用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 PIANO 2級試係不係真係無人考呀?
go

PIANO 2級試係不係真係無人考呀?

今年幫囡囡報咗PIANO 2級試, 今日個朋友同我講, 通常啲人都不會考2級試, 一考就考3級, 5級咁上, 話我晒錢, 聽完有啲DOWN, 我係不係真係幫囡囡報錯咗呢?

唔緊要啦, 當係試下囉, 都報左囉. 我囡都有報2級呀.
Pretty Princess Petite Prince

醒目開學勳章

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-8 15:41 發表
今年幫囡囡報咗PIANO 2級試, 今日個朋友同我講, 通常啲人都不會考2級試, 一考就考3級, 5級咁上, 話我晒錢, 聽完有啲DOWN, 我係不係真係幫囡囡報錯咗呢? ...

唔洗理人地講咩 ,

好多人...第一次考琴試 , 唔係考 2 級就 3 級 ,

點會哂錢呢

最緊要係唔好同人做比較 ,
因為個個小朋友進度唔同

老師先係最清楚小朋友既程度 !!!

一o的問題都無~~~
我o的學生多數都係一考考2級, 其實2,3級唔係差好遠,
佢地第一次考試考2級無咁大壓力, 等佢唔會怕左考琴試, 之後再上4/5級咁~

係呀! 阿囝4月考2級, 老師我可以揀2/3級, 我覺得如果第一次考得高分D, 第日再考可以更有信心, 所以揀2級

原帖由 kam825 於 09-3-8 19:43 發表
一o的問題都無~~~
我o的學生多數都係一考考2級, 其實2,3級唔係差好遠,
佢地第一次考試考2級無咁大壓力, 等佢唔會怕左考琴試, 之後再上4/5級咁~

exactly...恕直言,點解d家長成日聽朋友講點點點, 但唔信下你琴老師既說話。有人可以第一次就考5級,有人係2級,係因為可能學生能力唔同,年齡唔同,不可以比較。
原帖由 洛婷 於 09-3-8 17:05 發表

唔洗理人地講咩 ,

好多人...第一次考琴試 , 唔係考 2 級就 3 級 ,

點會哂錢呢

最緊要係唔好同人做比較 ,
因為個個小朋友進度唔同

老師先係最清楚小朋友既程度 !!! ...

I don't think there is any problems. Don't think too much.

I agree
原帖由 cpcog 於 09-3-8 22:56 發表
I don't think there is any problems. Don't think too much.

原帖由 miss321 於 09-3-8 22:44 發表
exactly...恕直言,點解d家長成日聽朋友講點點點, 但唔信下你琴老師既說話。有人可以第一次就考5級,有人係2級,係因為可能學生能力唔同,年齡唔同,不可以比較。
...

諗下點解

都係太介意比較,見人地d仔女考x級,自己又想個仔女考到,考1/2級又嫌低,個心都想個仔女叻d。

I don't think so.

原帖由 happyfamilybaby 於 09-3-8 15:41 發表
今年幫囡囡報咗PIANO 2級試, 今日個朋友同我講, 通常啲人都不會考2級試, 一考就考3級, 5級咁上, 話我晒錢, 聽完有啲DOWN, 我係不係真係幫囡囡報錯咗呢? ...

I will apply G2 for my kids this year as well. (No need to care what people said to you). As long as your kids feel happy and confident on the exam.

happyfamilybaby,
你小朋友幾多歲呀?
我聽琴姐姐講, 多數細o的o既就比佢地考2級, 大o的o既就比佢地考3級.....
不過真係無咩所謂, 我有個朋友(大人)今年考2級