用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 因發展遲緩要讀多年n1, 請問...
go

因發展遲緩要讀多年n1, 請問...

我的孖仔發展遲緩, 現讀緊i位n1班, 但因未追及進度, 幼院建議比佢讀多年n1, 會對佢地好d. 請問有冇人試過?
若讀多年n1, 是否仍可以申請幼兒資助? 若唔可以, 即要比全費, 我驚應付唔到.
因之前唔知佢地要重讀, 所以已申請咗下年學卷.  若佢地下年讀n1, 理應係用唔到學卷. 咁我應該要點做?
其實學校仲提議過我比細孖轉s位, 因佢ge能力仲差過大孖, 話s位喺照顧同訓練方面會全面d同專業d, 對佢幫助可能大d.  但我同我先生要返工, 若一個返呢間, 另一個返第二間, 真係好難安排.
我而家覺得好傍偟, 唔知點好.  有冇朋友可以指點下, 謝謝.

可唔可以兩個一齊轉讀s位呀? s位學費又平好多, 又有全面的訓練, 點都好過係i 位呀.

原帖由 happymoon 於 09-3-6 16:35 發表
我的孖仔發展遲緩, 現讀緊i位n1班, 但因未追及進度, 幼院建議比佢讀多年n1, 會對佢地好d. 請問有冇人試過?
若讀多年n1, 是否仍可以申請幼兒資助? 若唔可以, 即要比全費, 我驚應付唔到.
因之前唔知佢地要重讀, 所以 ...

因s位有限加上必須要轉介, 而st, ot只認為細孖有此需要, 所以佢地未必肯比我兩個一齊轉. anyway, 我都會嘗試問下, 多謝你的意見.

學卷問題, 不用擔心, 因為可能打去取消申請既!