用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節, 急找伴奏!
go

校際音樂節, 急找伴奏!

之前經學校(幼稚園)報了唱歌, 以為只給小女唱首歌, 非常簡單, 問學校還說只要帶CD去便可唱, 但今天才知原來要伴奏, 請問大家那兒有幫人伴奏?下星期五便是, 如果找不到, 只有放棄參加, 但小女已經練了一段時間, 自己都可以彈到這首歌, 放棄好像很可惜。

原帖由 Kyoto123 於 09-3-5 20:23 發表
之前經學校(幼稚園)報了唱歌, 以為只給小女唱首歌, 非常簡單, 問學校還說只要帶CD去便可唱, 但今天才知原來要伴奏, 請問大家那兒有幫人伴奏?下星期五便是, 如果找不到, 只有放棄參加, 但小女已經練了一段時間, 自己 ...

係邊區比賽,可能呢度有人果日會係度伴奏呢

多謝你咁快回應, 係香港教會尖沙咀聚會所。

多謝各位熱心的會員, 我已找到伴奏老師啦, 實在非常感激,代小女親親各位

係咪「香蕉船」? 係咪一定要有伴奏?   
而家點算好? 有無人help?

係香蕉船呀, 一定要伴奏, 今日問番學校老師, 她說是我們自已報, 我說是經學校報, 因不可用個人名報, 要會員才有資格報名, 連回條也是經學校轉交回來, 她說是問過校長, 校長這樣答, 我不是要追究責任, 只是覺得學校這樣做太不負責任了, 幸好我遇到有家長曾經試過而告訴我, 否則我們便白費心機, 浪費了時間、精神和金錢?最後我請老師轉告校長, 如果還有其他同學報了名的便要通知他們, 免得白走一趟。

Usually schools are not responsible for training solo events.  經學校報 only means the school is helpful enough to support those students whose instrumental or vocal teachers are not members and are unable to enroll their own students.  Teachers with ATCL or above qualifications can register as temporary members, or what they called as "individual members" in Chinese.

It is the responsibility of your private teacher to check out all rules and regulations.
Like my own singing students, I do the training and piano accompanying, and a week before the competition, their schools' music teachers might listen a couple of times (usually giving some general comments e.g. smile, more feeling.... other than technical advice).

原帖由 Kyoto123 於 09-3-6 21:23 發表
係香蕉船呀, 一定要伴奏, 今日問番學校老師, 她說是我們自已報, 我說是經學校報, 因不可用個人名報, 要會員才有資格報名, 連回條也是經學校轉交回來, 她說是問過校長, 校長這樣答, 我不是要追究責任, 只是覺得學校這 ...

EsmondMaMa = Esmond'sMom

原帖由 Kyoto123 於 09-3-6 21:23 發表
係香蕉船呀, 一定要伴奏, 今日問番學校老師, 她說是我們自已報, 我說是經學校報, 因不可用個人名報, 要會員才有資格報名, 連回條也是經學校轉交回來, 她說是問過校長, 校長這樣答, 我不是要追究責任, 只是覺得學校這 ...

呢d係屬於個人意願去報,所以學校只係代報角色,佢地唔理架,正路係咁,但如果係學校提議/揀選你既話,佢地就要負責,即係我女樂團咁,幫學校去比賽,學校會負責訓練,,就算交通都負責埋

我都明白學校是代報名, 但這不是第一年報, 報名的時候也只有簡單的數頁紙, 沒有詳細列明規則, 當我收到回條問老師, 她是說代我問清楚才致電給我, 說是要自備CD, 所以佢係誤導, 如果佢話唔清楚或叫我問番主辦機構, 我便不會一直以為可以用CD, 弄至這麽傍徨, 不過, 經一事, 長一智, 以後我會看清楚細節才報。

原帖由 Kyoto123 於 09-3-7 12:43 發表
我都明白學校是代報名, 但這不是第一年報, 報名的時候也只有簡單的數頁紙, 沒有詳細列明規則, 當我收到回條問老師, 她是說代我問清楚才致電給我, 說是要自備CD, 所以佢係誤導, 如果佢話唔清楚或叫我問番主辦機構, 我 ...

你問佢時,佢都話唔清楚,幫你問,係我,我會play safe自己問,咁多年,都係我仲清楚規則過學校,由其係幼稚園時,我話返比學校聽要點做(阿女果時係第一果叫學校代報)

"不過佢話要自備CD就太過份!"

Agree.  If the teacher was not sure, she should tell you to check the regulations instead of giving you false information and put you into trouble.

唔該我想問下一般伴奏比賽OR考試係點樣收費o家?? 小提琴2級及5級, thx

The charge varies a lot depending on individual pianist.  It can be as low as $200 (that's what I have heard) but as high as over $500.  Instrumental teachers should have recommendations.  

原帖由 Snoopy_Mom 於 09-3-8 20:03 發表
唔該我想問下一般伴奏比賽OR考試係點樣收費o家?? 小提琴2級及5級, thx