用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲有無小朋友係無學校收架?
go

仲有無小朋友係無學校收架?

09 K1 - 考4間, 4間都唔收/ WAITING LIST........

唔好唔開心, 名校唔收, 唔你你的BB唔好, 最重要揾間有愛心的學校

過來人上, good luck

4間 is 名校? I think the teacher is very important! My son 's the teacher is very nice!

原帖由 ritalpy 於 09-3-3 02:04 發表
09 K1 - 考4間, 4間都唔收/ WAITING LIST........

根德園 (waiting list) <---名校
以下的都算是名校嗎?
宣道 (waiting list)
民生 (rejected)
創價 (rejected)

那請問你最後如何處理呢?

原帖由 andrew330 於 09-3-3 06:57 發表
唔好唔開心, 名校唔收, 唔你你的BB唔好, 最重要揾間有愛心的學校

過來人上, good luck

我都唔係好望子成龍, ..... 老師如何看小朋友真係好重要, 我都好想知問題向邊......
原帖由 BOBO1229 於 09-3-3 08:51 發表
4間 is 名校? I think the teacher is very important! My son 's the teacher is very nice!

經過一輪面見,總結係:好主觀
如果個interviewer鍾意你個小朋友,就機會好大,相反,就算個小朋友答晒d問題,做到晒d指令,都係要out。

禁就大件事啦..... 我個小朋友又唔係靚仔, 又唔多口...... 唔c讀啦....... 唉....... 我明白interview好主觀, 但一個機會都無真係好灰....... anyway, 又要開始搵學校啦......

原帖由 bobbi 於 09-3-3 13:24 發表
如果個interviewer鍾意你個小朋友,就機會好大,相反,就算個小朋友答晒d問題,做到晒d指令,都係要out。

wait for next year

原帖由 ritalpy 於 09-3-3 12:32 發表
根德園 (waiting list) <---名校
以下的都算是名校嗎?
宣道 (waiting list)
民生 (rejected)
創價 (rejected)

宣道, 民生, 創價 <---都算係名校喇, 因為 e 3間都出名多人考~

maybe 去到6-7月, 根德園或宣道會通知你有位呢~
因為有好多小朋友都hold 幾個位, 去到最尾一定有好多位放出黎~

醒目開學勳章

唔駛灰心!
上年我囡囡都遇上同樣的事,仲要係考8間,8間都唔收

結果到6月左右,学校(7間)便Call我囡囡去註冊入学了,所以希望常在嘛.

真係多謝你呀..... 唉... 我心急ma.... 所以開始寄其他學校apply..... 希望多一個機會。

原帖由 hellomickey 於 09-3-3 22:05 發表
唔駛灰心!
上年我囡囡都遇上同樣的事,仲要係考8間,8間都唔收

結果到6月左右,学校(7間)便Call我囡囡去註冊入学了,所以希望常在嘛.

haha... 因為向我自己角度看只有一間是名校.... 其他都是一般ma.....   都係自己報得太小學校....... 太過老定....... 依家就要承受....... 不過, 我會開始作戰, 重新apply其他學校....... thanks!
原帖由 YML 於 09-3-3 15:49 發表

宣道, 民生, 創價  

原帖由 bobbi 於 09-3-3 13:24 發表

agree
我都覺
阿仔剛剛in左一間, 唔得
我覺得佢in得算係咁, 答晒問題, 又坐定定, 可能因為係大仔
最尾唔得, 只可以話係個interviewer唔覺得佢咁特別囉....

4間唔多又唔可以話小, 最緊要都係唔係4間都係心水學校.  我自己會in 心水校前安排d村校比仔仔當mock interview, 起碼等佢實習下環境, 試下坐定答陌生人問題.

你個bb你仔仔定囡囡呀 ? 大仔/女定細仔/女 ?

要打電話去問左先, 如果佢地真係full, 就唔會叫你寄信架啦....
1) 黃埔迦南 - 講明要waiting, 留電話, 有位就會call你in,
2) 培道 - pm有位, 5號in左, 即收!
3) 金巴倫 - 講明要waiting, 不過你可以照apply, 佢地會照in你, 當然有位才可入坐
4) 約克 - 6號in左, 2個星期內有消息 (仲有好多人in)
5) st cat - 你想apply都唔得, 因為佢地話已經full到連waiting都唔會有你份.... 太多人啦...
6) 麗港城朗思 - pm有位, send application form會約你in...
我只係問左依幾間..... 你看看有沒有用吧..... 希望你好運啦!

原帖由 clly 於 09-3-7 20:22 發表
ritalpy, 你再會報邊d學校? 阿b原本讀窩打老道迦南 n1, 想轉金馬侖道迦南 k1, 亦寫左信去留位, 點知今日先通知無位, 星期一都要周圍搵學校, 想問你會點申請? 打電話去問先? 定係唔係都send application form 去 kg  ...

仔仔... 9月仔....

原帖由 Winnietao 於 09-3-7 22:40 發表
你個bb你仔仔定囡囡呀 ? 大仔/女定細仔/女 ?