用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 女兒9月入小一, 想問測驗/考試...
go

女兒9月入小一, 想問測驗/考試...

女兒9月入小一, 想問測驗/考試時, 老師會否讀問題? Or 學生自己睇問題?
請分享!

醒目開學勳章

上學期老師會讀題目,讀一題做一題。

下學期開始就會剩係讀大題目,然後小朋友自己續題睇續題做。

原帖由 chingching8888 於 09-3-6 01:52 發表
女兒9月入小一, 想問測驗/考試時, 老師會否讀問題? Or 學生自己睇問題?
請分享!

Dear YongXin,

Thanks for your reply.

請問一般同學仔在上學期答題時有無困難?

原帖由 YongXin 於 09-3-6 21:35 發表
上學期老師會讀題目,讀一題做一題。

下學期開始就會剩係讀大題目,然後小朋友自己續題睇續題做。

Dear chingching8888,

我個人認為係在於個學生識唔識答, 同答得快定慢 ! 一般係上學期啲學生都習慣晒, 所以冇乜大問題既, 隔個星期就中英默一齊, dictation~老師就每句講兩次, 太長就分段, dict & Test 都好密習式, 全個學期四測兩考, 小一就一小測 (唔計分)+ 三測兩考, 家長同學生會好快適應, 如果個嗰星期冇 dict & test, 我作為家長嘅就等於小休, 可以放假抖吓嘞!   

原帖由 chingching8888 於 09-3-8 16:26 發表

Thanks for your reply.
請問一般同學仔在上學期答題時有無困難?

醒目開學勳章

我以為你話如果0個個星期無默/測/考,你會唔慣添。

如果老師續題讀題目都全部唔識,咁應該係無讀書。有讀到書就應付到架喇。

原帖由 irenec 於 09-3-8 17:13 發表

我個人認為係在於個學生識唔識答, 同答得快定慢 ! 一般係上學期啲學生都習慣晒, 所以冇乜大問題既, 隔個星期就中英默一齊, dictation~老師就每句講兩次, 太長就分段, dict & Test 都好密習式, ...

係呀 ~ 有讀到書就應付到架喇 ~ 唔洗太擔心

放完假又返工(Test), 今個星期又開工勒, 真系唔慣添 。  

原帖由 YongXin 於 09-3-9 00:34 發表
我以為你話如果0個個星期無默/測/考,你會唔慣添。
如果老師續題讀題目都全部唔識,咁應該係無讀書。有讀到書就應付到架喇。

醒目開學勳章

係呀,又開工喇,開到6月,只有復活節0個排可以抖一抖。

加油!

原帖由 irenec 於 09-3-9 08:58 發表
係呀 ~ 有讀到書就應付到架喇 ~ 唔洗太擔心

放完假又返工(Test), 今個星期又開工勒, 真系唔慣添 。  

Dear irenec & YongXin,

多謝回覆!

因女兒的中文不好, 我擔心她就算知道答案, 但唔識寫出來.

原帖由 irenec 於 09-3-8 17:13 發表

我個人認為係在於個學生識唔識答, 同答得快定慢 ! 一般係上學期啲學生都習慣晒, 所以冇乜大問題既, 隔個星期就中英默一齊, dictation~老師就每句講兩次, 太長就分段, dict & Test 都好密習式, ...

chingching8888,

我提議你趁有時間或長假期之類, 比囡囡多接觸中文, 我比較過同區小學, SPPC 既中文都算深, 一開學約個多月就開始默書, 一默就兩課, Maths 上學期中段至下學期就有文字題, 常識都有幾多詞語及生字要記, 如果中文底打得唔好都幾吃力。

我囡個班有1個同學仔, 佢mami 話幼稚園時, 中英文都比較少寫, 多數靠認字, 所以依家追返比較辛苦o的!

醒目開學勳章

同意。

有一本“中練”(全方位語文學習樂園),一年班做初初就會覺深。

數方面:“貓比狗多12隻”,“昨天比今天少賣9杯”,呢0的字眼同概念,小朋友會比較難明白,要時間學。

常識多生字,不過通常都有得揀既。

慢慢來,都係習慣來既0者。好彩我女幼稚園語文教得好,中文够深。

原帖由 irenec 於 09-3-16 11:56 發表
chingching8888,

我提議你趁有時間或長假期之類, 比囡囡多接觸中文, 我比較過同區小學, SPPC 既中文都算深, 一開學約個多月就開始默書, 一默就兩課, Maths 上學期中段至下學期就有文字題, 常識都有幾多詞語及生字要 ...