用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 學障中學
go

學障中學 [複製鏈接]

想問有冇人知道邊間中學專收學障兒童?(九龍區)唔該~~!
   0    0    0    0

You may click to the following website.
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi ... &school_id=1450

回覆 # 的文章

sorry~!除左志蓮有冇別的選擇呀~!
唔該~!

回覆 # 的文章

up to now, this is the only one in Kowloon.

pls check pm

原帖由 kittylaw 於 09-3-9 15:38 發表

pls check b.k.private mail.

thanks.

原帖由 kittylaw 於 09-3-9 15:38 發表

如小朋友智力正常, 係可以讀普通學校喎!

呢度有講.
http://chsc.edb.hkedcity.net/spsp/

唔知我有冇誤會咗意思.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回覆 # 的文章

小朋友智障正常,係學業方面比較困難,如讀主流中學比較辛苦同吃力。

本來大埔有間叫大光,不過又要殺校

版主

我都想知, 依家讀小學都已經禁辛苦, 上中學都唔知點算...

回覆 # 的文章

基本所有學校都收學習障礙的學生,但你所指的"學障"是包含了甚麼?
只是眼手協調或是讀寫障礙,如有醫生或職業治療師證明,學校會因著學童的需要,作出適當的調適的; 例如:抄寫功課會比一般的學童少,考試方面亦會加長時間,甚至每45分鐘,會讓學童休息5分鐘等。
但如果學童除了"學障"外,還有其他問題,如自閉或是過度活躍等問題,首先要看學童的智商是未能達到有限至正常,當然需要接受特殊教育,但在香港區如:炮台山循道衛理中學是收智力輕至中度。如智商是屬於有限,而再加上如自閉或過度活躍,九龍區志蓮中學是收取上述的學生,聽聞需要輪候學位。如正常智商,但患上自閉或是過度活躍,當然要揀選融合學校,九龍區如銘基中學、天主教伍華中學、九龍塘賽馬會官立中學、張沛松紀念中學、寶覺中學、西貢崇真天主教中學和基督教信義會信義中學。
希望以上的資料能幫助你。

想問有冇人知道邊間中學專收學障兒童?(香港區)唔該~~!

智力正常,學習障阻
‹ 上一主題|下一主題