用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎?

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎?

我得個15分, 好的津貼小學一定無我份, 所以我一定會比小朋友讀直資或者私校囉 !

me too.....15 point only

醒目開學勳章

我覺得, 考直資私校其實不見得比用15分抽學校容易好多, 只係直資私校要O既係"關係"+"運氣"+"實力", 而津校就只有"關係"+"運氣".

O係BK有好多父母都會俾小朋友去考直資私校, 有心的話我提議大家可以多留意呢個小一選校SECTION, 同埋可以睇番D舊POST, 好有用O家! 俾D提示, 每年6~12月會特別多資料, 由選校, 交FORM, INTERVIEW到扣門, 父母O既心得同心路歷程.... 乜資料都有, 好有用

唔該哂:idea: 真係 幾煩我都係15分

我個女都係15, 不過我認為直資的學校的方向會有新d, 我自己希望個女唔好好似我以前讀書, 死谷, 跟到就好, 跟唔到, 好討厭讀書. 我真係希望個女喜愛學校及讀書. 眼見成班朋友, 得自己一個選這方向, 都有d驚同孤零零, 因為問人都係講d好出名的私校./官津, 希望大家賜教, 賜教.

原帖由 Geni 於 09-3-5 17:56 發表
我覺得, 考直資私校其實不見得比用15分抽學校容易好多, 只係直資私校要O既係"關係"+"運氣"+"實力", 而津校就只有"關係"+"運氣".

O係BK有好多父母都會俾小朋友去考直資私校, 有心的話我提議大家可以多留意呢個小一選 ...

大家有咩心水?
原帖由 winchoy16888 於 09-3-5 18:16 發表
唔該哂:idea: 真係 幾煩我都係15分

原帖由 tpmak 於 09-3-6 09:54 發表
大家有咩心水?

PLK CKY, 英華,培橋,你呢?

自己亦是全統學校成長, 不想女兒亦走這條路, 每天做功課/温書, 沒有時間玩. 但是, 又怕選了直資學校給女兒, 令到她
鬆散, 比不上全统名校學生. 上不到HK的大學, 所以唔知點好. 請過來人指教! Thanks.

我個女讀緊英文幼稚園, 成績都OK, 真係唔想佢讀中文小學囉, 但得15分, 名小學就一定無我份,可以點喎, 我覺得好似只有選直資或私校的出路.

最近聽到好多家長話聖瑪加利都OK, 雖然之前好差, 但新校舍落成後, 間學校好左好多, 我有個朋友個仔入到佢哋間中學, 佢猛話間學校好到不得了. 另一個朋友個仔都想報讀, 點知佢哋連application form都唔收, 話佢成績唔夠好喎. 唉 ! 真係好煩呀 !

醒目開學勳章

我覺得, 直資私校點都要揀幾間來考, 不過又唔好諗住實考到, 所以官津都一樣要留意o下, 特別係自己網o既學校, 如果唔係到11月o既時候直資私校考得唔理想, 自己網o既學校又唔識就會好慌o家o勒! 當然如果考到心水直資私校就一身鬆啦!

仲有, 記得如果你confirm o左直資就唔可以抽官津, 至於私校就大部份都可以俾你抽, 所以如果你本身真係有心水官津, 鍾意程度係明顯比直資多好多o既, 就不如考慮唔考直資o勒, 如果唔係到時又自己搵自己o黎煩! 不過可以為有好多間o係手唔知點揀而煩惱, 都係一種福氣o黎o既!

我諗個個都係得個15分查手 我都煩緊點幫阿女簡school
原帖由 Geni 於 09-3-6 15:57 發表
我覺得, 直資私校點都要揀幾間來考, 不過又唔好諗住實考到, 所以官津都一樣要留意o下, 特別係自己網o既學校, 如果唔係到11月o既時候直資私校考得唔理想, 自己網o既學校又唔識就會好慌o家o勒! 當然如果考到心水直資私 ...

原帖由 carmankm 於 09-3-6 10:20 發表

PLK CKY, 英華,培橋,你呢?

PLK CKY

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-6 22:57 發表

tpmak

唔洗擔心...我個心態都係好似你咁..唔想個囡讀死書,死谷完都唔知為乜...所以我揀左一間心儀0既小學俾阿囡讀,大囡宜家讀完一個學期,0岩0岩收左上學期成績表(有成七張紙咁多..),成績表例得好詳細咁...我就幾 ...

請問妳囡囡讀邊間 ? 分享下.

喜歡閱讀書藉、口齒伶俐固然重要,性格主動、懂分享、有耐性及有教養亦同樣重要。

我囝囝雖然個性主動,但他在港大同學會面試時,有一環節是老師把3把玩具槍分給3位小朋友,要求他們輪流做boss,決定如何分配那3把玩具槍,囝囝跟其他兩位小朋友說由於自己是大哥哥(因他個子比較高大),所以是應該獲分配最大的,結果是他3次均取得最大的,所以他未能進入第二輪面試.....

他在 St Paul Boys' Primary School 第二輪面試時,我親眼看到校長問他為何有些食物可以生吃,但有些卻不可以,他回答若食物是在樹上生長的,便可以生吃,校長向他提出反論時,他巳沒有耐性回答問題(當然可能是由於他巳不懂怎回答),其實答案是否100%正確不很重要,重要是回答問題時的 manner 表現,面試結果當然不用說了。

喜歡閱讀書藉、口齒伶俐對面試固然重要,性格主動、懂分享、有耐性及有教養亦同樣重要。

我囝囝雖然個性主動,但他在港大同學會面試時,有一環節是老師把3把玩具槍分給3位小朋友,要求他們輪流做boss,決定如何分配那3把玩具槍,囝囝跟其他兩位小朋友說由於自己是大哥哥(因他個子比較高大),所以是應該獲分配最大的,結果是他3次均取得最大的,所以他未能進入第二輪面試.....

他在 St Paul Boys' Primary School 第二輪面試時,我親眼看到校長問他為何有些食物可以生吃,但有些卻不可以,他回答若食物是在樹上生長的,便可以生吃,校長向他提出反論時,他巳沒有耐性回答問題(當然可能是由於他巳不懂怎回答),其實答案是否100%正確不很重要,重要是回答問題時的 manner 表現,面試結果當然不用說了。

簽名被屏蔽

原帖由 Chincco 於 09-3-6 15:44 發表
我個女讀緊英文幼稚園, 成績都OK, 真係唔想佢讀中文小學囉, 但得15分, 名小學就一定無我份,可以點喎, 我覺得好似只有選直資或私校的出路.

最近聽到好多家長話聖瑪加利都OK, 雖然之前好差, 但新校舍落成後, 間學校好 ...

Any comment on 聖瑪加利?

我哋住向荃灣區, 但荃灣區真係無我心意的小學,所以一定要跨區, 但有得個15分, 最慘荃灣區係無直資小學, 真係煩死人.

我個鄰居個小朋友向祟真幼稚園讀緊,佢媽咪話祟真都唔錯. 原來祟真家吓幼稚園同小學都有國際班 & 主流班分, 但我問過如果讀崇真小學國際班要成5千幾蚊學費. 我個鄰居話佢之前去過幾間荃灣區的小學觀察, 佢話一定唔會考慮喎, 佢話佢都係得15分, 所以只好考慮直資同私校.