用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問入了APA的學生家長
go

請問入了APA的學生家長

請問入了APA的學生家長怎樣為學生預備考入?
i.e. 幾歲學樂?幾歲考? 讀咩先修班?跟咩老師等...
請賜教!

鋼琴還是小提琴?
先找一位自已能找到最好的老師如是APA老師更佳.
5歲前要學.6歲前報考(5月報考,如獲取錄9月開學)
鋼琴最細是Pre-Junior,小提琴除了Pre-Junior,還有小組
參考下列網址:
http://www.hkapa.edu/asp/music/images/prospectus2009.pdf
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 bebebe12345 於 09-3-6 23:04 發表
鋼琴還是小提琴?
鋼琴最細是Pre-Junior,小提琴除了Pre-Junior,還有小組
參考下列網址:
http://www.hkapa.edu/asp/musi ...

小提琴呢兩年都無左小組啦

Thanks bebebe12345!
But 5歲才學,6歲有2,3級程度?
I know some piano tutors from APA like Mr Ma, Miss Hui, Miss Kwok, Miss Poon, It seems that they wont teach the beginner wow? 咁應該舖路好呀?

原帖由 bebebe12345 於 09-3-6 23:04 發表
鋼琴還是小提琴?
參考下列網址:
http://www.hkapa.edu/asp/musi ...

請問小提琴的面試經過是怎樣的, 有過來人可以分享嗎?

原帖由 decgirl 於 09-3-6 23:51 發表
Thanks bebebe12345!
I know some piano tutors from APA like Mr Ma, Miss Hui, Miss Kwok, Miss Poon, It seems that they wont teach the beginner wow? 咁應該舖路好呀?

...

可以,不過呢二三級程度,唔係就咁拉到首歌就得,唔係我女都得左囉

我都好有興趣問下.
早兩日我孩子的小提琴老師同我講, 話佢係呢方面有資優potential, 話我想的話, 可以谷佢入到演藝或類似水準.
我聽咗之後覺得好疑惑.
我一直以為有天份的孩子係自己好喜歡拉小提琴. 孩子5歲幾, 只顧住玩, 除咗我叫佢練琴, 平時掂都唔掂下部琴. 佢自己話鍾意拉小提琴, 但我見就只限於練琴個半小時.
孩子所謂的potential係咪真的potential呢?
我有無野要做呢?
再認真D"谷"佢? 其實真有天份的人也要"谷"的嗎?
定係, 順其自然, 等佢大個D, 自己真的有興趣先再努力?

過程非常簡單。先預備2隻簡短哥仔,但要不同節奏。面試時最簡要淡定,一喊就無行,所以千祁不要給小朋友壓力。跟著要考唱歌仔(跟著老師彈鋼琴來哼)、打拍子等等。面試過程很快就完成。他們要找的是有音樂潛質、音樂感的小孩子。

原帖由 busybusy 於 09-3-7 00:07 發表
請問小提琴的面試經過是怎樣的, 有過來人可以分享嗎?

請問怎樣找APA的老師? 或「好」老師?

鋼琴還是小提琴?
參考下列網址:

看到這題目真好. 我也想幫仔仔報, 他是垃violin , 8 , 今年會考5, 我看了syllabus應該 Pre-Junior Music (MJ201) or Intermediate Course (MJ303)課程的description match 他的
歲數和qualifications.

1.請問兩者有何分別?或那個course比較易入?好像201 比較全面?

開頭天真地以為這是像興趣班一樣報名便成, 但看完syllabus和這裏的討論後, 似符很不簡單呀. 我也有幾條問題請教:

2. 申請表上有一欄要填老師名, 相信是有一些很有名的老師一聽名便知「勁」?我仔仔在普通音樂中心學 violin,老師名寫出來也沒有人認識。但APA要你填這個, 是否代表他們傾向收出名老師的學生?

3.是否所有報名者都獲接見?還是他們會short-list 其中一些接見?
4. 若有幸被接見, 要拉兩首歌, 是否需要伴琴?沒有伴琴的話是否多數「冇行」?
5. Pre-Junior Music課程注明的年歲是 5-8歲,請問意思是收5歲生, 讀到8歲便升級到其他高級課程, 還是 5 至8歲的小朋友都可以報名參加及有機會被取錄Pre-junior music? 我仔仔8 歲是否己「超齡」?

太多問題, 請有經驗mami賜教, 感激不盡!

我見open day 都好多人問問題,但多人到入唔到間room, 可想而知競爭幾大呢!

原帖由 Baoma 於 09-3-10 18:50 發表
看到這題目真好. 我也想幫仔仔報, 他是垃violin 的, 8 歲, 今年會考5級, 我看了syllabus應該 Pre-Junior Music (MJ201) or Intermediate Course (MJ303)課程的description match 他的

1. ...

看到這題目真好. 我也想幫仔仔報, 他是垃violin , 8 , 今年會考5, 我看了syllabus應該 Pre-Junior Music (MJ201) or Intermediate Course (MJ303)課程的description match 他的

1.請問兩者有何分別?或那個course比較易入?好像201 比較全面?
答:應報MJ201,訓練較全面,有musicianship及演奏課程。

開頭天真地以為這是像興趣班一樣報名便成, 但看完syllabus和這裏的討論後, 似符很不簡單呀. 我也有幾條問題請教:

2. 申請表上有一欄要填老師名, 相信是有一些很有名的老師一聽名便知「勁」?我仔仔在普通音樂中心學 violin,老師名寫出來也沒有人認識。但APA要你填這個, 是否代表他們傾向收出名老師的學生?

答:個人認爲這是申請表的資料。他們收生要求是看看孩子有沒有音樂天份,音樂感、節奏感等等。

3.是否所有報名者都獲接見?還是他們會short-list 其中一些接見?
答:所有報名者都獲接見。

4. 若有幸被接見, 要拉兩首歌, 是否需要伴琴?沒有伴琴的話是否多數「冇行」?

答:我孩子當年沒有伴琴,預備了2首歌,但最後只需要拉一首,而且是一首非常簡單的歌仔。

5. Pre-Junior Music課程注明的年歲是 5-8歲,請問意思是收5歲生, 讀到8歲便升級到其他高級課程, 還是 5 至8歲的小朋友都可以報名參加及有機會被取錄Pre-junior music? 我仔仔8 歲是否己「超齡」?

答:我孩子當年audition是6嵗,學了小提琴才不過三個多個月。他是入了演藝(7嵗)才接受正規的訓練,所以比一般小孩子遲。那個時候被放進了MJ301,2年后入了Junior Music.
個人覺得8嵗而且又已經懂得拉琴的話,可以考慮MJ201,因令郎已經對音樂有認識,不妨一試。8嵗的確是大了一點(以Pre-Junior計),但如果教授覺得他有音樂天份,一樣會收。

太多問題, 請有經驗mami賜教, 感激不盡!

Deniset, thank you very much for your response and info.

原帖由 deniset 於 09-3-11 09:12 發表
看到這題目真好. 我也想幫仔仔報, 他是垃violin 的, 8 歲, 今年會考5級, 我看了syllabus應該 Pre-Junior Music (MJ201) or Intermediate Course (MJ303)課程的description match 他的

1.請 ...

我諗要好似呢位6歲日本男孩咁有talent先得 ...

原帖由 beetle 於 09-3-12 11:06 發表
我諗要好似呢位6歲日本男孩咁有talent先得 ...

GlXfgyZ9vCQ

好西利呀,佢個琴仲貼緊膠紙架

想問鋼琴的最小年紀是5歲,若孩子是11月出生,是否必須年滿5歲後才報名?  如何聯絡到APA的琴老師學琴?  4.5歲會否太細?

鋼琴還是小提琴?
參考下列網址:

Sindy,

佢一年前既片, 好cute!

原帖由 Sindy 於 09-3-12 11:51 發表

好西利呀,佢個琴仲貼緊膠紙架

原帖由 beetle 於 09-3-12 14:10 發表
Sindy,

佢一年前既片, 好cute!

WIYuvOOlZGw

好cute呀.........頭先我都順便睇埋呀,原來都係佢黎

原帖由 Radiomama 於 09-3-12 13:51 發表
想問鋼琴的最小年紀是5歲,若孩子是11月出生,是否必須年滿5歲後才報名?  如何聯絡到APA的琴老師學琴?  4.5歲會否太細?

Sorry,4.5歲APA Pre-Junior收唔收,答唔到妳,只有直問APA。其實今年開始學,明年考如果成功,都不外乎5歲多,非常理想,亦有時間準備。二年後升Junior,8歲都未到。
如何聯絡到APA的老師,這點亦未能答覆,看看妳週圍有否認的人可介紹(講完等於冇講,請諒),所以我只能說找一位係妳能夠找到最好的老師,如果考到,届時入讀前便會分派老師,能夠跟到那位老師,亦要緣份。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

其實得2級APA收唔收? 定係去考親果D細細個已有5-6級嘅水準?