用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教----仔仔初學琴想買琴
go

請教----仔仔初學琴想買琴

各位好!
請指教WESBERG鋼琴好D定係買大6珠江鋼琴好D呢?因為預算係係2萬咁上下,唔打算買2手啦,事關我o地住係澳門無咩好2手琴,同時自己/身邊朋友都無個識買........係無得選既情況之下只有呢兩款咋,請各位多多指教

原帖由 macaogirl 於 09-3-6 13:27 發表
各位好!
請指教WESBERG鋼琴好D定係買大6珠江鋼琴好D呢?因為預算係係2萬咁上下,唔打算買2手啦,事關我o地住係澳門無咩好2手琴,同時自己/身邊朋友都無個識買........係無得選既情況之下只有呢兩款咋,請各位多多指教 ...

wesberg。我以前細個學琴都係用wesberg ,都幾"襟"用。用左10年都幾好,考埋入音樂系都係用佢。雖然不能同日本琴/歐洲琴相比,但以韓國琴來說,初學都足夠有餘。

If rental services are available in Macau, I would consider renting for a period of time first cause kids are quite unpredictable, sometimes they play/ learn for 6 months and would not want to pursue. $20,000 is quite an investment. I would buy only if the child is definitely going to keep playing for years.

Also, if 2nd hand pianos are available, ask your piano teacher if he/ she would go and choose one for you. I know most teachers would be glad to do so.

Rdgs

多謝兩位的意見
我都想租琴呀!但係澳門無呢個服務........ 只可以俾錢去琴行練,但係我o地個琴行好full皆因住氹仔只得一間琴行咋,人人都去個度學琴練琴.........香港真係好咁多選擇!
我都會問下老師意見,同埋我搭上撘都搵到個人幫我去試琴既.真係唔該哂你o地兩個既寶貴意見呀

wesberg 係德國琴黎架, 佢唔差架, 音色緊次於yamaha同 kawii 咋

原帖由 ballball411 於 09-3-7 18:47 發表
wesberg 係德國琴黎架, 佢唔差架, 音色緊次於yamaha同 kawii 咋

佢係韓國造既咁應該問題不大掛?我昨日去左睇佢介紹左三款有兩款係同價既約19000,一款係33000(已經係呢個牌子立式琴既頂班啦!)我只係聽聲3萬幾個聲真係好掂!所以有d心大心細,因為呢個琴將會3個人用(主要係仔仔,囡囡彈,而我間唔中會彈),而家都唔知點算好..........各位有咩好提議呀?19000就合附預算,一去到33000就好(肉赤)!勞煩哂

WESBERG鋼琴~o.k.
hk tom lee 珠江鋼琴~2-3 yrs..d音已走音..
初学用second hand 平d....$3500-5000
另加 transport fee o.k.
new piano吾學點計...

原帖由 macaogirl 於 6-3-2009 01:27 PM 發表
各位好!
請指教WESBERG鋼琴好D定係買大6珠江鋼琴好D呢?因為預算係係2萬咁上下,唔打算買2手啦,事關我o地住係澳門無咩好2手琴,同時自己/身邊朋友都無個識買........係無得選既情況之下只有呢兩款咋,請各位多多指教 ...

今日同個朋友傾過,佢就建議買個3萬既,又係個高身琴、d聲又好好多,若果個琴係好既就唔駛成日換啦!皆因換琴又要駛一筆錢,講真我真係買唔起yamaha同埋kawai個d.........3萬幾都已經係極限啦.......

kawai k3  $29800 之前係香港柏斯做promotion, 會好過wesberg。

原帖由 miss321 於 09-3-8 23:23 發表
kawai k3  $29800 之前係香港柏斯做promotion, 會好過wesberg。

可惜澳門無柏斯........若果運到過來都做唔到保養

1) Yamaha & Kawai 都比你落倉選部琴:
Yamaha (1in2)
Kawai  (1 in 4)

However, Wesberg provides no such service.:cry:

2) But Wesberg is durable & economical (However if you are unlucky to pick up a bad model - it will make you regret)ops:" />

3) Nevertheless, Yamaha & Kawai have second hand market

agree.
原帖由 mrsanthony 於 09-3-9 13:25 發表
1) Yamaha & Kawai 都比你落倉選部琴:
Yamaha (1in2)
Kawai  (1 in 4)

However, Wesberg provides no such service.:cry:

2) But Wesberg is durable & economicalops:" />

3) Nevertheless, Yamaha & Kawai hav ...