用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有個問題想問....(我已經幾晚訓唔到...)
go

有個問題想問....(我已經幾晚訓唔到...)

如果一個19歲既男仔,
但心理報告結果顯示佢既理解及表達能力以及其他生活技能方面得6-10歲,但又不屬於智障....
如果佢同一個同佢一樣情況既女仔結婚生bb...
個bb會唔會有問題?

為左哩個問題我已經幾晚訓唔到...

麻煩各位解答T_TPLZ....

我諗結婚都唔係問題,如果生兒育女就無謂.先講結婚其實只不過互相照顧,其實可以過得好開心,如果生小朋友,小朋友好慘,一來好難照顧,二來智商問題,此終呢樣野無人可以保證,反而將責任交比上一代.所以要三思.

醒目開學勳章

19歲喎?希望為了下一代,希望佢地兩個會考慮清楚

仲有一問題,果個心理報告係邊度做架?

原帖由 pollybell 於 09-3-9 20:54 發表
我諗結婚都唔係問題,如果生兒育女就無謂.先講結婚其實只不過互相照顧,其實可以過得好開心,如果生小朋友,小朋友好慘,一來好難照顧,二來智商問題,此終呢樣野無人可以保證,反而將責任交比上一代.所以要三思. ...

唉~~可以互相照顧都好d...
弊在...跟本連自己都照顧唔到!....

原帖由 sharon26788 於 09-3-9 23:23 發表
19歲喎?希望為了下一代,希望佢地兩個會考慮清楚

仲有一問題,果個心理報告係邊度做架?

由社工轉介既心理醫生...
報告入面淨講話哩個男仔各方面得6-10歲既程度...
連一個正式既學名都無...

哩個男仔由小學開始已然睇緊政府醫院...(因為家人一直都覺得佢有問題)
腦科...神經科...心理科....咩都睇過晒...全部都話無問題
係17歲個年遇到個社工...社工將哩個case轉介比佢一個心理醫生朋友....免費幫哩個男仔做左個簡單既心理評估報告...

而結婚..生bb哩個問題只不過係我暫時諗多左~~
我只不過想知道..萬一有一日真係到左哩個地步....結果會係點..

醒目開學勳章

智障應該不是遺傳病,下一代是有有問題,相信醫生都好難可以肯定答到你,但倒過來想,點解一定要佢地有下一代?是父母的法還是孩子的想法?

回覆 # 的文章

照顧唔一定係好似媽咪照顧小朋友咁叫照顧,如果有6-10歲既自理能力都唔太差只要比多些機會訓練下,一定無問題,我八歲都識煮飯打掃屋企啦,問題係你點教,你有無睇麥當勞廣告個文叔(弱智果位叔叔),既訪問,都係同一個弱智既女人結左婚,兩個人不知幾開心,見倒佢地既笑真係打從心底,比起正常人更開心,兩個人有個伴都係一種照顧.

原帖由 414928 於 09-3-10 14:19 發表
智障應該不是遺傳病,下一代是有有問題,相信醫生都好難可以肯定答到你,但倒過來想,點解一定要佢地有下一代?是父母的法還是孩子的想法?

個男仔唔屬於智障~~
係唔知咩原因導致佢各方面得6-10歲既程度....
個男仔而家拍緊拖......佢一樣會有生理上既需要...
我怕到時.....

原帖由 pollybell 於 09-3-10 15:40 發表
照顧唔一定係好似媽咪照顧小朋友咁叫照顧,如果有6-10歲既自理能力都唔太差只要比多些機會訓練下,一定無問題,我八歲都識煮飯打掃屋企啦,問題係你點教,你有無睇麥當勞廣告個文叔(弱智果位叔叔),既訪問,都係同一個弱智 ...

其實我最擔心既係個男仔而家拍緊拖....
佢既生理係正常...一樣有生理需要..
我怕萬一攪大左.....
生出黎又照顧唔到,加重左雙方屋企人既負擔....
如果選擇放棄個小生命,又好似好殘忍....
雖然未真係去到哩個地步...但我好擔心...

你呢個擔心真係好多餘,如果佢地交往,我相信雙方父母都會聯絡接觸,你可以直接同個女仔個媽咪傾下,如果結婚或者拍拖前有性行為既,可唔可以同佢個女帶子宮環,其實如果個女仔媽咪都想自己個女有安全性行為一定唔會反對,此終都係個女仔駝BB,到時有咩問題都係自己個女蝕底.呢方面擔心都無用做長輩既一定要想辦法幫佢地解決.
原帖由 heiBBB 於 09-3-11 23:21 發表

其實我最擔心既係個男仔而家拍緊拖....
佢既生理係正常...一樣有生理需要..
我怕萬一攪大左.....
生出黎又照顧唔到,加重左雙方屋企人既負擔....
如果選擇放棄個小生命,又好似好殘忍....
雖然未真係去到哩個地步...但 ...