用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 “ 專注力不足 “ & “ 學習障礙 ” ?
go

“ 專注力不足 “ & “ 學習障礙 ” ? [複製鏈接]

:-| 我仔剛3YR, 叫佢做事很多時不留心 / 不明白, 衝動 , 粗心聽同做事都天一半地一半, 教佢學做比較細微的事如扣扭因笨手笨腳覺得困難唔願學, 返學時要指定老師喂飯, 用指定顏色餐具及椅, 以上行為唔G係咪有專注力不足 “ & “ 學習障礙 ” ?
   0    0    0    0

樓主
建議去健康院搵人幫你啦
如果佢地都覺得有問題就會幫你轉介

2YR. 返健康院時姑娘話佢冇問題, 姑娘太態度好差話如果我覺得個仔有問題不如見E最後見了1個好後生的E生都話佢冇問題, 整個過程好求期唔夠15min.

原帖由 pigpigpat 於 09-3-6 18:42 發表
樓主
建議去健康院搵人幫你啦
如果佢地都覺得有問題就會幫你轉介

You can see a private Doctor and requested a referral letter to Child Assessment Centre.

我巳致電小童群益會兒童身心發展專線, 說了小兒情況, 中心姑娘說他剛3yr還小, 所以有些事情未能留心領會/不專注而做到不出為奇, 又不會用單一事情喜歡某些東西作評定有沒有問題, 而是以小朋友整體性(多方面行為也有問題/不能做到而評定), 3yr.小朋友只要識行, 會走, 會說話(表達到自己意思)巳沒大問題, 如我說這方面覺得他較弱, 家長也不要急著要有耐心, 可加以訓練觀察, 大些便會有改善.

也謝你們提供的意見!
‹ 上一主題|下一主題