用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 匯基東九龍
go

匯基東九龍

醒目開學勳章

有匯基東九龍的家長嗎? 可以分享一下對學校的意見嗎? 聽說有很多功課, 真的嗎? 老師又怎樣, 有經驗嗎?  有熱誠嗎?  成績又如何?
Latte, 又名臭Te或臭喵.

pls check pm

醒目開學勳章

hi,

有咩8呀,可否pm埋俾我??

yuk hei mum

原帖由 bkqueen 於 09-3-9 11:12 發表

醒目開學勳章

原帖由 bkqueen 於 09-3-9 11:12 發表

覆左你喇.

請問有無已經注冊咗匯基東的? 還是大家都還在等?
多一點努力 多一點回憶!

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-3-9 14:39 發表
請問有無已經注冊咗匯基東的? 還是大家都還在等?

匯基東要到六月初先註冊, 依家係交留位費.

咁有無已經交咗留位費的?
請問交咗留位費點解? 交咗留位費, 係米等同收咗? 係米收咗但係無收到你張STUDENT RECORD FORM 同埋仲未簽放棄中央派位書?

原帖由 veronna 於 09-3-9 16:30 發表

多一點努力 多一點回憶!

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-3-9 17:19 發表
咁有無已經交咗留位費的?
請問交咗留位費點解? 交咗留位費, 係米等同收咗? 係米收咗但係無收到你張STUDENT RECORD FORM 同埋仲未簽放棄中央派位書?

...

收左你, 先會出信叫你交留位費, 交留位費既時候要填一份form表明放棄中央派位, 亦要交出學生證.

醒目開學勳章

有冇匯基家長呀? 入黎分享下啦..

想知d乜

原帖由 veronna 於 09-3-10 09:39 發表
有冇匯基家長呀? 入黎分享下啦..

醒目開學勳章

原帖由 sofamily 於 09-3-10 10:34 發表
想知d乜

想知d老師教得好唔好? 有冇經驗? 會唔會照notes讀? 想知d學生好唔好會唔會食煙吸毒講粗口?  想知讀書風氣好唔好? 學生會唔會只顧打機? 老師有冇做D咩去鼓勵學生讀書? 仲想知學校多唔多FUNCTION, 多唔多OUTING, 多唔多到其他地方交流?

因我果女啱啱中一,可能未必咁詳細&準確,你可當一個參考,老師教書都ok,唔會太死板,食煙吸毒講粗口就未聽過,讀書風氣未覺濃厚(可能仲係中一啦),老師都會準備d notes or勉勵說話e-mail俾d學生,學校d function都適中,學生可自由參加,頗有彈性,outing就少d,今年會搞2次外地交流,不過最重要一樣,我個人認為功課頗多,亦問過老師,每日佢地expect學生做2hrs功課,另外定期要交中,英,數book report,長期假會有project交

原帖由 veronna 於 09-3-10 10:46 發表

想知d老師教得好唔好? 有冇經驗? 會唔會照notes讀? 想知d學生好唔好會唔會食煙吸毒講粗口?  想知讀書風氣好唔好? 學生會唔會只顧打機? 老師有冇做D咩去鼓勵學生讀書? 仲想知學校多唔多FUNCTION, 多唔多OUTING, 多 ...

醒目開學勳章

原帖由 sofamily 於 09-3-10 12:23 發表
因我果女啱啱中一,可能未必咁詳細&準確,你可當一個參考,老師教書都ok,唔會太死板,食煙吸毒講粗口就未聽過,讀書風氣未覺濃厚(可能仲係中一啦),老師都會準備d notes or勉勵說話e-mail俾d學生,學校d function都適中,學 ...

咁你個女係唔係真係平時多數兩個鐘頭就可以做得晒d功課?

weekday就係,weekend就大半日啦

原帖由 veronna 於 09-3-10 12:43 發表

咁你個女係唔係真係平時多數兩個鐘頭就可以做得晒d功課?

醒目開學勳章

原帖由 sofamily 於 09-3-10 12:45 發表
weekday就係,weekend就大半日啦

你個女做功課快唔快? 你同你個女鍾唔鍾意間學校? 唔好意思, 好多問題.

佢做功課算快,佢都好like呢間學校,唔駛唔好意思,我都希望可以同你分享,我都好明白家長為仔女選學校嘅心情,佢小學同中學都係我幫佢選,so far so good

原帖由 veronna 於 09-3-10 13:07 發表

你個女做功課快唔快? 你同你個女鍾唔鍾意間學校? 唔好意思, 好多問題.

醒目開學勳章

原帖由 sofamily 於 09-3-10 13:33 發表
佢做功課算快,佢都好like呢間學校,唔駛唔好意思,我都希望可以同你分享,我都好明白家長為仔女選學校嘅心情,佢小學同中學都係我幫佢選,so far so good

...

好多謝你既分享.

Hi Veronna,

想了解六月先註冊是什麼意思 ?  已交留位費和學生証不是已完成註冊手續嗎 ?

原帖由 veronna 於 09-3-9 04:30 PM 發表

Tomorrow is better

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-4-28 17:06 發表
Hi Veronna,

想了解六月先註冊是什麼意思 ?  已交留位費和學生証不是已完成註冊手續嗎 ?

sorry, 冇過呢邊一排, 依家先睇到你既問題. 我只係知道收到收生信之後要填form accept offer同交出學生証同留位費, 但唔係註冊. 六月初先正式註冊, 未知正式註冊會做d咩, 只知到時會買校服. 可能派下書單, 交埋學費尾數咁, 唔係好清楚.

Hi Veronna,

多謝你既回覆, 因為想知道7月叩門仲會唔會有機會, 所以希望攞多D資料!

原帖由 veronna 於 09-5-2 02:23 PM 發表

sorry, 冇過呢邊一排, 依家先睇到你既問題. 我只係知道收到收生信之後要填form accept offer同交出學生証同留位費, 但唔係註冊. 六月初先正式註冊, 未知正式註冊會做d咩, 只知到時會買校服. 可能派下書單, 交埋學 ...
Tomorrow is better