用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你哋點教子女學英文呢
go

你哋點教子女學英文呢

本身用粵語同個仔溝通, 但開始想教佢英文, 應該從何開始呢? 因很多專家話又中又英容易令子女言語混淆, 請指教...

原帖由 babytowe18 於 09-3-3 22:33 發表
本身用粵語同個仔溝通, 但開始想教佢英文, 應該從何開始呢? 因很多專家話又中又英容易令子女言語混淆, 請指教...

小朋友幾大個 ?

原帖由 pamelaywy 於 09-3-4 10:27 發表

小朋友幾大個 ?

我寶寶現在10個月大, 應否先講中文再講英文教授呢? 還是有更好的方式呢

原帖由 mamimeowmeow 於 09-3-6 16:18 發表
如果你英文ok,咁你就應該同佢講英文,但係我英文唔係好流利,所以我就凈係教英文生字例如water,clap hand咁。
由於我英文唔好,我個小朋友就有跟私人老師學英文phonics同conversation。我自己都有跟老師學埋一份。

我問老師 ...

咁一本故仔書, 可唔可以一次講中文, 一次講英文呢?
另外, 教完中文再教英文, 如橙, 講橙後再講orange呢?, 會不會學習減慢呢

醒目開學勳章

原帖由 babytowe18 於 09-3-10 11:51 發表

咁一本故仔書, 可唔可以一次講中文, 一次講英文呢?
另外, 教完中文再教英文, 如橙, 講橙後再講orange呢?, 會不會學習減慢呢

你唔係指住個橙講: 橙, orange~
千祈唔好!
建議買生字書仔 or 圖咭, 有實物圖片嗰d, 我會俾佢睇完圖, 再睇吓有無機會show 實物, 一次過教哂同類嘅英文
之後再搵機會.. 一次過教中文!
市面上有d圖咭係有中英文嘅.. 可以一邊玩遊戲, 另一方面學埋隻字添

醒目開學勳章

原帖由 mamimeowmeow 於 09-3-10 14:52 發表
唔好講完水跟住water,總之,你會教英文既,就全英,唔好教佢翻譯,因為佢會唔明。等佢大d你先可以咁教。宜家,就凈係教所以生字都係英文先囉。

...

翻譯~ 唔駛教~ 佢兩樣識哂就自然拋書包架喇!

多謝咁多位既意見, 好有用
我得到既資訊係, 教英文, 之後再大d佢自然會識中文
因我本身英文唔多好, 雖然會考合格, 但始終唔能夠講流暢既英文。
咁你地現在既每日教育分配時間係點呢? 會做d咩呢?

原帖由 kerkermui 於 09-3-10 12:56 發表

你唔係指住個橙講: 橙, orange~
千祈唔好!
建議買生字書仔 or 圖咭, 有實物圖片嗰d, 我會俾佢睇完圖, 再睇吓有無機會show 實物, 一次過教哂同類嘅英文
之後再搵機會.. 一次過教中文!
市面上有d圖咭係有中英文嘅..  ...

咁一次過會教多少張呢

Go to the central libary

原帖由 0002 於 09-3-18 13:13 發表
To read more english story books and you will learn more english with you kids too.

Read aloud , replete and replete

我母語係廣東話, 咁講故事時講英文會唔會混淆呢, 同埋佢知唔知我講咩傢

我覺得開頭應該會唔明, 但係定時定候同佢講的話, 好快會pickup到, 我個仔一向講英文為主, 但一攞本三字經出來唔使出聲佢自己都自動轉台講普通話, 因為英/普佢都好熟.

但我同人講德文時佢會用英文搭咀話唔明, 講馬拉話時會以為我講普通話. 因為呢兩語無教過佢.

原帖由 babytowe18 於 09-3-20 16:46 發表

我母語係廣東話, 咁講故事時講英文會唔會混淆呢, 同埋佢知唔知我講咩傢

我買過disney套碟,又買個phonics碟,又俾女女出去上英文班同記憶班。結論係女女睇碟都算學到小小,英X協會既英文班,由外國人教,上完佢都唔知個老師講咩,即係學唔到。10幾人一班既補習社英文班,d老師原來只係F.7/大專生,只係俾exercise女女做,錯左又唔解清楚,即係又學唔到,浪費晒d$$$。上記憶班仲激氣,貴到死,仲要又係女女都唔明佢地教既野。

反而,近來女女補習老師教左我一個透過睇英文卡通學生字同練listening既方法,so far試左兩個月,又真係work work地。

monsusan,
Would you please PM to me about what the teacher told you "透過睇英文卡通學生字同練listening既方法"

Thanks a lot!

Dear monsusan,

Would you please PM  me "透過睇英文卡通學生字同練listening既方法" as well.

Thanks

can simply buy listening exercise from bookshop. recently i have bought some for my son. He is not attentive in doing other non-school exercise, but for doing listening exercise he is much more attentive.