用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女校面試 - int 成點??
go

英華女校面試 - int 成點?? [複製鏈接]

流水作業.........運吉.....成敗早由成積決定咗!! :;pppp:
   1    0    0    0

唔明白

請詳解。

原帖由 mummy911 於 09-3-8 15:31 發表
流水作業.........運吉.....成敗早由成積決定咗!! :;pppp:

可唔可以詳細講發生咩事?

原帖由 bigfoothk 於 09-3-8 17:48 發表
[quote]原帖由 mummy911 於 09-3-8 15:31 發表
流水作業.........運吉.....成敗早由成積決定咗!Very agree!Special case is child like Star(pretty/lovely.... ...

其實大部分學校面試都係表面功夫,成敗大多取決於校內成績.

認同,其實英華都講面試表現只佔30%,學業成績佔50%, 所以主要仍取決於校內成績。

不過唔明點解上面兩位家長咁大反應姐?

原帖由 davidmimi 於 09-3-8 20:54 發表
其實大部分學校面試都係表面功夫,成敗大多取決於校內成績.

請問你們的囡囡面試時係唔係得兩部份, 首先係廣東話小組討論, 然後用英文講一個故事, 係唔係連個人資料都冇問?

Yes.
My daughter was quite happy because it was not difficult.

無錯,先用廣東話小組討論如何善用暑假,再用英文看圖說故事,結局要自創。應該並不太困難。

原帖由 2008mum2008 於 09-3-9 23:19 發表
請問你們的囡囡面試時係唔係得兩部份, 首先係廣東話小組討論, 然後用英文講一個故事, 係唔係連個人資料都冇問?

補充:小組討論題目組組唔同!

原帖由 ksnghk 於 09-3-11 00:06 發表
無錯,先用廣東話小組討論如何善用暑假,再用英文看圖說故事,結局要自創。應該並不太困難。

Hi mummy911,

成敗早由成積決定, 怪不得早前睇過一位家長留言, 話呈分考第十二名都考唔倒!

如今中西區每間小學收頭三名都唔夠分! 花了我幾個月時間為囡囡準備portfolio, 睇都唔睇! 這個面試真係白費心機! 不如學張祝X唔面試好過! 你話係唔係?

我覺得比小朋友試下面試都幾好架,亦都可以比佢知道係有好多小朋友都同佢一樣咁叻,或者比佢叻,等佢唔好太自滿。好似晒時間d,或者當係一個親子活動,亦都可以參觀一下d中學都幾好。

原帖由 2008mum2008 於 09-3-11 22:45 發表
Hi mummy911,

成敗早由成積決定, 怪不得早前睇過一位家長留言, 話呈分考第十二名都考唔倒!

如今中西區每間小學收頭三名都唔夠分! 花了我幾個月時間為囡囡準備portfolio, 睇都唔睇! 這個面試真係白費心機! 不如學 ...

去interview都幾好吖,都六年級啦,等佢哋見下D大場面。而且在預備standard嘅interview問題時,要喺自我介紹中講吓強項呀、興趣呀等等,阿女正好做咗一次自我認識,自我肯定,我覺得都幾有益吖。雖然辛苦D,面試又冇問,但對阿女都係有用嘅。
至於portfolio,小學好重視,教學生做,因唔教家長又會埋怨,但其實以我所見所聞,90%嘅中學唔會睇,不過冇所謂啦,留比自己睇,作為一個人生階段嘅總結。

很同意一些家長的意見,多些面試爭取經驗對小朋友有利,不應計較得失。

回覆 # 的文章

本來我都同意俾小朋友面試,同埋見下大場面,但係今次面試就好失望!如果純粹睇校內成績,不應全面面試,為何仲要d小朋友等足兩個半鍾?但係兩部份加埋都係見十幾分鐘,攪到d家長同埋小朋友壓力咁大,原來只係一場show! 真激氣!
‹ 上一主題|下一主題