用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 係咪基督教幼稚園讀既學生先可以考到聖保羅書院小學 ...
go

係咪基督教幼稚園讀既學生先可以考到聖保羅書院小學

我仔仔今年九月會讀 k1, 我一向心儀想佢讀聖保羅書院小學, 所以想知道咁揀幼稚園係咪都要揀返基督教既幼稚園呢?

同埋想問各位有囝囝讀緊呢間小學既家長, 有冇邊間幼稚園入呢間小學大機會啲呢?

麻煩晒呀.

您好!  小兒將於9月入讀小一, 我從來未有想過您提供的問題, 但小兒是在基督教幼稚園讀書(灣仔愛群道)!  
另外, 在準小一生講座中, 我覺得有較多是維多利幼稚園, 不過只是我個人意見!

Yuhangmum

你的意思是你替囝囝報的是天主教學校?

原帖由 YuHangMum 於 09-3-6 13:47 發表
您好!  小兒將於9月入讀小一, 我從來未有想過您提供的問題, 但小兒是在基督教幼稚園讀書(灣仔愛群道)!  
另外, 在準小一生講座中, 我覺得有較多是維多利幼稚園, 不過只是我個人意見!

Yuhangmum ...

原帖由 aeropybb 於 09-3-6 14:36 發表
你的意思是你替囝囝報的是天主教學校?

係計你自己既宗教信仰而不是學校的宗教背景的~

martse

martse,

因為我囝囝好可能今年入讀一間天主教幼稚園, 咁我唔知到考 st paul boys (基督教) 時會唔會有唔好影响. 又或者咁講, 佢地會 consider 基督教既 applicants 先呢.

martse, 你囝囝係咪係 st paul boys 讀緊呢 ? 可否指教吓.

原帖由 martse 於 09-3-9 12:25 發表

係計你自己既宗教信仰而不是學校的宗教背景的~

martse

原帖由 aeropybb 於 09-3-9 23:25 發表
martse,

因為我囝囝好可能今年入讀一間天主教幼稚園, 咁我唔知到考 st paul boys (基督教) 時會唔會有唔好影响. 又或者咁講, 佢地會 consider 基督教既 applicants 先呢.

martse, 你囝囝係咪係 st paul boys 讀緊 ...

aeropybb,

如果報津校, 你自己的宗教/宗派與間學校係一樣的就一定有好處 (因為係純粹計分), 至於直資同私校就變得無咁重要, 面試先係最重要~
我個囝依家讀緊P.1.

放鬆d啦, 仲有兩年, 到時係咩環境都未知啦, 最緊要阿仔讀得開心先學到野架

martse

martse,

多謝你既意見. 我都會將囝囝讀得開心呢個條件放係第一位. 而家我揀呢兩間都應該係會讀得開心既學校. 只係想諗多一步, 希望佢將來可以考到一間好既小學.

咁你囝囝係 st paul boys 讀得開心嘛? 你覺得呢間學校點呢?

原帖由 martse 於 09-3-11 17:58 發表

aeropybb,

如果報津校, 你自己的宗教/宗派與間學校係一樣的就一定有好處 (因為係純粹計分), 至於直資同私校就變得無咁重要, 面試先係最重要~
我個囝依家讀緊P.1.

放鬆d啦, 仲有兩年, 到時係咩環境都未知啦, 最緊 ...