用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田選校問題
go

沙田選校問題

原帖由 Janf2809 於 09-3-7 18:16 發表
セ誇綱會跌banding ?有事实跟據呀?我女兒由黃大仙轉了沙田區,因黃大仙少好band1 學校,二來沙田多好band1 校。請暢教。

我係聽教育署的人講忌:學生忌banding係分區排忌,由於個個區忌程度都不同,要跨區,學生忌呈分就要乘個factor,如果由程度差跨去程度高忌區就會被減分,相反當然係加分啦,不過個年我問忌地各區程度忌factor係怎樣,渠地又不肯講,激死人,最後都係打消著跨區忌念頭!

原帖由 Janf2809 於 09-3-7 18:16 發表
セ誇綱會跌banding ?有事实跟據呀?我女兒由黃大仙轉了沙田區,因黃大仙少好band1 學校,二來沙田多好band1 校。請暢教。

我也是在這兒看見的, maggiewc 也說清楚了. 這便是在此討論區常說的邊緣人了. (邊緣人通常指 介乎 band1尾及band2頭之間的學生) 有可能會跌 band, 其實相反情況便會升 band.

沙田區據說之前一年成績好像屬全港第三, 屬勁區吧? 詳情請向老師查詣吧.

(也不用太擔心, 據說因出生率下降及人口老化, 而沙田又有十四間英中, band 2 學生入英中機會也多了. 但個人覺得 最重要還是小朋友 "讀得掂", 否則, 可能入了 band 1 後 情況較入讀 band 2 還要惡劣!)

九龍城轉沙田會跌BAND? 升BAND?

我個女舊年都係黃大仙轉去沙田區, 還有一位同學都是两人都派到第一志願的學校, 我估計係無跌band的。