用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問黃大仙區邊間小學係活動教學的
go

請問黃大仙區邊間小學係活動教學的

如題, 或者有無邊個網址係可以比我查到邊d 小學係活動教學方式的??pls

原帖由 stephanie0050 於 09-2-17 14:55 發表
如題, 或者有無邊個網址係可以比我查到邊d 小學係活動教學方式的??pls

可到下列網址:

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodelD=1505

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/index.php?lang=c

非常有用..thx!!

可唔可以教我點找呀? 我試過在advance search 打活動教學..但都是唔知邊間真的活動教學….

原帖由 lro14sheung 於 09-2-23 17:08 發表
可唔可以教我點找呀? 我試過在advance search 打活動教學..但都是唔知邊間真的活動教學….

可在小學覽查看,先找出目標小學,在學校特式欄查看,現大部小學都標榜是活動教學,實際上未能切實行,可多向其他家長或老師查詢,亦可多看本討論區,有很多對個別小學的討論評價。

可考慮福德小學,活動教學,有外國老師,校舍又靚,舊生大力支持;最緊要是畢業時可撥入九龍城區升中網﹝35網﹞

chuganam
Really咁好...... 好似好少聽到人地講這間學校...
是咪你有小朋友在讀呢? 講多些...

原帖由 lro14sheung 於 09-3-9 17:01 發表
chuganam
Really咁好...... 好似好少聽到人地講這間學校...
是咪你有小朋友在讀呢? 講多些...

我是舊生

小班教學,設有課外補底輔導、拔尖班
普通話教授中文,新學年會重點加強學生英語水平,包括耗資十多萬購置電子白板,先將全校英文科教學電子化,亦可方便學生在網上自學。

外籍英語老師每週4節,教導故事閱讀及英語戲劇
游泳課由專業教練教授
舊生會提供免費穿梭巴士服務、免費身體健康檢查
09年開始,該校擬將戲劇與舞蹈納入正規課程內,未來幾年,將成為學校的特色。
如果親臨到該校,會發現校舍儼如有一世外桃園,怪不得「小時候」兩次拍攝皆選此校。
"小學館"兒歌版既mv亦在此取景。
「醫生搖籃」福德學校,愛心舊生有聖母醫院副院長歐耀佳醫生,香港特殊奧運會副主席李國魅等,律師、醫生和教師不計其數........................

原帖由 chuganam 於 09-3-9 22:21 發表

我是舊生

小班教學,設有課外補底輔導、拔尖班
普通話教授中文,新學年會重點加強學生英語水平,包括耗資十多萬購置電子白板,先將全校英文科教學電子化,亦可方便學生在網上自學。

外籍英語老師每週4節,教導故事閱讀及英語 ...

請問昇中派位如可?

原帖由 Patsy2009 於 09-3-11 23:58 發表

請問昇中派位如可?

41校網,抽籤都幾爽

乜中學都抽籤架咩? 唔係要靠成績去爭?
小學才大抽獎...

看來間小學真是好像好好喎!!
點解無乜人講佢...咁多好野應該好多人氣才對架...

請問福德係咪已經轉營做私小?

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-3-12 14:31 發表
請問福德係咪已經轉營做私小?

2009年9月小一自行收生已符合教育局的要求,所以維持資助角色。

該校升中派位屬九龍城K3校網,網內有多所著名中學以供選擇。與華德學校升中派位無異,大家同屬K3網

我見呢間學校都收學習困難的學生,係咪都係融合教育?

原帖由 chuganam 於 09-3-12 14:55 發表

2009年9月小一自行收生已符合教育局的要求,所以維持資助角色。

該校升中派位屬九龍城K3校網,網內有多所著名中學以供選擇。與華德學校升中派位無異,大家同屬K3網 ...

原帖由 lro14sheung 於 09-3-12 13:52 發表
乜中學都抽籤架咩? 唔係要靠成績去爭?
小學才大抽獎...

中學都要靠成績,爭取都是入一、二及三組別(BANAD 1,2 AND 3﹞,最後都靠大抽籤﹝同區機會多一些﹞,所以點解名校區樓價都貴D

請問呢間學校的拔尖補底課程係咪已經列入常規課堂中?
咁係咪日日都有?
煩覆,thanks

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-3-12 14:57 發表
我見呢間學校都收學習困難的學生,係咪都係融合教育?

自1996年殘疾及歧視條例生效後, 現在全港學校都不可拒收學習困難的學生,否則便是犯例。呢間學校因為處理這類型的學生表現出色,所以以為她是專門收這類學生。

原帖由 ^曾小姐^ 於 09-3-12 15:06 發表
請問呢間學校的拔尖補底課程係咪已經列入常規課堂中?
咁係咪日日都有?
煩覆,thanks

「常規課堂中」就是在平常課程中按學生的程度因才小班施教

請問加強學習課係咪所有學生都要上?
另外我想知上課及放學時間係幾點至幾點?
近年升中派位派成點?
thanks