用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 音樂節鋼琴比賽得分
go

音樂節鋼琴比賽得分

亞仔今天音樂節鋼琴比賽只得75分, 有D失落,  只怪他少練琴, 係咪好低分呀 ? 你地仔仔女女有無人都係咁低分呢 ?

原帖由 小師妹 於 09-3-3 23:41 發表
亞仔今天音樂節鋼琴比賽只得75分, 有D失落,  只怪他少練琴, 係咪好低分呀 ? 你地仔仔女女有無人都係咁低分呢 ?

我個女(GRADE 2)得77分咋,  佢都彈得流暢架.

舊年(grade 1)有85分, 舊年如果得7X分的, 係"疾"咗先會.

所以我都有D失落, 我起初仲估亞女今次會80分.

咁你個女肯唔肯練琴 ? 我個仔(Grade 3) 成日叫佢練琴最多都係彈一個鐘, 如果你個女彈得流暢都係77分,  咁我個仔窒吓窒吓都有75分算係咁啦 !

原帖由 YanYan0116 於 09-3-4 10:32 發表

我個女(GRADE 2)得77分咋,  佢都彈得流暢架.

舊年(grade 1)有85分, 舊年如果得7X分的, 係"疾"咗先會.

所以我都有D失落, 我起初仲估亞女今次會80分.

原帖由 小師妹 於 09-3-4 11:09 發表
咁你個女肯唔肯練琴 ? 我個仔(Grade 3) 成日叫佢練琴最多都係彈一個鐘, 如果你個女彈得流暢都係77分,  咁我個仔窒吓窒吓都有75分算係咁啦 !

佢從未試過一次練1個鐘, 每次練琴每多都係30分鐘, 仲唔係日日練.

如果我有時間陪下佢, 就會練多D.

其實音樂節D分,是否大部分都在75分以上?75分以上是否
係有証書?所以評判都會比75分以上?

I want to know too !

原帖由 JAFFMA 於 09-3-4 11:55 發表
其實音樂節D分,是否大部分都在75分以上?75分以上是否
係有証書?所以評判都會比75分以上?

唔同評判有唔同比分標準(話就話有guideline),有D比得緊,有D比得鬆,好似校際朗誦節,就算同一提材,有唔同評判,小朋友的比賽分數都唔可以比較,所以唔一定你仔仔分數低;據媽咪經驗,多數西人重感覺,節拍唔係太緊要,過往3年都是西人作評判,頭3名的小朋友很難估,你以為彈得很流暢的會得,但...不能說不公平,只是評判要求和著重什麼.

我想問如果我唔係當日參賽既學生可唔可以入場睇架?

可以的,我之前也看了一次

Hi, may I ask if my kid the no.4x in the morning section, should I bring him to the centre early in the morning, or I could reach there a bit late?

75分都有証書的,我亞女去個塲有三個人彈錯第二首歌,連分都不會給的了,我見到個男仔一臉失落,真的很無奈啊!
但我個女好底分都好開心,因為佢真係好少練好少彈,真係懶到爆呀!

我仔第一次參賽, 想請教...
我仔係早上第三個, 請問係咪佢彈完之後我哋都走得?定之後我要帶佢返學先而我再回去看結果?
大約幾點會有結果?

fatkk

我見好多人表演完都走佐(可能小朋友趕返學),
至於返去看結果, 可能得父母留係度, 因即場會派分紙
大約2小時會有結果, 要睇快定慢
(個人意見, 比小朋友留係度睇, 有得著ga, 因評判會講解和示範)

原帖由 fatkk 於 09-3-9 09:42 發表
我仔第一次參賽, 想請教...
我仔係早上第三個, 請問係咪佢彈完之後我哋都走得?定之後我要帶佢返學先而我再回去看結果?
大約幾點會有結果?

hi..我個仔剛剛星期六比完賽,今年6歲,GRADE 3,得到77分,佢係第一次參加,其實我都好滿意啦,不過聽好多人講今年評判D分手緊佐..唔知係唔係呢? 我仲大頭蝦,趕住走都唔記得聽第1,2,3名嘅分數,音樂老師話都要知道佢地嘅得分先會估計到評判係手緊定手鬆喎..

留低聽吓評語都好...
感9:30 的第3個彈, 唔知如等埋派分紙,係咪11:30多數都走得?
原帖由 siulisa 於 09-3-9 10:56 發表
fatkk

我見好多人表演完都走佐(可能小朋友趕返學),
至於返去看結果, 可能得父母留係度, 因即場會派分紙
大約2小時會有結果, 要睇快定慢
(個人意見, 比小朋友留係度睇, 有得著ga, 因評判會講解和示範)

...

醒目開學勳章

原帖由 fatkk 於 09-3-9 13:28 發表
留低聽吓評語都好...
感9:30 的第3個彈, 唔知如等埋派分紙,係咪11:30多數都走得?

最多 12 點零到 ,
都可以完成哂攞埋分紙走人

回覆 # 的文章

我囡囡25/3 GRADE 1比賽,她還未足5歲,水準吾穩定,時好時壞,有時會錯音,我好担心,已經每天練1小時(有一半時間扭計)好驚連分紙都冇.

but if I am the no. 42, should I go there early in the morning?

Thanks a lot, 洛婷 & siulisa!
原帖由 洛婷 於 09-3-9 16:55 發表

最多 12 點零到 ,
都可以完成哂攞埋分紙走人

我女出場no.57 尾三,報到後幾點再返去等出場? 上午比賽幾點會完成?