但本身佢不是做開老師呢個行業嘅話,其實真係有等如無。我好耐之前聽過一個笑話,話有一間幼稚園請咗一個家庭主婦嘅外國人做外籍教師,當然佢講英文好好,但就未必識點樣教d小朋友啦!
  而且,本地英語老師要經過基準試才可以教,佢哋嘅質素加埋對香港教育嘅認識同理解,我相信好過請一個只操英語的外國人。

所以下面這種post有咁多人問取資料。

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

以我所知, 有很多香港嘅小朋友就算讀緊國際學校, d 媽咪都一樣有請私人外籍老師教英文, 乜o甘又有問題咩! (唔通學校d 外籍老師個個係主婦 or d 媽咪有錢冇地方駛! )

雖然EC 大部份老師唔係外國人, 但佢哋個個都係外國畢業回來教書的, 而且個個老師嘅英文唔會差得個o個d 外國人,如果大家覺得一定要有外藉老師嘅學校先係好嘅, o甘大家可能入錯topics 啦, 應該搵個國際學校嘅topic 先o岩! 雖然國際學校真係可以學到英文(所謂好嘅口音), 但係品行....., 我真係不願置平啦!

原帖由 PaPa 於 09-3-6 09:39 發表
所以下面這種post有咁多人問取資料。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1698543&extra=page%3D1

必須要有外籍老師教英文, 相信你不太理解EC教學理念, 就請不要浪費大家時間, 決心入GT(如果已經取錄的話)吧, EC有大把人排隊想入呀:loveliness:

我都覺得應該讓位給那些真正對EC 教學理念認同之家長吧!

原帖由 心心 於 09-3-6 11:31 發表
必須要有外籍老師教英文, 相信你不太理解EC教學理念, 就請不要浪費大家時間, 決心入GT(如果已經取錄的話)吧, EC有大把人排隊想入呀:loveliness:

回覆 # 的文章

話唔定兩年後EC已有NET 呢! (對我來講有無NET都一樣我地都係EC die hard fans, 最緊要小朋友開心,家長又放心!)  不過入EC就一年難過一年了!

人各有志

Agree with you, I have been travelling England and many cities accent you really can't listen even the local people said they can't listen Northern part accent either so don't chasing foreigner's accent, speaking Eng is just a part of learning English, provided it is clear with simiple words and sentense structure is not really that important. May be grammer has to be correct as well. I have heard EC teachers having conversation with students and they are far better than many of our Government's officer even our Chief. If we let student start speaking with their own accent (let say HK tone) it is better than ever we follow the foreigner's accent. So when student got chance to speak more in future, they will follow the area's accent automatically. I have to tell HK people accent is the top 3 among Asia's country. If you listen Singapore/ Japan/ Korea Eng, you will say: Are you speaking Madarine? Again you see our Government's people they all speaking in a very native Hong Kong SAR accent which I always laughing at them on TV. I am HK guy but won't speak Eng like that.

原帖由 bbdou 於 09-3-5 12:10 發表
我唔係想駁咀,不過唔同地方都有唔同口音,英國、美國、加拿大、澳洲的口音都好唔同,即使係同一個國家,口音都有差異,美國東部同西部,南部同北部,英國倫敦、利物浦同伯明翰都有唔同的口音,咁究竟邊個口音至係最正宗呢?如果學校請 ...

原帖由 joanthony 於 09-3-6 15:53 發表

唔好講DSS, 甚至所有津校既NET都一定要有EDUCATION DEGREE/ Qualification 先會請, 所以此比喻不成立 (幼稚園先會噤做, 因無人管得到)

希望GT會收你個仔啦