用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 個女升中面試
go

個女升中面試

祝大家面試成功

你安慰下佢啦,面試只佔某%的分,可能其他方搭夠呢! 就算真的失敗還有抽獎嗎!  我女當年跟很多同學考同一間學校,面試時聽他們講她不差,但最後收的都不是面試最好的,反而是in得麻麻地的同學,她們都是其他方面比較優勝,所以不用灰心。

原帖由 vicky_1603 於 09-3-5 10:22 發表
個女今日升中面試後, 出班房即流淚
兩個老師對一位
個女好緊張, 中文問成語,唔識答
英文叫妳讀一段文章, 有幾個生字唔識讀, 就問妳個幾個生字點解, 唔識解, 個女好唔開心, 先前還預備好多升中問題功課,個女 ...

我地去完面試, 唔會好緊張咁即刻問佢野, 只係好淡咁問下"點呀?" 如果佢低頭或者擰頭就知咩事, 跟住就會差開話題 "算啦, 去邊度食野好呀? 去唔去圖書館呀等?..." 慢慢先再同佢講翻面試既野, 重要幫手話d問題咁深嫁!!, 應該冇乜人答到喎等等, 然後叫佢唔好諗咁多, 當攞次經驗囉.

面試有個重要技巧一定要知的---就係答唔識的問題,其實面試官主要是考核小朋友自信心,而不是知識.

1. 讀文章時,唔識讀的字要扮識讀,隨便讀過音便可以了.

2. 唔識答的問題都要認真的"亂答",要當自己無錯.

3. 若真係好唔識答,不要dead air, 大方都講出罐頭說話"對唔住,我唔識呢題,可唔可以話我知個答案呀..."

醒目開學勳章

hi,

多謝分享!

yuk hei mum

原帖由 davidmimi 於 09-3-5 12:50 發表
面試有個重要技巧一定要知的---就係答唔識的問題,其實面試官主要是考核小朋友自信心,而不是知識.

3. 若真係 ...

原帖由 88muimui 於 09-3-5 10:41 發表
你安慰下佢啦,面試只佔某%的分,可能其他方搭夠呢! 就算真的失敗還有抽獎嗎!  我女當年跟很多同學考同一間學校,面試時聽他們講她不差,但最後收的都不是面試最好的,反而是in得麻麻地的同學,她們都是其他方面比較優勝,所以不用 ...

X2
我女當年面試後夠話實得。所有都識答。點知都係一樣唔收。反而收左D同班平時表現冇咁好D同學,老師都話唔知點解。你而家都未必一定面試失敗。就算真係唔得。都仲有大抽獎,唔好比太大壓力小朋友同自己。

多謝你的分享...真的好有用!
原帖由 davidmimi 於 09-3-5 12:50 發表

3. 若真係 ...

AGREE . 面試分只尖部份.  回想上年女兒2nd in 時, 我同daddy 3人一齊見, 我地見完都好有信心, 後來都無行 . 唔緊要架. 千萬不要覺得 "除卻巫山不是雲"  祝成功 !
原帖由 88muimui 於 09-3-5 10:41 發表
你安慰下佢啦,面試只佔某%的分,可能其他方搭夠呢! 就算真的失敗還有抽獎嗎!  我女當年跟很多同學考同一間學校,面試時聽他們講她不差,但最後收的都不是面試最好的,反而是in得麻麻地的同學,她們都是其他方面比較優勝,所以不用 ...

原帖由 vicky_1603 於 09-3-5 14:26 發表
真係好多謝妳們的回應
我已同我女傾, 分析問題是在妳範圍內無學過給唔識答,已盡力, 就當不合格, 等下轉派位, 妳已比其他人多了一次機會了, 唔好再想 LA.... ...

你覺得IN既問題是否很困難?如果係就等如阿女都無錯,只係學校要求OVER左,我時時覺得小朋友考中學,如果被問到一些OVER能力既問題,咁呢間學校係咪真係適合你? 入到真係一定好?

唔緊要啦,呢個係一個好好既經驗。或者之後阿女派到間更好既中學呢?
我仲未收到信,間中學網上寫28/3面試,我阿仔日日都望MAIL BOX幾次,我都知小朋友都好緊張。希望大家都入到理想中學啦!

大家努力吧!

原帖由 vicky_1603 於 09-3-5 10:22 發表
兩個老師對一位
英文叫妳讀一段文章, 有幾個生字唔識讀, 就問妳個幾個生字點解, 唔識解, 個女好唔開心, 先前還預備好多升中問題功課,個女 ...

即使真如妳所說不成功, 但我還是要祝賀你們, 亦相信令千金如不因一次不成功而氣餒, 放棄的話, 最終在人生長途賽上一定會成功的!

首先, 很高興令千金的態度, 在今天很多人擔心子女懶散, 渾渾噩噩的時候, 她教妳不用擔心此最基本, 最難解決的問題.

請嘗試跟她分析原因(個人覺得, 失手不是問題, 最重要是從中學得教訓, 化失為得(講就容易))--
中文成語不懂是何因由?本來是懂的, 因為太緊張而忘記了? (若果這樣我會對自己的小朋友說, 這沒有問題, 最重要是真的懂, 因為 偶然一次錯失不重要, 最重要是一生的受用. 將來偶著人家有類似的情況, 包容一點, 給人家多些引導...) 真的不懂的話便要看那是否很深了, 若很深的話, 相信很多人也不懂, 那沒問題;若是淺的話, 那便是自身修為問題, 要痛下苦功了.
英文方面也相同的.
最終, 一定會有一所中學入讀的, 最重要是令千金保持那熱切的心, 那我深信她不論在那所中學皆可成功的.
一, 兩年後跟我們分享令千金如何努力, 贏得什麼吧.

唔係你女女失敗,係香港教育全面失敗,要一個小六的小朋友受這樣的壓力和痛苦.

希望你女女能盡快放開心情,開心過日子.

兩個老師對一位

失敗乃成功之母, 我和女兒都由唔識面到識, 希望你多找幾間, 始終多幾間, 命中率高D, 祝早日找到中意既學校。

兩個老師對一位
多一點努力 多一點回憶!

現在每年的小六生都好大壓力,做家長就更辛苦,希望你和你女兒Add Oil,希望大家都入到理想中學。

兩個老師對一位

大家不要太悲觀,遊戲規則已設定,參與前應該知道,亦應接受...

"面對挑戰 , 接受失敗"

係子女甚至父母必上的一課.

如係英中,我覺得佢聽得明問咩都好叻啦.. 至於答唔到可能緊張姐.
當買個經驗 LOR..
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

我都想同大家媽咪分享下,我果女上年考中一,報了兩間直資,第一間interview,一入課室已派張紙叫佢地寫屋企地址,但剛剛搬左屋,我果女一時唔記得掂寫就亂寫,果老師一睇到張紙就皺晒眉頭,我果女當堂"協"晒,in英文就唔ok,但好彩普通話&Maths就ok,最終都收左.到去第2間中學interview果陣,全部老師都非常nice,佢就in得非常好,也收左.
所以我認為老師的反應都好重要,d學生in得好唔好大部份都睇老師既反應,因我朋友d仔女interview嘅情况同我果女都一樣

你選的學校會有2nd IN嗎?  如有,你要事先安慰下你女,因為假設如她的同學有得IN,而她沒有的話,她會十分難過

原帖由 vicky_1603 於 09-3-6 14:42 發表
好多謝大家回應
昨天晚上我再問我女的情況
她說原來兩位老師用中文及英文問很多問題及傾談了一陣
她的應對都OK, 後來老師一叠裹抽了兩張中及英PAPER問問題, 但我女就不幸唔識解這句成語及照讀一張唔識解的英文文章,  ...

樓主,千祈唔好灰心,一日未派結果都希望尚在人間,叫囡囡唔好輸咗自信.